Podzimní testy ve znamení rekordů. Jakub Štvrtecký ve výběhu pokořil historické maximum

11. září, 2020

Podzimní testy výkonnosti v Jablonci nad Nisou přinesly řadu osobních rekordů a také jedno historické maximum v podání Jakuba Štvrteckého. Trenér mužů Ondřej Rybář mohl být spokojený s celým týmem, u žen vstoupily do hry zdravotní problémy.

Štvrtecký exceloval

Čeští biatlonisté absolvovali tento týden testy spirometrie, střelby a výběh Suchánek, aby měli porovnání s jarními výkony.

Ve zhruba 3,5 kilometru dlouhém výběhu se blýskl Jakub Štvrtecký. Už na jaro zaběhl skvělý čas 14:37 a nyní dokonce vyrovnal historicky nejlepší čas 14:16. „My jsme ten výběh zhruba o 10 metrů prodloužili. Na té původní trati by Kuba byl třeba tři až pět sekund rychlejší,“ upozorňuje trenér Ondřej Rybář.

Z výkonu svého svěřence byl každopádně nadšený. „Mě výkon Kuby mě velmi překvapil a potěšil. Už jeho jarní čas ukazoval, že je je výběhu silný, ale tak výrazné zlepšení jsem nečekal.“

Rybář celkově hodnotil testy velmi pozitivně. „Na spirometrii se většina týmu výrazně zlepšila nejen oproti jaru, ale i oproti minulému podzimu. Opět bych vypíchl výborný výkon Kuby a také Bimba. Tomu se také skvěle povedl výběh, i když nikdy nebyl nejlepší běžec do vrchu. Ale pořád to jsou jen testy a ty závody nevyhrávají,“ ví zkušený trenér.

I výsledky spirometrie byly výborné

Velké zlepšení Charvátové

Ve velmi dobrém světle se na testech předvedla i Lucie Charvátová. „Lucka si zaběhla svůj osobní rekord. Oproti jaru se zlepšila o 50 sekund. Je na tom hodně dobře,“ uznale pokyvuje asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Dobrou zprávou je, že testy v plné zátěži absolvovala Eva Kristejn Puskarčíková, která bojovala s boreliózou. „Sama říkala, že po antibiotikách se musí dlouho vzpamatovávat. Samozřejmě se na jejich výkonech podepsaly, ale osobně jsem čekal, že to bude horší. Myslím, že testy zvládla dobře. Ve výběhu byla druhá nejlepší po Lucce,“ prozradil Holubec.

Méně spokojený už byl se střelbou svých svěřenkyň. „Výsledky spirometrie a výběhů byly slušné, což se nedá říct o střeleckém testu. Chyb bylo moc. Na střelbě musí holky hodně zamakat, bude třeba víc střílet pod tlakem. Obecně jsou nejlepším tréninkem závody.“

Na střelnici je velký prostor pro zlepšení, ale běžecky na tom byly Češky velmi dobře už i na německém šampionátu

Zdravotní problémy Davidové a Jislové

Se zdravotními problémy se aktuálně potýkají Markéta Davidová a Jessica Jislová, proto vynechaly výběh. Davidová ani neodjede v sobotu na druhé zahraniční soustředění, do rakouského Ramsau přicestuje později.

Češi opět počítají s tím, že si zalyžují na ledovci Dachstein. Podle aktuálních informací by se tratě měly otevřít v pondělí. V Rakousku tým setrvá až do 28. září.

Markétu Davidovou a Michala Krčmáře čeká ještě na konci soustředění cesta do německém Wiesbadenu, kde se 27. září zúčastní exhibice City Biathlon.

„Původně měli letět, ale nakonec pojedou přímo z Ramsau autem do Wiesbadenu a pak domů. Sice to nebude tak pohodlné, ale chceme eliminovat riziko nákazy,“ vysvětluje trenér mužů a zároveň sportovní ředitel ČSB Ondřej Rybář.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík