Jakub Štvrtecký je vicemistrem ČR v běhu na kolečkových lyžích! Ke startu ho vyhecovala mamka

04. října, 2020

Letos na Apríla Mezinárodní biatlonová unie oznámila, že se vytrvalostní závody budou od nové sezóny jezdit klasickou technikou. Jakuba Štvrteckého možná trochu mrzí, že šlo jen o vtip. Dnes totiž na Bedřichově zdolal všechny klasiky kromě legendárního Stanislava Řezáče a stal se vicemistrem České republiky.

Jakub Štvrtecký byl jediným českým biatlonistou na startu dnešního Mistrovství ČR v běhu na kolečkových lyžích na Bedřichově. „Rozhodl jsem se asi tři dny zpátky. O tom závodu jsem věděl a chtěla ho jet i mamka. Nechal jsem se vyhecovat, ale ona nakonec kvůli nachlazení nejela, tak jsem v tom zůstal sám,“ vysvětluje Štvrtecký, jak se dostal na startovní listinu 9,2 km dlouhého výjezdu z Liberce do Bedřichova.

S účastí souhlasil i trenér Ondřej Rybář. „Máme teďka takový volnější týden, ale i Rybísovi se líbilo, že bych jel, tak jsem to šel zkusit a aspoň dobře potrénovat.“

Trénink to byl velmi kvalitní. Štvrtecký dojel druhý, 25,7 sekundy za elitním laufařem Stanislavem Řezáčem. Třetí Tomáš Kalivoda ztrácel na rodáka z Velkých Karlovic 14 sekund. Závodu se zúčastnil i slovenský biatlonista Tomáš Hasilla, který obsadil 18. místo s odstupem více než 5 minut na vítěze.

„Nakonec to celkem vyšlo, i když je škoda, že bylo po dešti a cesta byla mokrá. Nedalo se jet úplně stříďákem, ale více méně jenom soupaží, ve které má na Standu prostě málokdo,“ hodnotil závod Štvrtecký, který také nezapomněl zmínit, že mu u trati fandil reprezentační kolega Michal Krčmář.

Výjezd do Bedřichova byl součástí seriálu Efisan Skiroll Classics, stejně jako červencové závody v Beskydech. Tam Štvrtecký vybojoval druhé a čtvrté místo.

Výsledky závodu

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík