Na úvodní závody Světového poháru pocestují tři čeští nováčci

19. listopadu, 2020

Rozšířená a také omlazená česká reprezentace zamíří na úvodní závody Světového poháru. Ve finském Kontiolahti se vedle stabilních členů A týmu představí junioři Tereza Voborníková, Tomáš Mikyska a Eliška Teplá. V rakouském Hochfilzenu by měl zase startovat Milan Žemlička.

Mezi muži dva nováčci

Trenér mužů Ondřej Rybář nominoval na úvodní závody Světového poháru pětici, které se v elitním seriálu pohybovala i v minulé sezóně. Tedy Michala Krčmáře, Ondřeje Moravce, Jakuba Štvrteckého, Adama Václavíka a Tomáše Krupčíka.

„Tuhle pětici jsme měli více méně jasnou po letních závodech a měřených trénincích. O šesté místo se prali Milan Žemlička, Mikuláš Karlík, Vítězslav Hornig a Tomáš Mikyska,“ přibližuje nominační proces kouč mužů a sportovní manažer v jedné osobě.

Boj o místo nakonec vyhrál Tomáš Mikyska. Dvacetiletý talent vybojoval ve víkendových testovacích závodech ve švédském Idre druhé a páté místo. A to v konkurenci českého a švédského áčka.

„Mikysovi to vyšlo v Idre a nejlepší byl z těchto kluků i v žebříčku letních závodů. Je mi sympatické, že se chce v jakémkoliv rychlém tréninku poměřit s kluky z áčka a porazit je. Má k nim respekt, ale rozhodně se jich nebojí. Takovou vlastnost závodník potřebuje. Je před ním dlouhá cesta, na druhou stranu bude ještě dva roky závodit mezi juniory. Je důležité, že se může učit od kluků z áčka a také se podívat, jak to chodí ve Světovém poháru,“ vyzdvihuje Rybář.

Mikysku tak čeká debut mezi elitou, stejně jako Milana Žemličku. „Pokud se nic nestane, tak by měl Milan Žemlička vystřídat jednoho z kluků v Hochfilzenu,“ avizuje Rybář.

Milan Žemlička během vytrvalostního závodu v Idre

Čím ho čtyřiadvacetiletý biatlonista přesvědčil? „Také Žemlovi se povedly závody v Idre. Líbilo se mi, že střílel rychle a zároveň přesně. Přistoupil k závodům bez zbytečného strachu a prodal, co umí. Je výborný střelec a udělal kus práce i v běhu. Za přípravu si zaslouží pochvalu a odměnou mu bude start na Světovém poháru v Hochfilzenu.“

Muži i ženy můžou sice startovat v jednotlivých závodech jen v pěti, ale sportovní manažer reprezentace chce mít v nejisté době zálohu. „Jedeme v šesti, abychom měli náhradníka v případě pozitivního testu.“

Mikyska s Žemličkou však nebudou pouze záložní variantou, jak objasňuje Rybář. „Oba by si měli zazávodit. Řekli jsme si, že i když pojedou jako náhradníci, tak určitě nějaký závod absolvují.“

Premiéra pro Teplou

Trenéři žen měli jasno o nominaci Markéty Davidové, Lucie Charvátové a Evy Puskarčíkové. Do Kontiolahti nakonec pojede i Jessica Jislová. „Čekali jsme, jak na tom Jessica bude po prodělaném covidu. V Idre vypadala dobře, byla schopná absolvovat i rychlejší tréninky,“ těší Rybáře.

Očekávanou čtveřici doplní dvacetiletá Tereza Voborníková, která už v minulé sezóně absolvovala tři závody Světového poháru, a jednadvacetiletá debutantka Eliška Teplá.

Debutantka Eliška Teplá

„Terka Voborníková si vyjela nominaci jak na základě výsledků z léta, tak teď z Idre. O pozici náhradnice bojovaly v Idre všechny juniorky i holky z béčka a nejlépe z toho vyšla Eliška Teplá,“ doplňuje Ondřej Rybář.

Světový pohár začíná 28. listopadu vytrvalostními závody ve finském Kontiolahti. Tam elitní seriál zůstane až do 6. prosince a zbylé předvánoční závody se odehrají v rakouském Hochfilzenu.

Česká nominace pro úvodní závody SP

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Eliška Teplá

Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík, Tomáš Krupčík, Tomáš Mikyska, Milan Žemlička (Hochfilzen)

Program závodů SP v Kontiolahti

Sobota 28. 11.
11:00 – Vytrvalostní závod mužů
14:20 – Vytrvalostní závod žen

Neděle 29. 11.
10:30 – Sprint mužů
13:40 – Sprint žen

Čtvrtek 3. 12.
13:30 – Sprint mužů
16:30 – Sprint žen

Sobota 5. 12.
13:20 – Stíhací závod mužů
15:15 – Štafeta žen

Neděle 6. 12.
12:45 – Štafeta mužů
15:15 – Stíhací závod žen

Karel Halberštádt
Foto: Jiří V. Novotný