Pracovitá dívka a „crazy boy“. Eliška Teplá a Tomáš Mikyska vyhlížejí Světový pohár

24. listopadu, 2020

Český tým postupně prochází generační obměnou. Kariéru už uzavřeli hvězdy let předchozích Gabriela Koukalová, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr, Veronika Vítková nebo Jitka Landová. Na jejich místech se objevují nová jména – Jakub Štvrtecký, Tereza Voborníková, Tereza Vinklárková nebo Vítězslav Hornig.

Cíl: NMNM 2024

V úvodu Světového poháru sezóny 2020/2021 představí česká reprezentace další naděje. Ve finském Kontiolahti startovní číslo obléknou Eliška Teplá (ročník 1999, na úvodním snímku) z SK NMNM a Tomáš Mikyska (2000) z Letohradu. „Pro nás je důležitým datem rok 2024. V Novém Městě na Moravě se uskuteční světový šampionát a tam budeme chtít mít k dispozici silný tým,“ říká k výměně generací sportovní ředitel Českého svazu biatlonu Ondřej Rybář. „Jsou před námi tři roky přípravy. Věřím, že vedle stávajících reprezentantů se svojí šance chytí i mladí závodníci, kteří jsou nyní v juniorském nebo dorosteneckém výběru.“

Tomáš Mikyska mezi svými juniorskými vrstevníky Jakubem Kociánem (vlevo) a Ondřejem Mánkem

Mohou, ale nemusí, jimi být i Eliška Teplá a Tomáš Mikyska. „Oba mají nyní možnost nahlédnout na samou špičku biatlonového ledovce. Mohou poznat, jak se připravují, chovají, koncentrují a závodí ti nejlepší. Věříme, že jim to pomůže,“ říká sportovní ředitel. Ovšem jedním dechem dodává: „Hvězdy to z nich neudělá. Pokud to s biatlonem myslí vážně, mají před sebou trnitou cestu, spoustu práce, moře bolesti a odříkání!“

Každý jsou jiný

„Co si pamatuji, Eliška výkony zpočátku nevyčnívala,“ vzpomíná její žákovská trenérka ze Sportovního klubu v Novém Městě na Moravě Michaela Buchtová Faltusová. „Byla však nesmírně odhodlaná, cílevědomá a postupně se vypracovala mezi nejlepší, nejprve u nás v klubu a pak i v Česku.“

Naopak Tomáš Mikyska, kam přišel, tam vyhrával. Na kole, v přespolním běhu, na lyžích. „Na co sáhl, to mu šlo. Jako žák dlouho váhal mezi biatlonem a fotbalem. Často přebíhal z jednoho tréninku na druhý. Jsem přesvědčený, že kdyby se rozhodl pro fotbal, dnes kope ve Slavii,“ usmívá se letohradský trenér Jiří Faltus, jemuž prošel rukama v žákovské kategorii a krátce i v dorostu. „Tomáš má skvělý ´motor´ a je hodně soutěživý.“

Slova žákovských trenérů potvrzují i Aleš Lejsek a Michael Málek, kteří vedou Elišku a Tomáše v juniorské reprezentaci.

Eliška Teplá při sprintu na MSJ 2019 v Osrblie

Veselý dříč

Eliška je velký bojovník a dříč. Chce ten sport dělat a je připravená mu hodně obětovat. O sportu přemýšlí. Zajímá ji, co a proč trénujeme, nabízí svůj pohled na jedenadvacetiletou dívku z Vysočiny Aleš Lejsek. „Umí také naslouchat svému tělu. Ví, co potřebuje, aby byla na závod dobře připravená, přestože se to třeba liší od mých představ, ale dokáže si to obhájit.
Aleš Lejsek si cení i její bezprostřednosti. Je to veselá holka, výborná do party.
Před rokem si v norském Sjusjoenu vyzkoušel závody IBU Cupu, ale pak se na dlouho z výsledkových listin vytratila. Bohužel onemocněla. Takže ji teď hlavně držím pěsti, ať ji zdraví podrží.

PO HLAVĚ

Tomáš? Ten má potřebu se neustále s někým měřit, dotahovat se. Když má na našich společných soustředěních možnost trénovat s kluky z áčka, tak se jich nechce jen udržet, ale chce je i porazit. Běh nebo střelba, to je jedno, usmívá se Michael Málek a jeho slova potvrzuje Tomášovo vystoupení při MČR na kolečkových lyžích v Letohradě, kde byl druhý ve stíhačce hned za Michalem Krčmářem . Do všeho jde ´po hlavě´, třeba s běžkami na skokánek. Občas si nabije hubu, ale dokáže se poučit. A tak to má i s biatlonem. Jednou udělá na střelnici školácké chyby, ale nesesype se z toho. Podruhé už střílí perfektně, poodkrývá cenou vlastnost teprve dvacetiletého kluka juniorský trenér.

Tomáš Mikyska startoval při MSJ 2020 v Lenzerheide poprvé mezi juniory

Jeho oblíbeným nápojem je Coca-Cola, což je trochu v rozporu se zdravým stravováním vrcholového sportovce… Cukr je jeho palivo, dodává ještě Jiří Faltus. Jakmile se prý napije, působí na něho stejně jako kouzelný nápoj na bájného galského hrdinu Asterixe. Zatřepe sebou a my musíme být ve střehu, co zase provede, směje se Michael Málek. Crazy boy, volá z dálky norský trenér českých žen Egil Gjelland, který už měla také tu čest se s energickým mladíkem z Orlických hor seznámit.

ELIŠKA TEPLÁ
Eliška Teplá se narodila v Poličce 10. února 1999. Vyrůstala v Herálci u Svratky. Biatlonu se věnuje od roku 2010 v klubu SK NMNM. Závodí na lyžích Salomon. Nejlepší výsledek: 16. místo ve sprintu na MSJ 2019 v Osrblí na Slovensku.

TOMÁS MIKYSKA
Tomáš Mikyska se narodil v Ústí nad Orlicí 2. února 2000, doma je v Žamberku. Do Klubu biatlonu v Letohradě přišel poprvé v roce 2007. Závodí na lyžích Fischer. Nejlepší výsledky: 2. místo na MSD 2018 se štafetou (společně s Vítězslavem Hornigem a Mikulášem Karlíkem), 8. ve sprintu na MEJ 2020 v Hochfilzenu.

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný a Tomáš Hermann