Světový pohár v Kontiolahti 2020 #1 – předzávodní přehled

27. listopadu, 2020

Bude to hodně netradiční začátek. Světový pohár začne v sobotu ve finském Kontiolahti bez diváků a také bez některých biatlonistů, kteří skončili v karanténě. Českému týmu se zdravotní problémy zatím vyhýbají.

Novinky z Kontiolahti

Na motelu, který obývá český tým, zatím panuje dobrá nálada. Čeští biatlonisté a členové realizačního týmu prošli všemi testy na covid-19. Další přijdou v sobotu ráno před prvními závody.

Všichni tu napjatě sledují zprávy z jiných týmů. Do Finska vůbec nepřijedou sestry Fialkovy, které jsou v karanténě. Pozitivní testy se objevily u Rusů, Francouzů, Italů, Poláků, Lotyšů, Rumunů a Moldavanů. Tento seznam asi nebude konečný.

V Kontiolahti už také ve středu a ve čtvrtek proběhly první tréninky, byť areál ještě trochu připomínal staveniště. V areálu nosí všichni roušky, sportovci si je sundávají až na trati.

Jednotlivé týmy se zbytečně nepotkávají. Každá země tu má dokonce svůj autobus, který jezdí mezi stadionem a dvacet minut vzdáleným Joensuu, kde bydlí většina týmů a zároveň tam probíhají testy. Výjimkou je český tým, který sám obývá motel vzdálený zhruba čtyři kilometry od areálu.

Pořadatelé jsou rádi za čtyřkilometrový okruh

Podmínky v Kontiolahti

V Kontiolahti se zatím pohybují teploty kolem nuly, s blížícími se závody by mohly ještě lehce klesnout. Bývá přitom zvykem, že v Severní Karélii panují větší mrazy.

„Zatím tu není pro Kontiolahti úplně typické počasí, ale teplota vzduchu má jít trochu pod nulu. Což může být zrádné, protože sníh pak rychle vysychá, stává se z něj taková mouka. Pak je to nepříjemné pro sportovce, kteří se v rozšlapaném sněhu budou brodit. Trochu nám zapršelo a sníh by se mohl slepit,“ věří zkušený český servisman Milan Faltus.

Čeští servismani testují od rána do večera

Jinak je předpověď poměrně příznivá, nečeká se silný vítr, ani větší srážky.

Slovo trenérů

Ondřej Rybář

„Už jsme před sezónou avizovali, že všech šest kluků dostane v Kontiolahti šanci. V prvním individuálním závodě dostane šanci pět kluků ze základu. Tomáš Mikyska by se měl následně postavit na start sprintu. Uvidíme, jak se budou závody vyvíjet a jak na tom kdo bude. Není to tak, že nahradí toho výsledkově nejhoršího. Budeme se dívat jak na běžeckou stránku, tak na pocity.

Máme za sebou teprve první tréninky, během kterých ještě organizátoři upravují trať. Začali s její přípravou kvůli počasí později. Trať není úplně rovná, sníh se bořil a solil v kopcích. Včera bylo víc vlhko, tak se sníh možná propojí, což by bylo dobře. Myslím, že bude trať dobře připravena. Je trochu užší, což je daň za to, že tu natáhli celé čtyři kilometry. “

Opět jako trenér

Egil Gjelland

„Každá z juniorek pojede o prvním víkendu jeden závod. Probírali jsme jejich možnosti, která disciplína pro ně bude lepší. Rozhodli jsme se, že Terka pojede vytrvalostní závod a Eliška sprint. Pak se uvidí.

Holky měly na tréninku těžké podmínky, po tréninku kluků byla trať hodně měkká. Ale očekávám, že na závody budou dobré podmínky a trať bude rychlá, protože teplota půjde lehce pod nulu. Pro delší tréninky je trochu nuda, že jsou připravené jen čtyři kilometry tratí. Když je v Kontiolahti normální zima, tak jsou tratě všude.“

Dvě juniory v českém týmu

Očima závodníků

Ondřej Moravec

„Většinou jsem nervózní až v den závodu. Ve čtvrtek na tréninku mi přišlo, že jsme na českém poháru nebo nějakých tréninkových závodech. Zdravá nervozita je na místě. Asi jsem nikdy nezažil, že bych si věřil natolik, že bych přišel a byl si jistý, že závod zvládnu úplně v pohodě. Pomáhá mi vědomí toho, že příprava proběhla dobře. Zažil jsem problematické přípravy a pak není jednoduché jít do prvního závodu sezóny. Někde vzadu si člověk říká: V přípravě to nebylo ono, tak jak to bude vypadat v závodě?

V Kontiolahti jsem byl hodněkrát, ale v tuhle roční dobu snad nikdy. Nechci kritizovat organizátory, ale trať je tu extrémně úzká. Pokud člověk bude chtít, tak se na některých místech vedle něj už nikdo nevejde a nepředjede ho. Možná tu trochu zaspali, ale mají to složité, musí připravit spoustu variant tratí pro různé disciplíny. Můžeme být rádi, že máme na čem lyžovat. Zažil jsem tu i bazény.“

Ondřej Moravec na tréninku v Kontiolahti

Markéta Davidová

„V březnu se mi tu dařilo, ale to byla jiná situace. Sezóna už se blížila ke konci, byla jsem rozzávoděná. Teď to bude složitější. Záleží i na tom, jaké bude počasí. Zatím to bylo v pohodě, ale umí tu být i hodně větrno.

Včera nám na tréninku pršelo a ještě před námi jezdili kluci. Sníh pak nebyl žádná sláva. Zatím jsem tu jela jen dva závody, tak se mi tratě špatně hodnotí. Nemám je tolik proježděné.“

Seznamka se střelnicí

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Kontiolahti

Muži

  • Michal Krčmář (8. místo, hromadný start 2018)
  • Tomáš Krupčík (26. místo, vytrvalostní závod 2015)
  • Tomáš Mikyska (premiéra)
  • Ondřej Moravec (2. místo, hromadný start 2015 a sprint 2017)
  • Jakub Štvrtecký (90. místo, sprint 2020)
  • Adam Václavík (30. místo, stíhací závod 2020)

Ženy

  • Markéta Davidová (5. místo, sprint 2020)
  • Lucie Charvátová (23. místo, sprint 2020)
  • Jessica Jislová (22. místo, sprint 2018)
  • Eva Puskarčíková (24. místo, vytrvalostní závod 2015)
  • Eliška Teplá (premiéra)
  • Tereza Voborníková (premiéra)

Program závodů

28. 11. – 11:00 – vytrvalostní závodu mužů
28. 11. – 14:20 – vytrvalostní závodu žen
29. 11. – 10:30 – sprint mužů
29. 11. – 13:40 – sprint žen

Víkendové závody nesou označení Season Opening. Příští týden se v Kontiolahti pojede už řádný podnik Světového poháru.

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík