Čeští biatlonisté si o Vánocích moc volna neužili. Teď už se připravují v zahraničí

29. prosince, 2020

Vánoce u biatlonistů tradičně neznamenají volno. Letos navíc musela celá reprezentace kvůli špatným sněhovým podmínkám v Česku odcestovat už 27. prosince do zahraničí.

Muži, Jessica Jislová a oba juniorské výběry se připravují ve slovinské Pokljuce. Dnes v noci dorazil i Michal Krčmář, který jel na soustředění přímo z německého Ruhpoldingu, kde se spolu s Markétou Davidovou zúčastnil exhibice World Team Challenge. „Trochu si pospím a dám si dva volnější tréninky,“ plánoval si na první den po příjezdu Krčmář.

V Pokljuce v těchto dnech dost sněží a podle předpovědi by mělo sněžit i dál. „V pondělí nám napadlo asi třicet, čtyřicet centimetrů. Meteš podložky a než sportovci objedou střelnici, tak jsou znovu zachumelené. Místní se snaží upravovat tratě, ale hodinu po tom, co je projedou, je tam dalších pět centimetrů. Je to pravá zima,“ popisuje trenér mužů Ondřej Rybář.

Ten dal svým svěřencům po Světovém poháru v Hochfilzenu jeden den volna – na Štědrý den. „Měli jsme volno, případně aktivitu podle chuti. Já jsem si dal volno, protože venku nebylo hezky,“ líčí Krčmář. „Jel jsem za rodiči, na zahradě a v respirátorech jsme si aspoň předali dárky. Užil jsem si pohádky, večeři, rozbalování dárků. Psychicky jsem si odpočinul.“

Reprezentanti si museli přes svátky plnit individuální tréninkové plány. Egil Gjelland nenechal prázdnou ani kolonku u 24. prosince. „Volno jsme dostaly den po závodech v Hochfilzenu, v pondělí. Pak už bylo volné třeba jen nějaké odpoledne,“ prozradila Davidová.

Ona zamířila z exhibice v Ruhpoldingu do rakouského Obertilliachu, kde se připravuje také Ondřej Moravec. Můžou si vzájemně pomoct jako sparing partneři? „Zkusím od něj trošku odkoukat střelbu,“ směje se Davidová. „Ale jinak si myslím, že budeme mít úplně rozdílné tréninky.“

V Rakousku, konkrétně v Seefeldu, trénuje Lucie Charvátová. Eva Puskarčíková zvolila pro přípravu italské Livigno.

Sportovce, které trenéři nominují pro další Světový pohár, čeká 5. ledna přejezd do německého Oberhofu. První závody se uskuteční 8. ledna. Druhá část po pravděpodobné zastávce v Česku odcestuje také do Německa. V Arberu totiž 14. ledna začíná IBU Cup.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík