Vítězslav Hornig po pozitivním testu na covid-19 odcestoval z Oberhofu, domů musel i jeho spolubydlící Krupčík

07. ledna, 2021

Vítězslav Hornig měl na Světovém poháru v německém Oberhofu pozitivní test na covid-19. Další čeští reprezentanti byli v prvním kole testování negativní. Tomáše Krupčíka, který s Hornigem sdílel pokoj, poslali místní úřady do karantény. Oba čeští reprezentanti už odcestovali domů.

„Ve středu večer mi telefonoval zástupce Mezinárodní biatlonové unie Daniel Böhm, že se u nás objevil pozitivní test,“ říká technický koordinátor Michal Šlesingr, který je spolu se sportovním ředitelem Ondřejem Rybářem kontaktní osobou na české straně.

IBU ve středu odpoledne odebrala všem členům českého týmu dva vzorky. První vzorek Vítězslava Horniga byl pozitivní a infekci bohužel potvrdil i opakovaný test.

„Jeho hodnoty nejsou nijak vysoké, což značí, že je na začátku infekce, protože při vstupním testu do Německa byl negativní. Věřím tomu, že nízké hodnoty naznačují i lehký průběh nemoci,“ upřesňuje Šlesingr.

„Okamžitě jsme Víťu izolovali a ve čtvrtek ráno odcestoval domů. Popsali jsme IBU detailně jeho pohyb a aktivity v posledních třech dnech. Nyní čekáme na další pokyny. Celý tým nadále dodržuje přísná opatření,“ doplňuje Michal Šlesingr.

V průběhu čtvrtka uvalily místní úřady karanténu také na Tomáše Krupčíka, který s Hornigem sdílel pokoj. Byť měl negativní testy, tak musel neprodleně odcestovat domů. Do pátečního sprintu tak půjdou čeští muži ve třech.

Pozitivní testy se nevyhnuly ani norskému či ruskému týmu. Zatím čekáme na oficiální zprávu Mezinárodní biatlonové unie o výsledcích prvního kola testování.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík