Nejlepších výsledků v IBU Cupu dosáhli opět Tereza Voborníková a Mikuláš Karlík

22. ledna, 2021

Stejně jako ve středu při zkrácených vytrvalostních závodech, tak i v pátečních sprintech byli v IBU Cupu z českého týmu nejlepší junioři Tereza Voborníková a Mikuláš Karlík (na úvodním snímku). Na tratích v německém Arberu obsadila Tereza 24. místo a Mikuláš doběhl na 35. pozici. Ostatní čeští závodníci nebodovali. Mezi 153 muži byl v závodě na 10 km nejlepší Nor Filip Andersen, v kategorii žen vyhrála na trati 7,5 km mezi 124 startujícími Valérije Vasněcovová.    

Stabilizace výkonnosti

Tereza Voborníková nebodovala pouze v úvodním IBU Cupu sezóny. Od té doby stabilizovala výkonnost a ač je juniorkou teprve druhým rokem, z českých „žen“ si zatím počíná nejlépe. „Na Terce je vidět, že s každým startem si více věří a zlepšuje se,“ říká trenérka žen v IBU Cupu Kamila Jiroutek Rajdlová, která současně věří vzestup formy i u Terezy Vinklárkové. „Má obrovskou chuť pracovat na sobě a svých nedostatcích, přestože dnes se jí závod moc nepovedl v běhu ani na střelnici. Tři chyby jsou moc,“ říká k jejímu 76. místu. Vždyť hned za ní doběhla dorostenka Gabriela Masaříková.

V Arberu se v pátek závodilo za teplého slunečného počasí. Ideální stopu si v rozbředlém sněhu hledá Tereza Voborníková

Spíše trápením byl dnešní závod pro Natálii Jurčovou (85.), Elišku Teplou (94.) a Kláru Polednovou (97.). „Myslím, že jejich vystoupení dnes nemohu hodnotit ani jako průměrné, bylo to horší. Doufám, že v tom hrála roli především únava.“

Otevřené oči

Po svém „covidovém“ podzimu prožívá Mikuláš Karlík hektickou zimu. V půlce ledna zaskakoval ve Světovém poháru v Oberhofu, kde upoutal solidním výkonem ve štafetě, aby se přemístil na IBU Cup do Arberu. Na německé straně Šumavy dvakrát bodoval. Po středeční 27. pozici ve zkráceném vytrvalostním závodě přidal v pátek šest bodů za 35. místo ve sprintu.

Účast ve Světovém poháru Mikuláše Karlíka hodně motivovala. Nyní sbírá zkušenosti v IBU Cupu

Jsem rád za body, ale jinak to dnes byl ode mne takový průměrný výkon na trati i na střelnici, hodnotí své vystoupení ve sprintu a ještě se vrací ke středeční patnáctce. Stále mě hodně mrzí ty dvě chyby na druhé ležce. Připravil jsem se tak o Top Ten. A to jsem měl ideální podmínky, právě nefoukalo, ale hlava se toho lekla víc, než by měla.

Světový pohár mu otevřel oči. Poznal jsem, kolik mám před sebou ještě práce, ale také jsem zjistil, že do ní mám velkou chuť. A začal na sobě „makat” hned. Snažím se zrychlit střelbu, nebát se jí. Možná občas něco pokazím, ale třeba se mi taky někdy něco povede, usmívá se věří!.

Sobota ve znamení smíšených štafet

V sobotu vyvrcholí II. kolo IBU Cupu závody smíšených štafet, přičemž vždy budou začínat muži. Nejprve se od 11:00 hodin poběží singly. Češi nastoupí ve složení Jonáš Mareček, Tereza Voborníková. Do mixů, které odstartují ve 13:30 hodin, byli nominováni Mikuláš Karlík, Jiří Mánek, Tereza Vinklárková a Eliška Teplá.

Výsledkový servis

Sprint žen 7,5 km

Analýzy sprintu žen 7,5 km

Průběžné pořadí IBU Cupu žen

Sprint mužů 10 km

Analýzy sprintu mužů 10 km

Průběžné pořadí IBU Cupu mužů

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný