Otevřené mistrovství Evropy 2021 v Dusznikách-Zdróji – předzávodní přehled

26. ledna, 2021

Po čtyřech letech se vrací Otevřené mistrovství Evropy do střediska Duszniki-Zdrój. Tehdy na svazích polské části Orlických hor dosáhla nejlepšího českého výsledku Veronika Vítková, a to čtvrtým místem ve stíhacím závodě, pátý skončil mix (Lea Johanidesová, Jessica Jislová, Jaroslav Soukup, Lukáš Kristejn), šesté místo obsadil Tomáš Krupčík ve sprintu. Nyní se bude závodit od 27. do 31. 1. 2021.

Jaké jsou české ambice letos?

Bude to především o konsolidaci týmu po nemoci COVID-19, která reprezentaci zasáhla nejsilněji v první polovině ledna. Ve hře je tak i několik účastnických míst pro mistrovství světa ve slovinské Pokljuce či možnost přiblížit se nominaci na MSJ v rakouském Obertilliachu.  

O Dusznikách-Zdróji/Dušníkách

Polské lázně leží na severní straně Orlických hor při hlavní silniční trase Hradec Králové – Vratislav. Dlouhé roky náležely Dušníky i s celou oblastí Kladského hrabství Českému království, než jej Marie Terezie musela během válek o rakouské dědictví postoupit Prusku. V 19. století se zde léčil i světoznámý hudební skladatel a klavírista Frederyk Chopin.

Tauron Arena Duszniki, dějiště Otevřeného mistrovství Evropy 2021

O biatlonu v Dušníkách

Místní klub se opírá zejména o výchovu mládeže a je zařazen do systému Školy sportovního mistrovství (obdoba našich sportovních center). Nejznámější odchovankyní je Weronika Nowakowská, 5. žena vytrvalostního závodu na ZOH ve Vancouveru 2010.  Pětitisícové město disponuje současně nejznámějším polským biatlonovým areálem – Tauron Duszniki Arena.

Z mezinárodního pohledu pořádá zejména IBU Cupy nebo IBU Junior Cupy. Otevřené ME hostily Dušníky už roku 2017. Tehdy se mj. do závodní stopy vracel dopingový hříšník Alexander Loginov, jenž vybojoval tři zlaté medaile. Do velkého biatlonu začali nahlížet Francouzi Julia Simonová a Emilien Jacquelin či Norové Ingrid Tandrevoldová a Vetle Christiansen.

Bez kvalitního testování ani ránu. Nejlepší lyže právě vybírají Eliška Teplá a servisman Petr Kánský

Podmínky v Dušníkách

Tauron Duszniki Arena se rozprostírá jižně od města v nadmořské výšce 700 metrů, vzdušnou čarou pouze 1 km od české státní hranice. Tratě jsou pokryté technickým sněhem, který dokáží připravit pomocí technologie „snow factory“ i za plusových teplot. Aktuálně v Dušníkách mrzne a drobně sněží. A tak by to mělo zůstat až do čtvrtku. Páteční předpověď hovoří o silném sněžení a v sobotu mají teploty vystoupat nad nulu. V neděli bude opět mrznout. Takže pořadatelé ani servisní týmy se nudit nebudou…

Servisní tým ukazuje, co všechno ještě umí! Snad to bude stačit 🙂

České medaile na Evropě 2000 – 2020

Celkem 17 cenných kovů (2-11-4)

1. místo

Zdeněk Vítek, vytrvalostní závod / Koscielsko (Polsko) / 2000

Jaroslav Soukup, sprint / Arber (Německo) / 2006

2. místo

Ivan Masařík, sprint / Koscielsko (Polsko) / 2000

Štafeta žen (Holubcová, Pešinová, Česneková, Háková) / Koscielsko (Polsko) / 2000

Štafeta žen (Faltusová, Vejnarová, Česneková, Holubcová) / Forni Avoltri (Itálie) / 2003

Jaroslav Soukup, sprint / Bansko (Bulharsko) / 2007

Michal Šlesingr, vytrvalostní závod / NMNM (Česko) / 2008

Zuzana Tryznová, sprint / NMNM (Česko) / 2008

Gabriela Koukalová, sprint / Ridnaun-Val Ridanna (Itálie) / 2011

Štafeta žen (Landová, Johanidesová, Puskarčíková, Zvařičová) / Bansko (Bulharsko) / 2013

Jaroslav Soukup, hromadný závod / Ťumen (Rusko) / 2016

Tomáš Krupčík, vytrvalostní závod / Ridnaun-Val Ridanna (Itálie) / 2018

Adam Václavík, supersprint / Minsk-Raubiči (Bělorusko) / 2020

3. místo

Irena Česneková, vytrvalostní závod / Kontiolahti (Finsko) / 2002

Štafeta žen (Faltusová, Rezlerová, Česneková, Vejnarová) / Novosibirsk (Rusko) / 2005

Michal Šlesingr, sprint / NMNM (Česko) / 2008

Štafeta mužů (Šlesingr, Holubec, Moravec, Vítek) / NMNM (Česko) / 2008

České trenérské rozjímání. Zleva Michael Málek, Aleš Ligaun a Kamila Jiroutek Rajdlová, zcela vpravo bulharský odposlech 😉

Novinky z Dušníků

Český výběr vedou trenéři Michael Málek a Kamila Jiroutek Rajdlová, které posílil ještě Aleš Ligaun. Pokud dorazí Michal Krčmář či Vítězslav Hornig, bylo by to až na závody ve sprintu.    

SLOVO TRENÉRŮ

KAMILA JIROUTEK RAJDLOVÁ

„Pro některá děvčata by měla být Evropa vrcholem sezóny s možností se nominovat na světový šampionát. Pro jiné se jedná o šanci si kvalitně zazávodit v sezóně, které se odehrává bez IBU Junior Cupu i našich domácích závodů. Vnímám to jako součást přípravy na juniorské mistrovství světa.

Náš tým je z půlky složen z juniorek a z dospělé části neměla poslední dobou zdravotní potíže jen Terka Vinklárková. Natálie Jurčová prodělala na podzim zánět ledvin a další zdravotní trable měla na přelomu roku. Teď už startovala v Arberu, ale v pohodě zatím není.  Anna Tkadlecová se vrací po opakovaném koronaviru, přičemž v této sezóně ještě vůbec nezávodila. Budeme vděční za každý dobrý výsledek.“

MICHAEL MÁLEK

„Začnu těmi, které tady zatím nemáme. Myslím, že Michalu Krčmářovi by po pauze závodění prospělo, u Víti Horniga o tom úplně přesvědčený nejsem už z toho pohledu, že juniorský šampionát je na programu až po šampionátu v Pokljuce a má tedy více času. Ondra Rybář teď vidí každý den oba kluky na tréninku a podle toho se pak rozhodneme i o jejich nasazení. 

Mikuláš Karlík a Jonáš Mareček – ti jsou na evropském šampionátu zejména pro zkušenosti. Oba už letos bodovali v IBU Cupu, tak proč by nemohli kvalitní umístění zopakovat i tady? O mistrovství světa si to podle mě rozdají Tomáš Krupčík a Milan Žemlička. Křupas viděl, že dokáže i ve Světovém poháru se třemi chybami bodovat, a tady bude chtít být určitě výš. Žemlovi by mohly dodat sebevědomí první body ze SP.

Každopádně závody to budou hodně těžké. Na rozsolené trati se to boří až po kotníky. Pořadatelé hodně bojují se sněhem, na okruzích leží v několika různých kvalitách a ještě v úterý některá místa dosněžovali.“

A ještě nezbytná covidová propustka…

ČESKÁ SESTAVA

Ženy:

Tereza Jandová (jun.), Natálie Jurčová, Eliška Teplá (jun.), Anna Tkadlecová, Tereza Vinklárková, Tereza Voborníková (jun.)

Muži:

Mikuláš Karlík (jun.), Tomáš Krupčík, Jonáš Mareček (jun.), Milan Žemlička (mj. na úvodním snímku), tým mohou ještě doplnit Michal Krčmář a Vítězslav Hornig (jun.)

PROGRAM OME 2021

27. ledna

10:30 – vytrvalostní závod žen na 15 km

14:15 – vytrvalostní závod mužů na 20 km

29. ledna 

10.30 – sprint žen na 7,5 km

14:00 – sprint mužů na 10 km

30. ledna

10:30 – stíhací závod žen na 10 km

13:00 – stíhací závod mužů na 12,5 km

31. ledna

10:30 – smíšené štafety – singly

13:00 – smíšené štafety – mixy

UŽITEČNÉ ODKAZY

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný