Češi v akci, 27. 1. se v Polsku rozeběhne Otevřené ME 2021

27. ledna, 2021

Celkem 10 českých reprezentantů se ve středu 27. ledna postaví na start vytrvalostních závodů Otevřeného mistrovství Evropy, které hostí polské středisko Duszniki Zdrój. Na programu jsou vytrvalostní závody žen na 15 km a mužů na 20 km.

Česká sestava

Nejvíce zkušeností z českého výběru má olympionik a stříbrný muž dvacetikilometrového závodu z OME 2018 v Ridnaunu Tomáš Krupčík (při testování lyží na úvodním snímku). Třiatřicetiletý reprezentant skončil v této disciplíně před týdnem 35. ve SP v Anterselvě, a to i přes tři chyby na střelnici. Vůbec první start v sezóně čeká Annu Tkadlecovou, jež se zotavovala z opakovaného koronaviru.

Do závodu žen se startem v 10:30 hodin nastoupí šestice Tereza Jandová, Natálie Jurčová, Eliška Teplá, Anna Tkadlecová, Tereza Vinklárková a Tereza Voborníková. Tedy tři ženy a tři juniorky. V kategorii mužů se od 14:15 hodin představí Mikuláš Karlík, Tomáš Krupčík, Jonáš Mareček a Milan Žemlička. Shrnuto: dva muži a dva junioři.  

Jak zastřílí Milan Žemlička? Při SP v Anterselvě minul na 20 km pouze jeden terč a vybojoval své první “světové” body

ME napříč světem

V kategorii žen je přihlášeno 121 biatlonistek, do závodu mužů by mělo nastoupit 147 sportovců. Na startu budou účastníci nejen z Evropy, ale, protože je šampionát „otevřený“, tak i ze Severní a Jižní Ameriky, Asie či Austrálie a Nového Zélandu.

OTEVŘENÉ ME 2021, 27. 1., DUSZNIKI-ZDRÓJ

10:30 – VYTRVALOSTNÍ ZÁVOD ŽEN (15 KM)

  • Česká čísla: 5 Tereza Vinklárková, 30 Tereza Voborníková (jun.), 54 Anna Tkadlecová, 65 Eliška Teplá (jun.), 94 Natálie Jurčová, 120 Tereza Jandová (jun.)
  • Startovní listina
  • Online výsledky

Juniorka Tereza Voborníková by měla být oporou týmu žen. V IBU Cupu pravidelně boduje

14:15 – VYTRVALOSTNÍ ZÁVOD MUŽŮ (20 KM)

V Dusznikách-Zdróji (česky Dušníkách) se v pátek poběží sprinty obou kategorií, v sobotu stíhací závody a v neděli smíšené štafety – mixy i singly. 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný