IBU Cup ve slovenském Osrblí pokračuje od středy dalším kolem

16. února, 2021

Závody seriálu IBU Cupu pokračují od středy 17. 2. 2021 dalším kolem ve slovenském Osrblí. Na startu bude prozatím devět českých reprezentantů. Ke skupině čtyř „dospělých“ závodníků, která už v Osrblí startovala minulý týden, se přidá ještě Natálie Jurčová a čtyři zástupci juniorské kategorie, včetně Kláry Polednové, jež je v nominaci na MSJ.

A kdo je ještě nový?

Také trenér Zdeněk Vítek, který sám dlouhodobě žil ve společnosti koronaviru… A na všechny sportovce zůstal ze své profese sám. “Jaký máme v Osrblí cíl? To je jednoduché. Závodit. Kvalitních startů je v této sezóně minimum. Proto je dobré využít každou šanci stát na startu s číslem na hrudi,” říká čtyřnásobný olympionik a nyní už i zkušený trenér.

Biatlonový areál ve slovenském Osrblí

O cestě a motivaci

“Víte, sportovci se celý rok připravují na to, aby v průběhu zimy ze sebe dostali to nejlepší, ale nyní těch příležitostí tolik není. Odpadl celý IBU Junior Cup, IBU Cup začal až po Novém roce a naše domácí závody jsme byli nuceni rušit jeden za druhým.” Přitom závodění je důležité pro mysl sportovců. “Potřebují si ověřit, zdali jdou po správné cestě. Potřebují si udržet motivaci. A jsme rád, že tady v Osrblí mohu být s nimi. Mají před sebou čtyři závody, čtyři kvalitní starty.”

Na Slovensko zatím neodcestoval junior Ondřej Mánek, který měl poslední covidový test “na hraně” a čeká jej další. “Snad bude moci dorazit na sprint.” Zdeněk Vítek věří, že ve středu se na trati zkráceného vytrvalostního závodu představí i Tereza Vinklárková (na úvodním snímku). “Má rýmu, a tak v úterý vynechala trénink. Věřím, že bude schopná nastoupit, protože minulý víkend tady závodila velmi dobře,” dodává Zdeněk Vítek ke 13. a 17. místu dvaadvacetileté naděje.

Česká nominace

Muži:

Josef Kabrda (jun.), Jakub Kocián (jun.), Tomáš Krupčík a Adam Václavík

Ženy:

Karolína Dusilová (jun.), Klára Polednová (jun.), Natálie Jurčová, Anna Tkadlecová a Tereza Vinklárková

Program, IBU Cup, Osrblie, 17. – 21. 2. 2021

Středa 17. 2.
10:30 – zkrácený vytrvalostní závod žen, 12,5 km
14:00 – zkrácený vytrvalostní závod mužů, 15 km

Čtvrtek 18. 2.
10:30 – štafeta žen, 4x 6 km
13:30 – štafeta mužů 4x 7,5 km

Sobota 20. 2.
10:30 – sprint žen, 7,5 km
14:00 – sprint mužů, 10 km

Neděle 21. 2.
10:30 – stíhací závod žen, 10 km
13:00 – stíhací závod mužů, 12,5 km

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný