Shrnutí MS na Pokljuce: Zlatá Davidová, úspěšný návrat Krčmáře, důstojné loučení Moravce a několik otazníků

23. února, 2021

Mistrovství světa na Pokljuce prozářila zlatou medailí Markéta Davidová a díky ní byl český biatlon opět hodně vidět. Michal Krčmář se 11. místem úspěšně vrátil po prodělaném covidu-19 a Ondřej Moravec udělal stejným umístěním pěknou tečku za svým účinkováním na světových šampionátech. Sportovní ředitel a trenér mužů Ondřej Rybář ale viděl i řadu nedostatků.

Zlatá Davidová a páté místo mezi národy

Markéta Davidová ukázala na Pokljuce obrovskou psychickou odolnost. Ve sprintu a ve stíhačce minula celkem osm terčů, z čehož byla hodně zklamaná.

Na vytrvalostní závod se ale zkoncentrovala výborně, trefila všech 20 terčů, byla druhá nejrychlejší na trati a suverénně zvítězila.

Asi nejkrásnější chvíle šampionátu

„Makula nemá problém psychicky se vyrovnat s podobnými situacemi. U ní jde o to, aby sbírala další a další zkušenosti a aby se naučila za každé situace předvést správnou techniku. K tomu potřebujete zkušenosti. Můžete to vidět na Tiril Eckhoffové. Ta nebyla dlouho schopná střílet tak dobře, jak střílí teď. Bylo to u ní nahoru a dolů, ale poslední dvě sezóny je stabilní. A to jsou ty zkušenosti,“ myslí si trenér žen Egil Gjelland.

Davidová získala pro český biatlon teprve čtvrté individuální zlato z mistrovství světa v historii. Navíc se jí to povedlo v pouhých 24 letech, tedy o dva roky dřív než Kateřině Holubcové Jakešové a o tři roky dřív než Gabriele Koukalové. Roman Dostál se mistrovského titulu dočkal na sklonku své kariéry ve 34 letech.

Po čtyřech letech hobla pro mistryni světa

I proto Egil Gjelland říká: „Tohle je jen začátek, a proto nesmíme polevovat v práci. Ukázalo se, že stačí, když Makula předvede svou normální práci jako v tréninku. Postupně získává sebevědomí.“

Egil Gjelland mluví o Markétě Davidové jako o biatlonistce budoucnosti

A ještě pár čísel. Český biatlon má po letošním mistrovství světa ve sbírce 6 zlatých, 7 stříbrných a 12 bronzových medaili. Celkově tedy 25 cenných kovů ze světových šampionátů.

Zlato Davidové na Pokljuce stačilo k pátému místu v hodnocení zemí.

Hodnocení národů na MS 2021
PořadíZeměZSBCEL
1.Norsko73414
2.Francie2237
3.Švédsko1326
4.Rakousko1203
5.Česká republika1001
6.Německo0202
7.Bělorusko0011
7.RBU0011
7.Ukrajina0011
Šestá zlatá medaile z mistrovství světa pro český biatlon

Na Krčmáře a Moravce je spoleh

Mužský tým na Pokljuce podrželi Michal Krčmář a Ondřej Moravec. Oba si ze šampionátu odvezli 11. místo.

„Už před sezónou jsme věděli, že se budeme opírat o tyhle zkušené závodníky a čekali jsme, jak moc vystrčí růžky junioři. Bohužel nás zasáhl covid a museli jsme trochu improvizovat,“ říká trenér mužů Ondřej Rybář.

Krčmář přišel kvůli covidu o všechny lednové závody Světového poháru a na 14 dní musel přerušit přípravu. Na mistrovství světa i tak vyladil formu dobře. Ve sprintu neminul ani jeden terč a obsadil 11. příčku. Před ním byli jen čtyři Norové, tři Francouzi, dva Švédové a jeden Rus.

Po sprintu se Bimbo mohl usmívat

„Bimbo i medailí z Evropy ukázal, že se po nemoci byl schopen vrátit. Byl pilířem týmu,“ těší Rybáře a jedním dechem chválí i Moravce: „Jsem rád, že se Ondra rozhodl před sezónou ještě pokračovat. Týmu znatelně pomohl.“

Šestatřicetiletý biatlonista zmobilizoval síly pro vytrvalostní závod, předvedl v něm 38. běžecký čas, jen jednou chyboval a a rozloučil se velmi dobrým 11. místem.

Ondrovo hodnocení vytrvalostního závodu

Nováčci nezklamali

Ondřej Rybář hovořil o tom, že musel při tvorbě nominace na mistrovství světa improvizovat. To ovšem neznamená, že by si Mikuláš Karlík a Milan Žemlička svou premiérovou účast na šampionátu nemuseli vyjet. A nebo že by na Pokljuce zklamali.

„Mikuláš Karlík a na začátku sezóny i Tomáš Mikyska jsou prvními vlaštovky, které ukazují, že tu máme talentovanou mládež. Ale je před nimi hodně práce,“ ví Rybář.

Karlíkovi se sice nevydařil úvodní sprint (84. místo, 5 chyb), ale potom podal sympatické výkony v týmových disciplínách. Ve smíšených dvojicích i v mužské štafetě se vyhnul trestnému kolu a neztratil se ani na trati. V závěrečném kole štafety zazářil jednadvacetiletý junior čtvrtým běžeckým časem.

Karlos se statečně pral se staršími soupeři

Čtyřiadvacetiletý Žemlička, který v posledních sezónách pravidelně objížděl IBU Cupu, dostal příležitost ve vytrvalostním závodě. Tam potvrdil pověst dobrého střelce a se čtyřmi nulami si dojel pro životní 24. příčku.

„Čtyřmi nulami mě moc potěšil. Sice nestřílel rychle, ale ukázal, že dokáže rány vypracovat. Výsledek do třicítky je pro něj velkou motivací. Ale musí dál pracovat na běhu,“ upozorňuje Ondřej Rybář.

Žemla si vystřílel životní výsledek

Bodů bylo málo

„Pokud budu hodnotit biatlon jako celek, tak máme medaili z mistrovství světa a to je úspěch. Na druhou stranu musíme být nohama na zemi a hodnotit i vystoupení jednotlivců. U některých jde o výrazné zklamání a máme na čem pracovat,“ zhodnotil letošní mistrovství světa z pozice sportovního ředitele Ondřej Rybář.

Takhle to vidí Ondřej Rybář

Čeští biatlonisté dosáhli na Pokljuce na 10 bodovaných výsledků, což je o 5 méně než loni. V tomto směru byl držákem Michal Krčmář, který proměnil v body všechny své starty. Bez bodů zůstali Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Jakub Štvrtecký a Mikuláš Karlík.

Z týmu žen dokázala vedle Markéty Davidové bodovat jen Eva Puskarčíková, na které byl znát obrovský propad běžecké formy. Letos skončila ve vytrvalostním závodě s jednou chybou 37., loni 10.

Eva Puskarčíková letos bohužel nemá běžeckou formu

To Lucie Charvátová přijela na šampionát snad v ještě lepší běžecké formě než loni, kdy získala v Anterselvě bronz ve sprintu. Třeba ve vytrvalostním závodě jí patřil 13. běžecký čas, po první střelbě dokonce vedla. Pak ale udělala pět chyb a propadla se na 48. příčku.

A naopak Lucie Charvátová nedokáže na střelnici podpořit dobrý běh

To samozřejmě dělá vrásky na čele trenéra Egila Gjellanda. „Zabývám se tím, jak změnit ostatní, aby se přiblížily mistryni světa. Nemůžeme to změnit teď a tady, bude to dlouhodobá práce. Musíme přijít na to, co bylo špatně a zlepšit to do zbytku sezóny a do dalších let.“

Nejlepší české výsledky na MS 2021
VýsledekKdoDisciplína
1. místoMarkéta Davidovávytrvalostní závod
11. místoMichal Krčmářsprint
11. místoOndřej Moravecvytrvalostní závod
13. místoMarkéta Davidováhromadný start
22. místoMichal Krčmářstíhací závod
26. místoMilan Žemličkavytrvalostní závod
26. místoMichal Krčmářhromadný start
27. místoMichal Krčmářvytrvalostní závod
32. místoMarkéta Davidováhromadný start
37. místoEva Puskarčíkovávytrvalostní závod

Nepovedené štafety

Za neúspěšné by se daly označit všechny čtyři štafety. Ta smíšená na úvod skončila 11., dvojice Karlík/Jislová pak 16. Ženská štafeta uzavřela první desítku a ta mužská obsadila 13. příčku.

Tahle dvojice svým výkonem nezklamala

„Zázraky se nedějí. Když jsme bojovali ve štafetách o přední příčky, tak jsme měli čtyři závodníky, kteří byli schopní jezdit ve Světovém poháru do třicítky. Ty teď nemáme a to je tvrdá realita,“ přiznává Ondřej Rybář.

Ženskou štafetu nejprve citelně zasáhl konec Gabriely Koukalové a poté i Veroniky Vítkové. Muže oslabily odchody Jaroslava Soukupa a Michala Šlesingra, teď se k ním navíc přidá Ondřej Moravec. Všichni byli základními stavebními kameny českých štafet.

Tyhle dvě biatlonistky ve štafetách běžecky rozhodně neztrácí

„Probíhá generační výměna. Musíme počkat, až se mladí závodníci propracují k tomu, že budou držet krok s těmi nejlepší. Neuděláme to lusknutím prstu. Musíme být trpěliví a počkat si, až přijde čas mladých,“ dodává Rybář.

V týdnu po mistrovství světa se čeští reprezentanti připravují individuálně. Společně se sejdou v pondělí 1. března večer v Novém Městě na Moravě, kde se ve čtvrtek 4. března znovu rozjede Světový pohár.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík