Juniorský šampionát hostí Obertilliach, horský ráj pod ochranou agenta 007

26. února, 2021

Na světě je bezpočet nádherných míst. Ovšem Obertilliach je pouze jeden. Mistrovství světa juniorů a dorostu 2021 hostí idylická vesnice ve Východním Tyrolsku obklopená ze severu vrcholy Lienzských Dolomitů a z jihu hřebenem Karnských Alp tvořících rakousko-italskou hranici.

Vyhlášenou biatlonovou základnou je Obertilliach, ležící v nadmořské výšce 1450 metrů, už více než tři desetiletí. Jen nejen vyhledávaným tréninkovým centrem, vždyť v době aktivní kariéry zde měl domov legendární Ole Einar Bjoerndalen, ale také místem, které pravidelně hostí závody IBU Cupu nebo IBU Junior Cupu.

…bez komentáře

James Bond a ti další

Turisté obdivují nejen úzké uličky vesnice se 700 obyvateli, řadu chráněných domů, některé až ze 17. století, ale především tamní údolí a vrcholy. Vysokohorská turistika, ferraty, horská kola, paragliding, v zimě běžky, sjezdovky, skialpy. A hlavně klid! To jsou „Topy“ v nabídce Obertilliachu.

Pohodovým výšlapem je výstup na Golzentipp (2317 m nad mořem) z jehož panoramatického vrcholu se na severu otevírají pohledy na hlavní alpský hřeben s nejvyšší rakouskou horou Großglocknerem (3798 m) nebo nedalekým Großvenedigerem (3662 m), na západ se táhne nekonečné údolí Pustertal, na jihozápadě vystupují rozeklané Sextenské Dolomity a před nimi na jihu Karnské Alpy. Jejich přechod s ubytováním po horských boudách je turistickou lahůdkou s exkurzem do dějin nelítostných horských bojů I. světové války.

Jsem tu správně? Jmenuji se Bond, James Bond

Kouzlo nejvýše položeného sídla v údolí Lesachtal, které se táhne k jihovýchodu, objevili nejen biatlonisté, turisté, ale též filmaři. Obertilliach posloužil jako jedna z kulis při natáčení zatím poslední zveřejněné bondovky Spectre (2015) v hlavní roli s Danielem Craigem.

Česká stopa

Avšak zpět ke sportu. Několikrát se Obertilliach zapsal i do dějin českého biatlonu. V roce 1998, kdy v Česku byla zima téměř bez sněhu, se na tamních tratích uskutečnily reprezentační nominační závody pro seniory i juniory. Jejich vyústěním pak třeba bylo 4. místo Ivana Masaříka, současného experta ČT, na ZOH v Naganu ve vytrvalostním závodě! A aby nebyl rodinná nit přerušena, bude na MSJ 2021 v kategorii dorostu startovat jeho dcera Gabriela

A na horizontu je… Großglockner!

Další zajímavost? Při Evropském poháru 2003 (předchůdce IBU Cupu) se v českém dresu sešli Milan Faltus, hlavní servisman české reprezentace, Ondřej Moravec nyní už devítinásobný medailista z MS a ZOH a v neposlední řadě Petr Graclík, stávající generální sekretář Českého olympijského výboru.

Obertilliach z hřebene Karnských Alp

Světové hvězdy i české hvězdičky

Juniorskou a dorosteneckou elitu hostil Obertilliach v roce 2013. Tehdy o cenné kovy bojovala řada současných hvězd světového biatlonu. V juniorech si nic nedarovali Rus Alexander Loginov (vítěz sprintu a vytrvalostního závodu) a Johannes Thingnes Boe (vítěz stíhačky a štafet s norským týmem). Stříbro s francouzskou štafetou vybojoval jistý Quentin Fillon Maillet.

V kategorii juniorek se zářila s třemi zlatými Němka Laura Dahlmeierová, dařilo se i její krajance Franzisce Preußové, stříbro a bronz vybojovala tehdy i aktuální mistryně světa z hromadného závodu Lisa Theresa Hauserová z Rakouska.

Výlet do historie…

Jak si vedli Češi? Jessica Jislová, Adam Václavík či Milan Žemlička startovali v kategoriích dorostu. Adam navíc přispěl k pěknému 6. místu české štafety juniorů. Jejími členy dále byli Matěj Krupčík (SKP Kornspitz), Tomáš Vojík (Jilemnice) a Lukáš Dostál (Letohrad), kteří jsou dnes trenéry ve sportovních centrech mládeže v závorce uvedených klubů! A pozor, všichni mají na MSJ&D 2021 své svěřence!

Jaké hvězdy dá biatlonu Obertilliach 2021? Závodit se v údolí Lesachtal začíná už v sobotu 27. února.

Zde se bude bojovat o medaile MSJ&D 2021!

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný, Vlastimil Vávra, Tomáš Hermann a  Spectre 2015, Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc, Danjaq, LLC, Columbia Pictures Industries Inc.