Biatlonisty v Novém Městě překvapila obrovská vrstva sněhu. Trať bude na závody skvěle připravená

03. března, 2021

I tak ostřílený biatlonista, jako je Ondřej Moravec, těžko hledal v paměti, kdy viděl takovou vrstvu sněhu. V Novém Městě na Moravě se na dvoutýdenní březnový Světový pohár připravili náramně. Úterní tréninky jen trochu znepříjemňoval hluboký sníh, na kterém se Jessica Jislová zapletla do menší kolize.

Až pětimetrová vrstva sněhu

Je úterý 11:30 a ve Vysočina Areně se konečně otevírá trať. Míří na ni několik českých kombinéz, ale jen tři patří servismanům. Vojtěcha Prášila zatím do Nového Města nepustila karanténní opatření. Do testování se tak v první den zapojili tři trenéři a také první český vítěz závodu Světového poháru Jan Matouš.

Čeští servismani rozbalili své stanoviště

První poznatky: Sněhu je moc a vinou vysokých teplot (až přes 10 stupňů) je hluboký. „Já věděl, co nás čeká,“ povídá Ondřej Moravec. „Jirka Faltus od nás z Letohradu, brácha servismana Mildy Faltuse, tu připravoval trať a říkal mi, že na stadionu je metr sedmdesát sněhu. Nahoře před omegou je místo, kde je tak dva a půl metru. Takovou vrstvu sněhu jsem v životě neviděl. Sněhem tady opravdu nešetřili.“

Tratě pokrývá opravdu velká vrstva sněhu

Šéf tratí Martin Holec Moravcův odhad ještě zpřesňuje: „Nahoře nad tubusy je skoro až pět metrů. Byly mrazy a děla šla dobře,“ usmívá se Holec při odpovědi na otázku, proč je letos v areálu tolik sněhu.

Dnes projížděl trať spolu s rozhodčím IBU, Slovákem Radovanem Šimočkem. Zástupce Mezinárodní biatlonové unie byl spokojen. „Dostali jsme jen standardní drobné připomínky, které musíme doladit. Jinak je všechno v pohodě. Tratě jsou skvěle připravené a sněhu je dost.“

Vpředu rozhodčí Šimočko, vzadu šéf tratí Holec

K dokonalosti chybí jen jedna věc, jak poznamenal Ondřej Rybář. „Je škoda, že roztál sníh okolo. Jinak by tu bylo i dobré lyžování mimo tratě.“

Jako první se v úterý vydali na trať muži. Jejich trénink začínal v 12:30, tedy v době, kdy na areál hodně svítilo. „Popravdě jsem to čekal horší. Stadion byl samozřejmě měkký, ale stín udělal v lese dost. Na to vedro je to velice slušné,“ komentoval kvalitu tratí Moravec.

Sníh dobře držel

„Trať byla hodně hluboká a byla to dřina, ale s tím se počítá. Bude se připravovat až směrem k závodům, tak to funguje všude,“ ví trenér Rybář.

Ondřej Rybář a Jiří Holubec při testu lyží

Jeho slova potvrzuje i Holec. „Máme připravený plán a budeme případně reagovat na počasí. Mezi tréninky a závody uzavřeme trať a finálně ji upravíme.“

Moderní technologie v akci: Nad trestné kolo vyletěl dron, podle kterého pořadatelé zkontrolovali, zda má trestné kolo požadovaný tvar

Jislová měla kolizi s Korejkou

Hodinu po skončení tréninku mužů, v 15:30, do Vysočina Areny vjely i ženy. Postupně se trochu ochlazovalo. „Ale nejsem si jistá, jestli se dá říct, že sníh přimrzal. Možná až po páté hodině, ale to už jsme skoro končily. Jinak se trať moc neměnila,“ myslí si Jessica Jislová.

U holek už to nebylo na krátký rukáv

Jaké poznatky si česká reprezentantka odnesla z prvního seznámení s tratí? „Měly jsme těžký trénink, takže jsem se nestihla moc rozkoukat. Všimla jsem, že je tu tolik sněhu, že kvůli tomu zvětšili kopec za tubusy, což nevím, jestli bylo úplně nutné,“ směje se Jislová.

„Je teplo, takže sníh byl trochu hlubší. Jsem si ale jistá, že to do závodů upraví. Těším se na to,“ dodává Jislová na téma stavu tratí.

V hlubokém sněhu to byla makačka

V hlubokém sněhu na střelnici jsme mohli během tréninků sledovat několik menších zaškobrtnutí. Jedno potkalo i Jessicu Jislovou, tedy spíše její korejskou soupeřku.

Jess a její první metry ve Vysočina Areně

„Byla to blbá nehoda, která se na střelnici stát může,“ říká Jislová a následně začne nešťastnou událost popisovat: „Ona vyjížděla ze stavu, já kolem ní projížděla a chtěla zamířit na stav před ní. Ale jela tak moc zeširoka, že jsem to nečekala. Nevím, jestli škobrtla v hlubokém sněhu nebo o mou lyži. Spadla přede mnou a já ji trochu přejela lyžemi. Doufám tedy, že ne přímo ji. Snažila jsem se tomu zabránit, ale v tu chvíli už to nešlo.“

„Pak jsem tam s ní zůstala. Ptala jsem se, jestli je v pohodě, ale neodpovídala mi. Asi mi nerozuměla. Vypadalo to, že ji trochu bolí ruka. Doufám, že bude v pořádku,“ věří Jessica Jislová.

Ve středu pokračují v Novém Městě na Moravě tréninky. První závod, štafeta žen, se jede ve čtvrtek v 16:05.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík