Jak se Ondřej Moravec v Novém Městě na Moravě loučil se svou fantastickou kariérou

15. března, 2021

Skončil poslední ze tří mušketýrů, jak Ondřej Rybář nazval Jaroslava Soukupa, Michala Šlesingra a právě se loučícího Ondřeje Moravce. Sice si nemohl užít zasloužené ovace zaplněné Vysočina Areny, ale i tak byl poslední den jeho sportovní kariéry nezapomenutelný.

Poslední den Ondřeje Moravce v Novém Městě na Moravě začal tak jako ty předešlé. Obalený do prostěradla vyšel před penzion, kde protéká potůček. V plavkách a s čelenkou na hlavě se nejprve položil ve vodě na břicho a po chvíli se přetočil na záda.

Po ledové koupeli následovala snídaně, na kterou Moravec obvykle přichází mezi prvními a odchází mezi posledními. Nebo chcete-li potká se servismany, kteří odjíždí na stadion vždycky první, i s Michalem Krčmářem, který si rád přispí.

V neděli to ale bylo jinak. Na programu byly dva závody a servismani odjížděli už o půl šesté. O dvě hodiny později s nimi ve Vysočina Areně testovali lyže už i trenéři.

Na Ondřeji Rybářovi bylo od rána patrné, jak s ním cloumají emoce. „Na rozhovor do televize rozhodně nepůjdu,“ opakoval několikrát během dne. Právě Rybář několik dní ladil podobu rozlučky s ředitelem závodu Borutem Nunarem, s organizátory i členy týmu.

Emotivní chvíle dvou Ondřejů

Hodně se angažoval také dlouholetý Ondrův spolubydlící Michal Krčmář. Do cílové rovinky smíšené štafety si nechal přichystat vlajku, kterou mu dal dlouholetý fanoušek Martin Motyčka z Letohradu. Letos bohužel nemohl se svou partou do Nového Města vyrazit, tak se s letohradským „sousedem“ rozloučil aspoň na dálku za pomoci Krčmáře. Ten pak v návalu emocí vlajku málem nerozmotal.

Bimbovo poděkování Ondrovi

Samotný poslední závod Ondřeje Moravce se proměnil v nečekané drama, když Lucie Charvátová na úvodní stojce netrefila ani jeden terč a české dvojici hrozilo dojetí o kolo a stažení ze závodu, což by naprosto zbouralo plány.

Rychlé pokyny od trenéra mezi úseky

Všichni čeští reprezentanti stáli během závodu u trati a bouřlivě povzbuzovali své parťáky. Moravec předvedl na posledním úseku vynikající výkon, v závěrečném stoupání nastoupil svým soupeřům a finišoval jako 17.

Pocta Ondrovi

Před cílem si ještě stihl plácnout se svými parťáky, kteří při jeho příjezdu utvořili mexickou vlnu. A pak si mohl vychutnat velké překvapení. V cílové rovince na něj čekali manželka Veronika, dcera Rozárka a syn Ondra.

Objetí s dětmi těsně po dojezdu posledního závodu

Po slzách, objetích a focení zamířil Moravec do studia České televize, kde na něj čekala další překvapení. O to první se postarali týmoví kolegové, kteří se mazaně schovali za hrazení a v nestřeženém okamžiku Moravce osprchovali šampaňským.

Lepkavý, ale šťastný

Spršku šampaňským odnesli i další, třeba Michal Krčmář. „A teď budu celý týden v Östersundu smrdět,“ glosoval to. „Tak se vyválej ve sněhu,“ poradil mu trenér Ondřej Rybář a za chvíli už Krčmář dělal andělíčky.

Památeční fotka s klukama…
…a s holkama

Zalepený Moravec sledoval na velké obrazovce sestřih nejlepších momentů své kariéry a také vzkazy od významných osobností českého sportu. Na konci ho „odrovnal“ devětačtyřicetiletý a stále hrající Jaromír Jágr: „Ty chceš skončit s kariérou? Ve 36 letech? To myslíš vážně?“

Hobla se tentokrát trochu zvrhla

Ondřej Moravec junior se při tatínkově rozhovoru v televizi trochu nudil, tak si krátil čas tím, že házel sněhové koule po českých biatlonistech. Má docela trefu. Po kom asi?

Půjde malý Ondra ve šlépějích svého otce?

Na závěr ve Vysočina Areně zazněla písnička „Pod dubem, za dubem“ z pohádky Lotrando a Zubejda, kterou mistrně pro končícího Moravce přetextoval Jiří Ludvík.

Ondřej Moravec si nemohl nechat ujít poslední společnou večeři se svou druhou rodinou, tedy s českým týmem. Už ráno poprosil „pana šéfa“ Penzionu Vrchovina, jestli by večer mohl dostat tatarák.

Přání bylo vyslyšeno

Po večeři převzal z rukou Ondřeje Rybáře velký dort, který připomínal všechny jeho medaile. Mezi dalšími dary byly hůl, bačkory nebo křížovky. „Abys měl co dělat,“ poznamenal Jakub Štvrtecký. Ten svému spolubydlícímu jako správný Valach daroval slivovici, prý „na kolena“.

Obdarovaný Ondra

A samozřejmě nemohl chybět proslov. „Bylo to nádherné a nikdy na to nezapomenu. Myslím si, že jsem člověk, který často nebrečí, ale dneska to bylo opravdu emotivní. Děkuju vám všem,“ loučil se s týmem dojatý Ondřej Moravec.

Odchází nejlepší biatlonista české historie

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík