Markéta Davidová zvládla státnice na jedničku. Teď se těší, že si „odpočine“ na soustředění

23. května, 2021

K titulu mistryně světa přidala titul inženýrky. Markéta Davidová v květnu úspěšně složila státnice na České zemědělské univerzitě v Praze, kde ještě pokračuje ve studiu druhého oboru. Zároveň už se naplno pustila do přípravy na olympijskou sezónu.

Výživné jaro

„Až teď bych potřebovala ten měsíc dovolené,“ usmívá se Markéta Davidová. Duben, který mají biatlonisté volnější, využila k dokončení diplomové práce. „To mě dost zaměstnávalo. Ve volných chvílích jsem chodila ke koním, abych aspoň trochu vypla a měla nějakou radost na jaře, když už jsem nemohla nikam na dovču.“

Díky dobrým sněhovým podmínkám se dalo ještě v dubnu v Česku lyžovat, což ale Davidová po dlouhé sezóně úplně neocenila. „Na lyže už jsem neměla ani pomyšlení. Byla jsem se projet asi dvakrát nebo třikrát. Spíš jsem doufala, že už bude hezky a teplo, což teda moc nebylo. To mě trošku štvalo.“

Na začátku května už se spolu se svými parťačkami vrhla do ostré přípravy. „Do toho jsem se učila na státnice, takže to bylo výživné. Jara bývají hlavně o objemech, takže bývám i tak dost unavená. Snad se to všechno srovná. Těším se, že si teď na soustředění trochu odpočinu. Že budu jen trénovat, spát a jíst,“ říká s trochou nadsázky Markéta Davidová, která v sobotu večer dorazila do Nového Města na Moravě. Tam stráví české biatlonistky následující týden.

Na kolečkových lyžích najedou české biatlonistky pořádnou porci kilometrů

(Skoro) žádné úlevy

Ač měla studentka České zemědělské univerzity na jaře nabitý program, plnila tréninkový plán stejně jako další reprezentantky. „Akorát jsem trénovala v jiných časech. Učím se víc ráno, takže jsem chodila na tréninky odpoledne nebo večer.“

Úlevu dostala od trenérů na dva dny. „Jen víkend před státnicemi jsem netrénovala. V sobotu jsme měly volno všechny a v neděli jsem vynechala trénink, protože jsem byla nervózní a chtěla se jen učit. V pondělí jsem pak strávila celý den ve škole na státnicích,“ líčí Davidová.

Samotné státnice i obhajoba diplomové práce proběhly hladce. „Bylo to v pohodě. Zkoušející byli hodní a dokonce si myslím, že jsme to z mého oboru udělali všichni,“ těší čerstvou inženýrku v oboru Reprodukční biotechnologie. Studium zakončila známkou 1.

Týden oraz a další diplomka

Že by se teď Davidová nudila, to nehrozí. Příští rok by totiž měla završit svůj druhý magisterský obor Výživa zvířat a dietetika. „Dala jsem si týden oraz a teď v Novém Městě asi začnu trochu intenzivněji řešit druhou diplomku. Chci se tomu věnovat průběžně, když na to mám čas, a ne to pak honit na poslední chvíli.“ O tématu diplomové práce už má více méně jasno. Bude se věnovat fermentaci u koní.

O tom, že by si před blížící se olympiádou studium rozvolnila, Markéta Davidová nepřemýšlela. „Já mám zkoušky hotové a potřebuju jen za rok napsat diplomku. To bych měla zvládnout. Měnili nám studijní plány, takže si možná budu muset dodělávat pár zkoušek. Ale budu na to mít celý rok, takže by to mělo být v pohodě,“ věří česká biatlonistka.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík