V NMNM se uskuteční na konci srpna MS v biatlonu na kolečkových lyžích. Fanoušci mají vstup zdarma

29. června, 2021

Do Nového Města na Moravě se po třech letech vrátí mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích. Od 26. do 29. srpna 2021 se bude ve Vysočina Areně bojovat o 12 medailových sad. Budou u toho i fanoušci, kteří mají vstup zdarma.

Šampionát v roce 2018 byl po všech stránkách úspěšný. I proto Mezinárodní biatlonová unie udělila Novému Městu na Moravě pořadatelství hned na rok 2021.

„Před třemi lety nás velmi potěšil zájem fanoušků, kteří vytvořili na letní závody nebývalou atmosféru. Proto jsme se rozhodli i letos ponechat vstup zdarma. Tento krok zároveň vnímáme i jako poděkování fanouškům, kteří nás podrželi v posledních dvou letech, když si v drtivé většině ponechali lístky na Světový pohár v Novém Městě. Moc se těším, že si zase užijeme závody společně,“ říká prezident Českého svazu biatlonu a první viceprezident Mezinárodní biatlonové unie Jiří Hamza.

Protiepidemiologická opatření už teď dovolují částečné zaplnění tribun na sportovních akcích a brzy by mělo dojít k dalšímu rozvolnění. „Účast fanoušků nechává Mezinárodní biatlonová unie zcela na nás,“ objasňuje ředitel závodů Vlastimil Jakeš.

Se zástupci IBU řeší především zabezpečení sportovců a realizačních týmů. „Zatím počítáme s tím, že by závody probíhaly podobným způsobem jako v zimě. Tedy s testováním a rozdělením do bublin. Bude ale záležet na aktuální covidové situaci a národních regulích. Předpokládáme, že v srpnu bude situace příznivá,“ dodává Jakeš. 

Fanoušci se můžou těšit na kompletní českou reprezentaci v čele s mistryní světa Markétou Davidovou. „Půjde o vrchol letní sezóny. Navíc si snad po delší době zazávodíme před našimi fanoušky. Bylo by moc pěkné, kdybychom výsledkově navázali na minulý šampionát v Novém Městě,“ připomíná sportovní ředitel a trenér mužů Ondřej Rybář medailové žně z roku 2018. Tehdy získali čeští reprezentanti ve Vysočina Areně 13 cenných kovů a jasně ovládli pořadí národů.

Mistrovství světa načnou ve čtvrtek 26. srpna junioři a juniorky supersprintem, který v programu střídá smíšenou štafetu. V pátek pojedou mladou, ale divácky velmi atraktivní disciplínu muži a ženy. Víkend bude tradičně patřit sprintům a stíhacím závodům.

Letní šampionáty nemívají tak velkou účast jako ty zimní, ale před třemi lety do Nového Města na Moravě přicestovali reprezentanti 28 zemí.

Info pro fanoušky: Pokud jste si ještě nevyměnili lístek na Světový pohár v NMNM, můžete tak učinit tady.

Program MS v biatlonu na KL 2021

Čtvrtek 26. 8. – Supersprint

13:05 – juniorky, kvalifikace 
14:35 – juniorky, finále
15:50 – junioři, kvalifikace
17:25 – junioři, finále

Pátek 27. 8. – Supersprint

13:05 – ženy, kvalifikace 
14:35 – ženy, finále
15:50 – muži, kvalifikace
17:25 – muži, finále

Sobota 28. 8. – Sprint

10:15 – juniorky
12:00 – junioři
15:45 – ženy
17:45 – muži

Neděle 29. 8. – Stíhací závod

11:15 – juniorky
13:15 – junioři
15:30 – ženy
17:15 – muži

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík