Čeští biatlonisté mají za sebou testy, před sebou volno a další zahraniční soustředění

14. září, 2021

Intenzivní tři týdny mají za sebou čeští biatlonisté a biatlonistky. Letní mistrovství světa, po něm domácí šampionát a tradiční testy výkonnosti. Až teď si reprezentanti užívají pár dní volna.

Podzimní testy výkonnosti, které navazují na ty jarní, byly uzpůsobeny náročnému závodnímu programu. Sportovci absolvovali testy na běžeckém pásu a střelecké testy, výběh je čeká později.

Jak trenéři testy hodnotí?

Slovo má trenér mužů Ondřej Rybář: „U těch, co byli nemocní, jsou rezervy. Obecně si všichni vedli slušně, ale nejlíp z toho opět vycházeli Kuba s Bimbem. Pro mě bylo zpětnou vazbou i jejich vystoupení v předešlých závodech, ve kterých na tom nebyli běžecky špatně. Testy to jenom potvrdily. Oproti jaru došlo u kluků k progresu, s tím jsem spokojený, ale až v zimě uvidíme, na co to bude stačit. To bude ten nejlepší test.“

I asistent trenéra žen Jiří Holubec je s výsledky testů spokojen. „Žádná z holek se oproti jaru nezhoršila, to je podstatné. A třeba Makula si udělala v jednom z testů rekord. Terka Vinklárková byla zase nejlepší ve střeleckých testech, v těch si vedla dobře i Terka Voborníková. Tyhle dvě se přibližují těm nejlepším, i když je tam pořád mezera. Ještě bych k nim přidal Kláru Polednovou, která se výborně předvedla v Letohradu.“

Nejlepší střelkyně testů

O zdravotním stavu reprezentantů

Některé testy kvůli viróze vynechali Tomáš Krupčík a Adam Václavík. Volnější program měl Tomáš Mikyska. „Jeho noha dostala po zranění zabrat. Neabsolvoval ani celý Letohrad, ani všechny testy. Jsme opatrní, nechceme nohu přetěžovat. Každopádně máme radost z toho, jak rychle se vrátil a jaké výkony, zejména ty běžecké, podával v Novém Městě na Moravě,“ říká Rybář.

Naopak kompletní testy už absolvoval Milan Žemlička, kterého trápilo zraněné zápěstí. „Zvlášť na horních končetinách je znát manko. Bude ho v následujících dnech dohánět.“

Po prodělaném nachlazení se postupně vrací do přípravy Jessica Jislová. To Natálie Jurčová ze zdravotních důvodů trénuje pouze v nižších intenzitách, nemohla absolvovat všechny testy a nepojede ani na další zahraniční soustředění.

Po zranění kolene jezdí Tomáš Mikyska s ortézou

Další plán

Po třídenním volnu se české biatlonistky ve čtvrtek vydají do rakouského Ramsau, kde zůstanou až do 29. září. „Když to půjde, tak pojedeme lyžovat na ledovec. Prý tam zase něco připadlo. Chtěli bychom se tam vydat pětkrát nebo šestkrát,“ prozradil Jiří Holubec.

Muži mají nyní volnější týden. Potom je čeká příprava v Jablonci nad Nisou a v říjnu zahraniční soustředění na Pokljuce a v Ramsau.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík