Opět na ledovci. České biatlonistky lyžují v Rakousku na kilometrovém okruhu

21. září, 2021

Loni byly na ledovci Dachstein dvakrát, v srpnu a v září. Letos si české biatlonistky v Rakousku užívají podzimní lyžování. I když kroužit na jednom kilometru může být trochu na hlavu, jak uznává trenér Jiří Holubec.

Do Rakouska vyrazilo 6 žen

Trenér Jiří Holubec před pár dny avizoval, že do Rakouska neodjede Natálie Jurčová, kterou trápí zdravotní potíže a může trénovat jen v nižších intenzitách.

Menší otazník byl u Jessicy Jislové, kterou na konci letního MS skolilo nachlazení. „Ale ta už normálně trénuje. Teď jsme navíc jezdili v nižších intenzitách, což jí vyhovovalo. Postupně se vracela k tréninku už v Jablonci, takže to teď zvládá v pohodě,“ říká Holubec.

I Jess už se prohání po ledovci

Na soustředění dále odcestovaly Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Tereza Voborníková a Tereza Vinklárková. „Není tady Eliška Teplá, která onemocněla, a Klára Polednová, která se vdávala. Ta za námi přijede ve středu,“ dodává Holubec.

Zázemí v Ramsau

Český tým tradičně našel zázemí ve známém středisku Ramsau am Dachstein, respektive v místní části Vorberg. Bydlí se opět v apartmánech, takže z Česka přijel i kuchař. „Je tu s námi Aleš Kotlár z Jablonce a vaří nám fantasticky,“ pochvaluje si Jiří Holubec.

Přímo v Ramsau je kolečková dráha se střelnicí, která je dost velká na to, aby měla každá z biatlonistek vlastní střelecký stav. Ke gondole, která jezdí nahoru na ledovec, je to z Ramsau asi čtvrt hodiny.

Trenér Jiří Holubec šel svým svěřenkyním příkladem

Podmínky na ledovci

České biatlonistky byly nahoře na ledovci už dvakrát a daly na sociální sítě několik fotek, kde sníh neměl úplně bílou barvu. „Na fotce to vypadá hrozně,“ směje se Jiří Holubec.

Realita ale podle něj není tak strašná. Lyžuje se na bílém obdélníku, na kterém je namotaná zhruba kilometrová smyčka. Sníh byl zatím zmrzlý. Okolí obdélníku už pokrývá podstatně špinavější sníh s kamínky.

Nahoře foukal studený vítr a navíc na kilometrové smyčce není takové převýšení, aby se člověk pořádně zahřál. Proto se Evča trochu přioblékla.

„Jestli jezdíte na kilometru nebo na dvou, to už je jedno. Smyčky jsou pořád stejné. Je to trochu na hlavu. Trochu si to zpestřujeme tím, že dojedeme kolo, otočíme se a jedeme v protisměru,“ prozradil Holubec.

Jezdit v protisměru se zatím dalo, protože na ledovci nebyl nijak velký provoz. „Jsou tu jen české běžkyně, Standa Řezáč, americký tým a Chorvati. Kdyby tam jezdilo víc lidí, tak by nešlo, to bychom se pozabíjeli.“

Co myslíte, stačil chorvatský biatlonista Makule?

V pondělí měli trenéři v plánu vyjet na ledovec potřetí, kvůli špatnému počasí ale raději zvolili kolečkové lyže. Nahoru se tak chystají opět v úterý.

„Mělo by napadnout pár centimetrů a bude pod nulou, takže očekávám prašan. Celkově nám počasí docela přeje, podle předpovědi mělo víc pršet. Snad to vydrží,“ přeje si Jiří Holubec.

Lucku stíhala trenérka Kamila Jiroutek Rajdlová

V Rakousku české biatlonistky zůstanou až do 29. září.

Karel Halberštádt
Foto: Vegard Bitnes