Pět českých biatlonistů má jistou nominaci na úvodní závody Světového poháru. O další místa se bude bojovat

03. listopadu, 2021

Polovina české nominace na úvodní závody Světového poháru ve švédském Östersundu je jasná. Tu druhou určí dva předsezónní závody v norském Sjusjøenu.

Trenéři při prvním výběru jmen pro Světový pohár zohlednili dlouhodobou výkonnost. „Nominaci mají jistou Markéta Davidová, Michal Krčmář a Mikuláš Karlík, kteří v minulé sezóně splnili kritéria pro vstup do A týmu,“ vysvětluje sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Markéta Davidová a Michal Krčmář se do A týmu dostali na základě svého umístění v celkovém hodnocení Světového poháru, Mikuláš Karlík jako juniorský vicemistr světa. Dvaadvacetiletý biatlonista už v létě závodil mezi muži a na světovém šampionátu v Novém Městě si dojel ve stíhacím závodě pro páté místo. 

Do Švédska pocestují i Lucie Charvátová a Jakub Štvrtecký. „Oba prokázali svou výkonnost v přípravě při testech a závodech na kolečkových lyžích. Zároveň jsme přihlédli k jejich výkonům v uplynulé sezóně,“ říká Rybář.

Lucie Charvátová a Markéta Davidová

Ženy odcestují 4. listopadu na závěrečné soustředění do Norska, muži se k nim přidají o čtyři dny později. Příští víkend se ve Sjusjøenu pojedou sprinty a hromadné starty, kterých se vedle domácích Norů a Francouzů zúčastní právě i čeští reprezentanti.

„Pro nás to budou nominační závody. Na základě jejich výsledků vybereme zbylé dva muže a tři ženy pro Světový pohár. Všichni mají šanci dát o sobě vědět a vybojovat si místo v týmu,“ dodává Ondřej Rybář.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavk