Nominace na první závody Světového poháru je kompletní. Do Östersundu odcestuje 10 českých biatlonistů

15. listopadu, 2021

Po víkendových závodech v norském Sjusjøenu uzavřeli čeští trenéři nominaci na úvodní podnik Světového poháru. Kdo 24. listopadu odletí do švédského Östersundu?

Na základě výsledků v minulé sezóně a výkonů v přípravě měli nominaci předem jistou Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Michal Krčmář, Mikuláš Karlík a Jakub Štvrtecký.

Tři volná místa mezi ženami obsadily Tereza Vinklárková, Eva Puskarčíková a Jessica Jislová.

V nominačních bojích si vedla nejlépe dvaadvacetiletá Vinklárková, která obsadila 24. místo ve sprintu a 15. místo v hromadném startu. „Její výkony mě nepřekvapily. Vypadala dobře už v tréninku jak tady ve Sjusjøenu, tak během září a října,“ říká trenér žen Egil Gjelland.

Poměrně jasná byla i nominace Evy Puskarčíkové (19. ve sprintu a 32. v hromadném startu) a Jessicy Jislové (20. ve sprintu). Ta pak po dohodě s trenéry kvůli lehkému nachlazení vynechala nedělní závod.

Tereza Vinklárková se zatím mezi elitou představila třikrát

Mezi muži byly ve hře dvě místa a ta obsadili Vítězslav Hornig a Adam Václavík.

„Sprint se jim povedl výrazně lépe než ostatním a díky tomu postoupili do áčkového hromadného startu. I v něm se vyvarovali většího zaváhání. Nominační kritéria jsme měli jasně nastavená, takže nebylo co řešit,“ vysvětluje trenér mužů Ondřej Rybář.

Hornig zapsal 23. a 31. místo, Václavík 25. a 35. místo. Do hromadného startu A prošlo jen 40 nejlepších ze sprintu. Ten se výrazně nepovedl Tomáši Krupčíkovi (73. místo), který pak obsadil 9. příčku v hromadném startu B.

„Ty závody se těžko porovnávají, ale Křupasovi už každopádně vyšel ten hromadný start lépe. Stejně jako ostatní se může ukázat na prvních dvou IBU Cupech. Před dalšími závody Světového poháru v Hochfilzenu můžou přijít změny jak u kluků, tak u holek,“ doplňuje trenér mužů a současně sportovní ředitel ČSB Ondřej Rybář.

Vítězslav Hornig přidá další starty ve Světovém poháru. Zatím je na čísle 4

Víkendových závodů ve Sjusjøenu se mimo jiné zúčastnil široký norský tým a kompletní francouzské áčko. Markéta Davidová jako nejlepší z českých žen brala 6. a 8. příčku. Jakub Štvrtecký byl 14. ve sprintu a hromadný start vynechal z podobných důvodů jako Jislová. Michal Krčmář po nepovedeném sprintu s čistým štítem vyhrál hromadný start B.

„Pro nás to byla součást závěrečné přípravy a také první závody od začátku září. Zvolili jsme trochu jiný model přípravy. Sezóna bude dlouhá a my nesměřujeme formu na její začátek. Proto nemá smysl hodnotit přípravné závody. Každopádně Norové a Francouzi ukázali, že jsou skvěle připravení a my máme na čem pracovat,“ ví Ondřej Rybář.

A podobně to vidí i Egil Gjelland. „Závody jsme absolvovali po týdnu a půl na lyžích. Chce to vždycky nějaký čas, když se na začátku sezóny poprvé postavíte na lyže. Čím déle budeme na lyžích, tím to bude lepší. Závody jsme brali především jako kvalitní přípravu, na kterou tento týden navážou další tréninky. Pak si trochu odpočineme a dobře se připravíme na první závody IBU Cupu a Světového poháru.“

Nominace pro SP v Östersundu

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Tereza Vinklárková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová

Muži: Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Jakub Štvrtecký, Vítězslav Hornig, Adam Václavík

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík