Na sněhu se už připravují také závodníci juniorských kategorií či dorostu

16. listopadu, 2021

Muži a ženy už v norském Sjusjøenu absolvovali nominační klání na závody Světového poháru. Jak vše dopadlo jsme psali zde. Na sněhu se už pilně připravují také juniorky a junioři.

U týmu juniorů to není nic překvapivého, protože ten od jara trénuje společně s mužskou reprezentací, stejně jako se s družstvem žen připravuje Tereza Voborníková. Všichni jsou v Sjusjøenu. Do Norska už také zamířily dvě další juniorky Tereza Jandová a Gabriela Masaříková. Naopak v tunelu v německém Oberhofu dělaly první kroky na sněhu před novou sezónou juniorky a dorostenky pod vedením Zdeňka Vítka.    

Jediný junior v akci

Trenér Michael Málek chtěl do nominačních závodů o „A“ tým zařadit vedle Tomáše Mikysky také Jonáše Marečka. „Jenže Jonáš s námi nemohl absolvovat první soustředění v Sjusjøenu. Kvůli Covidu v jeho blízkém okolí musel zůstat doma v izolaci. A tak má zatím na sněhu málo kilometrů a jeho nasazení do závodu nám nedávalo smysl,“ vysvětlil Michael Málek.

Junior Tomáš Mikyska během přípravy v Norsku. Za ním Mikuláš Karlík

Z vystoupení Tomáše Mikysky ve víkendových závodech měl smíšené pocity. „Na trati vypadal dobře, ale na střelnici neukázal, co umí. Na své poměry hodně chyboval. S Ondrou Rybářem jsem se shodli, že má potenciál být na střelnici bezchybný.“ Z celkem třiceti terčů Tomáš sedm minul, což je úspěšnost necelých 77 procent…

Junior Ondřej Mánek už se těší na start sezóny. Kvůli Covidu minulou zimu vůbec nezávodil

Vysokoškoláci na Univerziádu

Junioři pokračují v přípravě v Sjusjøenu, kde počátkem prosince uskuteční závody IBU Cupu.  „Poté nás na čas opustí trojice Luděk Abrahám, Josef Kabrda a Jakub Kocián. Kluci budou reprezentovat na Světové Univerziádě v Luzernu 11. – 21. prosince 2021.”        

Dobrá nálada v tunelu. Zleva: Zuzana, Kamila, Katka, Sváťa a Lenka

Za technikou do tunelu

Rozdílný program měl se svým výběrem juniorek resp. dorostenek Zdeněk Vítek. Dvojici Tereza Jandová a Gabriela Masaříková vyslal do Norska, zatímco pětici Lenka Bártová, Zuzana Doležalová, Svatava Mikysková, Kamila Orálková a Kateřina Pavlů odvezl na přípravu do tunelu v Oberhofu. „Chtěli jsme, aby holky opět poznaly pocit skluzu na sněhu. Hodně se věnovaly i technice pod vedením Jána Ilavského.“ Ve výběru mu scházela nachlazená Kateřina Gotvaldová.

Dlouhá sezóna

Až na „norské trio“ absolvují juniorky a dorostenky přípravu na prvním sněhu se svými kluby. „Není kam spěchat. Sezóna je dlouhá, světový šampionát se ve Spojených státech koná až na přelomu února a března.“ Většina děvčata tak začne závodit až při Českém poháru o vánočních svátcích.        

Během tréninku byl prostor i na střelbu

Kdo, kde?

Junioři v Sjusjøenu: Luděk Abrahám (Letohrad), Josef Kabrda (SK NMNM), Jakub Kocián (Jilemnice), Jakub Kudrnáč (Jilemnice), Ondřej Mánek (SKP Kornspitz), Jonáš Mareček (SK NMNM) a Tomáš Mikyska (Letohrad)

Juniorky v Sjusjøenu: Tereza Jandová (SKP Kornspitz), Gabriela Masaříková (SKP Kornspitz)a Tereza Voborníková (Jilemnice)

Juniorky a dorostenky v Oberhofu: Lenka Bártová (SK NMNM), Zuzana Doležalová SK NMNM), Svatava Mikysková (Letohrad), Kamila Orálková (SK NMNM), Kateřina Pavlů (SKP Kornspitz)  

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová a Zdeněk Vítek