Světový pohár v Östersundu 2021 – předzávodní přehled

26. listopadu, 2021

Po osmi měsících se znovu rozeběhne Světový pohár v biatlonu. Začíná se tradičně ve švédském Östersundu a rovnou extra porcí 10 závodů. V předzávodním přehledu shrnujeme program následujících dní, novinky z týmu a další zajímavosti.

Týmové novinky

Český tým se minulý týden na soustředění v Sjusjøenu rozdělil na dvě části. Ta větší odletěla v pátek na pár dní domů, trio Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Tereza Vinklárková naopak pokračovalo v přípravě na severu.

Tereza Vinklárková dosáhla v předsezónních závodech vedle Markéty Davidové na nejlepší český výsledek

„Chtěla jsem omezit cestování a kontakt s lidmi, abych nebyla nemocná, což se ale nakonec nepovedlo. Stejně jsem onemocněla, poslední den soustředění před plánovaným odletem. Ten pobyt na severu jsem měla jako marodku. Nebyla jsem ani doma, ani jsem nebyla zdravá. Ale hodilo se, že jsme zrovna měly v plánu volnější tréninky. Rychlejší trénink přišel až v úterý a to jsem myslela, že umřu,“ přiznává Eva Puskarčíková.

Ve středu přiletěl do Östersundu zbytek týmu. Všichni biatlonisté absolvovali čtvrteční i páteční tréninky a budou připraveni v sobotu nastoupit do vytrvalostních závodů.

Trénink českých biatlonistek

Premiéru v nové sestavě si v Östersundu odbyde i servisní tým. Během úvodních závodů Světového poháru bude lyže připravovat pětice Vojtěch Prášil, Milan Faltus, David Tolar, Samuel Závalec a Jakub Sikora.

Řekli před závody

Aleš Ligaun: „První dny byla trať zledovatělá, což bylo nebezpečné i pro materiál. Dost se při tom opotřebovávaly hrany, takže kluci ze servisu ani nevytahovali tolik závodních lyží, aby se nezničily. Ale je to tak všude, kde rozvezou sníh z depa. Trať pak musí několikrát projet rolba, aby se z toho udělal pěkný sníh. Během pátečních tréninků už byly podmínky úplně jiné, sníh byl přemrzlý.

Myslím si, že trať bude na závody skvěle připravená tak, jak to tady v Östersundu umí. Nebál bych se toho. Každopádně budou mít všichni stejné podmínky.

Kluci jsou 100% fit. Přijeli sem zdraví a v pohodě. Teď je to spíš čekání na ten první start. Po něm trochu opadne nervozita.“

Aleš Ligaun, pravá ruka trenéra mužů Ondřeje Rybáře

Egil Gjelland: „Podmínky na trati jsou dobré. Je tu sníh z loňska, který je rychlý a stabilní. První dva dny to bylo trochu složitější s větrem. Nebylo ho tolik, ale na střelnici vznikalo něco turbulence, což bylo nepříjemné zvlášť při střelbě vleže. Na stojce vás aspoň trochu kryla zeď u stavu číslo 30. V sobotu by ale podle předpovědi nemělo tolik foukat a měli bychom sledovat krásný, férový závod.

Když uděláte svou práci a budete se koncentrovat, proč bychom neměli začínat vytrvalostním závodem se čtyřmi střelbami? Je to výborná příležitost udělat pěkný výsledek. Nemusíte být nejrychlejší na trati, pokud si třeba nejste jistí svou formou. Stačí předvést dobrý výkon na střelnici, jet podle svých možností a pořád můžete udělat neuvěřitelně dobrý výsledek.

Nemoci přicházejí, musíme se s nimi prostě vypořádat. Evik pořád trochu bojuje s nachlazení, Jess si to prodělala ve Sjusjøenu. Ale teď už to vypadá celkem dobře.

Nikdo asi nemá za cíl být v nejlepší formě na konci listopadu. Musíte k tréninku přistupovat chytře a směřovat ho k olympiádě. Tyhle závody musíte využít jako přípravu.“

V sobotu po závodě snad vyfotíme Egila i s úsměvem

Eva Puskarčíková: „Sníh je zmrzlý a rychlý. Doufám, že to vydrží i na dlouhý závod, aby to tolik nebolelo. Patnáctku nechcete jet na pomalém sněhu. Zároveň trať musí zůstat bezpečná. U nás to bylo kolem dvanácté v pohodě, ale klukům se později odpoledne tvořily ledové plotny.

Nevím, jak to bude vzhledem k té nemoci letos, ale je pravda, že i když jsem měla dobrou sezónu, tak ty lepší závody jsem odjela do Vánoc nebo ve druhém trimestru. V závěru sezóny jsem většinou šla s formou dolů. Když už se mi v sezóně dařilo, tak mi většinou vyšly právě i závody tady v Östersundu.“

Evča se snaží uchránit před vleznou zimou

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Östersundu

Muži

  • Vítězslav Hornig (79. místo, sprint 2021)
  • Mikuláš Karlík (42. místo, stíhací závod 2021)
  • Michal Krčmář (7. místo, stíhací závod 2016)
  • Jakub Štvrtecký (19. místo, sprint 2021)
  • Adam Václavík (26. místo, sprint 2019)
V březnu v Östersundu byl Mikuláš Karlík kousek od bodů

Ženy

  • Markéta Davidová (3. místo, sprint 2019)
  • Lucie Charvátová (12. místo, stíhací závod 2016)
  • Jessica Jislová (51. místo, vytrvalostní závod 2016)
  • Eva Puskarčíková (7. místo, vytrvalostní závod závod 2017)
  • Tereza Vinklárková (premiéra)
Lucie Charvátová čeká na první proniknutí do Top 10 v Östersundu

Fakta a čísla

  • Po konci kariéry Ondřeje Moravce je Markéta Davidová jediná z českého týmu, která v Östersundu dokázala vystoupat na pódium.
  • Jessica Jislová má na svém kontě 98 startů ve Světovém poháru, nedělní sprint pro ni tak bude 100. závodem.
  • Jakub Štvrtecký nastoupil v Östersundu k šesti individuálním závodům a z pěti vytěžil body.
Nadělí si Jess ke 100. startu pěkný výsledek?

Fotovzpomínka

Sezóna 2019/20 začala pro Markétu Davidovou skvěle. V úvodním sprintu v Östersundu neminula ani jeden terč a skončila třetí. Na vítěznou Dorotheu Wiererovou ztratila 12 sekund.

Program závodů

27. 11. – 11:45 – vytrvalostní závod žen
27. 11. – 15:00 – vytrvalostní závod mužů
28. 11. – 11:00 – sprint žen
28. 11. – 13:45 – sprint mužů
2. 12. – 13:00 – sprint žen
2. 12. – 16:30 – sprint mužů
4. 12. – 13:00 – stíhací závod žen
4. 12. – 15:10 – štafeta mužů
5. 12. – 12:35 – štafeta žen
5. 12. – 15:15 – stíhací závod mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Igor Stančík, Petr Slavík