Ve sprintech II. kola IBU Cupu v norském Sjusjøenu bodovala pouze 30. Eliška Teplá

03. prosince, 2021

Eliška Teplá (na úvodním snímku) kvůli nachlazení vynechala středeční supersprint IBU Cupu. V pátek na 7,5 km dlouhé trati sprintu vybojovala po jedné chybě vstoje 30. příčku a dalších 11 bodů do klasifikace seriálu IBU Cupu. Její výkon byl jediným světlým bodem v podání českého výběru v Sjusjøenu, protože nikdo další už na body nedosáhl. Mezi ženami byla nejlepší Anastázie Ševčenková z Ruska, na desetikilometrové trati mužů zvítězil její krajan Anton Babikov.

Report

MUŽI

Milan Žemlička odstřílel poprvé v sezóně bezchybně, ale v běžecké stopě to od prvních metrů nebyl on. Nebývale ztrácel. Celkově na trati zaostal za nejrychlejším běžcem o 2:44 minuty, což je přesně dvojnásobek času v porovnání s úvodním sprintem v Idre (1:22 min). V cíli mu tak patřilo až 46. pořadí.

Druhým nejlepším z české pětice byl junior Jakub Kocián na 64. místě (střelba 0+1). Nejmladší člen týmu Jonáš Mareček, byl dnes jediným v českém dresu, kdo alespoň trochu konkuroval během (43. čas), celkově 66. v pořadí (2+2). Zkušený Tomáš Krupčík projel cíle na 78. místě (0+1), když na trati měl až 88. čas. Smolařem lze nazvat Tomáše Mikysku, kterému se uvolnila kolejnice řemenu na pažbě a musel měnit zbraň. Jedenadvacetiletý junior obsadil 95. pozici (1+1). Startovalo 118 biatlonistů.

Junior Jonáš Mareček na svůj věk výborně běhá, ale zatím se v této sezóně, snad s jedinou výjimkou, ne ane trefit…

ŽENY

Eliška Teplá zvládla bezchybně ležku, vstoje minula jeden terč, a na trati dokázala stupňovat tempo. V I. kole měla 46., ve třetím 32. čas. Ze svých tří startů tak podruhé v sezóně bodovala.  Tereza Voborníková, která má za sebou tři umístění v Top Ten, zůstala tentokráte mimo bodované pozice na 48. příčce. Mohla za to střelba (1+3), jinak odvedla standard (22. čas na trati i na střelnici). Dvacetiletá juniorka Tereza Jandová obsadila při střelbě 0+2 65. místo. Klára Lejsek se střelecky trápí (3+2), což nyní vyústilo až v 77. pozici mezi 99. startujícími.

Pohledem trenérů

MUŽI – Michael Málek

„Z mého pohledu úplně nejhorší závod, co jsem jako trenér zažil. Snad kromě Milanovy nuly se nepovedlo vůbec nic. Více to nemá smysl komentovat. Dobrou zprávou snad je, že v sobotu vyrážíme na cestu domů…“

ŽENY – Kamila Jiroutek Rajdlová

„Eliška podala dobrý výkon. Přesně takový, jaký od ní čekáme. Ještě není stoprocentně zdravotně v pořádku a jen doufám, že dnešní závod jí z tohoto pohledu neublížil. Terka Voborníková ta je ve stojce naprostou jistotou. To vidím dnes a denně na tréninku. Ale chybou vleže se sama dostala trochu pod tlak. Moc chtěla dát vstoje nulu, a to je špatně, protože začala úřadovat hlava. Věřím, že v sobotu to zvládne, jak normálně umí.

Páteční sprint Milanovi vůbec nesedl

Pohledem sportovců

Milan Žemlička

„Dnes to bylo naprosto, naprosto špatný. Nesedlo mi to ani na jednom metru trati. Upřímně, mám toho dost. ´Jen doufám, že se do soboty trochu zmátořím, protože hromaďák to je krutě dlouhý závod.“

Tereza Voborníková

„Úplně jsem nepočítala s tím, že bych chybovala vleže. Celé kolo před stojkou jsem si pak opakovala, že musím dát nulu… A, ono se úplně nepovedlo. Nechtělo se mi uvěřit, že musím na tři trestná kola. Naštěstí se mi běželo dobře a snad to tak bude i v sobotu a s lepší střelbou. “

Tereza Voborníková musel po stojce na tři trestná kola

Výsledkový servis

MUŽI

Sprint 10 km

Analýza sprint 10 km

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů IBU Cupu

ŽENY

Sprint 7,5 km

Analýza sprint 7,5 km

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů IBU Cupu

Další program IBU Cupu II

Sobota 4. 12.

10:30 – Hromadný start 60 mužů

13:30 – Hromadný start 60 žen

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová a Petr Slavík