Čeští biatlonisté dojeli ve smíšené štafetě v Oberhofu 9. a polepšili si v olympijské kvalifikaci

08. ledna, 2022

Čeští biatlonisté se ve smíšené štafetě v německém Oberhofu pohybovali na dostřel medailovým příčkám, ale nakonec jim v cíli patřilo deváté místo. I tak si vylepšili své skóre v olympijské kvalifikaci a přiblížili se zisku pěti míst.

Report

Po noční sněhové nadílce byl dnes pomalejší sníh, zato byli biatlonisté ušetřeni větším větrným poryvům a mlze.

Nebývalé světlo na stadionu

Jakub Štvrtecký na prvním úseku nechal na obou střelbách jeden nesestřelený terč, který trefil vždy až na druhý pokus. „Stál tam jak sloup elektrického vedení,“ povzdech si trenér Aleš Ligaun.

Pak ale svého svěřence chválil za famózní běžecký výkon. Štvrtecký vyjížděl do posledního kola jako 22., ale předával už jako 8. V posledním kole zaznamenal nejrychlejší běžecký čas, celkově čtvrtý.

Dojezd takzvaně na Moravce

Michal Krčmář vyjížděl se ztrátou 39 sekund. Ležku zvládl na pět a na stojku přijížděl jako sedmý. Vestoje musel dvakrát dobíjet, ale počínal si při tom velmi hbitě a odjížděl jako devátý.

Na téhle pozici dorazil Krčmář i na předávku. Jeho ztráta na první Norsko byla přes minutu a půl, na druhé místo to byla minuta. Bimbovi patřil na druhém úseku 11. čas.

Bimbo se s tím dnes trochu pral

Markéta Davidová předvedla na třetím úseku takřka perfektní výkon. Skvěle běžela a dokázala se i trefovat. Minula až poslední desátou ranou, kterou ovšem rychle dobila.

V posledním kole nakopla Makula svůj motor a nejrychlejším běžeckým časem se dostala na šesté místo. Bylo to jen pět sekund za třetí Itálii. Davidová byla na svém úseku druhá nejlepší a nejrychlejší.

Z Makuly šel na trati strach

Ve velkém stylu začala poslední úsek i Jessica Jislová. Po pěti trefách vleže odjížděla jako pátá, skoro současně s třetí Němkou Hinzovou.

Stojka už Jess tak dobře nevyšla a po využití třech náhradních nábojů se propadla na 8. příčku. V posledním kole ji ještě předjela skvěle běžící Finka Ederová.

Jess závod hodně bolel

České smíšené štafetě tak v cíli patřilo deváté místo. Vyhrálo Norsko před Běloruskem a Francií.

Co to znamená?

Jak muži, tak ženy si díky dnešnímu výsledku polepšili o 10 bodů v olympijské kvalifikaci. Další zlepšení pak přinesla smíšená štafeta dvojic.

Výsledkový servis

TREFA PRO LEONTINKU

Čeští biatlonisté dnes trefili 40 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 20 000 Kč.

Zrakově postiženým dětem můžou pomoct i fanoušci. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777.

Dnes plný počet tref pro Leontinku!

Příští závod

Už od 14:45 se jede smíšená štafeta dvojic s Adamem Václavíkem a Evou Puskarčíkovou.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík