Pět českých biatlonistů zažije olympijskou premiéru. Jak vypadá nominace na ZOH 2022?

16. ledna, 2022

Na Zimních olympijských hrách v Pekingu 2022 bude Českou republiku reprezentovat 10 biatlonistů, pro polovinu z nich to bude premiéra pod pěti kruhy.

„Nominace na olympiádu patří k těm nejsložitějším. Jde o vrchol čtyřletého snažení, každý se chce na olympiádu dostat,“ ví sportovní ředitel Českého svazu biatlonu Ondřej Rybář.

Nominační kritéria byla jasně daná: Umístění do 30. místa v celkovém hodnocení Světového poháru nebo do 10. místa v celkovém hodnocení IBU Cupu. Zbytek na návrh trenéra s přihlédnutím na výkonnost ve Světovém poháru a v IBU Cupu.

Na základě umístění ve Světovém poháru získaly olympijskou místenku Markéta Davidová a Jessica Jislová. Jasno bylo i o Michalu Krčmářovi, který se kolem onoho 30. místa pohybuje od začátku sezóny.

Sestavu žen doplnily Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová a Tereza Voborníková. Pro Charvátovou a Voborníkovou to bude olympijská premiéra.

„Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová si nominaci vyjely na základě výsledků ve Světovém poháru. Jako pátá jede Terka Voborníková. Ve štafetě v Ruhpoldingu sice musela na trestné kolo, ale jinak prokazovala stabilní střelecké výkony a porazila v nominačních bojích ostatní holky,“ řekl k nominaci Rybář.

Vedle Krčmáře poletí do Pekingu Adam Václavík a tři debutanti: Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík a Milan Žemlička.

„Mezi muži jedou závodníci, kteří bodovali – Jakub Štvrtecký a Adam Václavík. Na návrh trenéra je nominovaný také Mikuláš Karlík, který prokázal fyzickou výkonnost. O páté místo se rozjížděli kluci v Osrblí. Zároveň jsme přihlíželi i k dlouhodobé výkonnosti. Z toho nám vyšel nejlépe Milan Žemlička,“ vysvětluje nominaci Ondřej Rybář.

O nominaci s Žemličkou dlouho bojovali další čtyři biatlonisté. „Milan Žemlička měl dobrý úvod sezóny, střelecky byl velmi vyrovnaný. Nakonec zvládl nejlépe i nominační závody v Osrblí. Jako jediný odstřílel čistě sprint a tím si řekl o pozici náhradníka i v souvislosti se štafetou, kde potřebujeme spolehlivého střelce.“

Co biatlonisté, kteří zůstali pod čarou? „Víťa Hornig ukázal v IBU Cupu velmi slušné výkony. Tomáš Krupčík zase zajel výborný zkrácený individuál v Osrblí. Tomáši Mikyskovi se nedařilo tak, jak by si představoval. Jonáš Mareček z nominačních bojů z vlastního rozhodnutí vystoupil. Je hodně mladý a dal přednost juniorským kategoriím. Ale stejně ho Milan Žemlička ve vzájemných soubojích porazil 5:1.“

Olympijská sestava nyní přejíždí do italské Anterselvy. Je však možné, že ne každý absolvuje všechny závody, jak upozorňuje Ondřej Rybář. „Už jsme hodně blízko olympiády. Pokud bychom u Markéty nebo Michala cítili, že jejich aklimatizace neprobíhá tak, jak by měla, tak bychom mohli ve štafetě vyzkoušet další členy týmu. Světový pohár v Anterselvě už bude trošku podřízený přípravě na olympiádu.“

A jaký je plán po Anterselvě? „Kluci odjedou hned v neděli po závodech, aby využili tři dny doma na lehkou regeneraci a přípravu na odlet. Holky zůstávají ještě dva dny v Anterselvě, domů by měly přijet v úterý večer,“ dodává Ondřej Rybář.

Do dějiště Zimních olympijských her 2022 by měli čeští biatlonisté odletět ve čtvrtek večer.

Nominace českých biatlonistů na ZOH 2022

Ženy

  • Markéta Davidová (2. účast)
  • Lucie Charvátová (premiéra)
  • Jessica Jislová (2. účast)
  • Eva Puskarčíková (3. účast)
  • Tereza Voborníková (premiéra)

Muži

  • Mikuláš Karlík (premiéra)
  • Michal Krčmář (3.účast)
  • Jakub Štvrtecký (premiéra)
  • Adam Václavík (2. účast)
  • Milan Žemlička (premiéra)

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík