Českým šampionátem dorostenců vyvrcholily nominační boje o účast na mezinárodních závodech

07. února, 2022

Letohradský šampionát v mládežnických kategoriích udělal tečku za nominačními boji o účast na Mistrovství světa juniorů a dorostenců v americkém Soldier Hollow 23. 2. – 2. 3. 2022, a také na Evropském festivalu mládeže (EYOF), který je na programu 22. – 25. 3. ve finském Vuokatti.

O MČR a IV. kole ČP píšeme zde

Juniorský mistr Evropy Jonáš Mareček nemůže v nominaci chybět navzdory tomu, že si jej nedávno našel Covid-19

O juniorech bez debat

Nominace závodníků juniorských kategorií byla defacto známá po lednovém IBU Junior Cupu a Otevřeném mistrovství Evropy juniorů (OMEJ) na Pokljuce ve Slovinsku. V přímém souboji juniorů neuspěli Josef Kabrda, Jáchym Kaplan (oba SK NMNM) ani Jakub Kudrnáč (Jilemnice).

Luděk Abrahám, před rokem ještě dorostenec, si minulý týden při IBU Cupu v NMNM vyzkoušel, jaké je to závodit mezi muži

Otazník nad olympioničkou

Vzhledem ke kvalitním výsledkům v IBU Cupu i ve Světovém poháru bylo také brzo jasno o nominaci juniorky Terezy Voborníkové. Nad její účastí na MSJ však přece jenom visí otazník. Odpověď totiž poskytne až její závodní program v Pekingu. V pondělí mj. pod olympijskými kruhy vybojovala krásnou 34. příčku ve vytrvalostním závodě…  Pokud nebude moci do USA odcestovat, nahradí ji Veronika Novotná.

Jilemnická Tereza Voborníková a její jízda za body při Světovém poháru v Anterselvě

Letohradské finále dorosteneckých kategorií

Dramatické byly nominační souboje v dorosteneckých kategoriích. Rozhodování vyvrcholilo právě při MČR v Letohradě. Reprezentační trenéři Michael Málek a Zdeněk Vítek postavili nominaci na trochu rozdílných kritériích.

Takto až do posledních metrů a sil mezi sebou ve stíhačce MČR bojovaly kamarádky Svatava Mikysková z Letohradu a Kamila Orálková z NMNM (v pozadí)

Trenérovo dilema

Dejme přednost dorostenkám. Na OMEJ si účast vybojovala Lenka Bártová. Ze žebříčku postoupila Kateřina Pavlů. Z MČR získala důvěru Kateřina Gotvaldová a na návrh trenéra je v nominaci Svatava Mikysková.

Kateřina Gotvaldová (SKP Kornspitz) ovládla při MČR sprint … a je druhá v žebříčku Českého poháru

„Biatlon je nádherný sport, ale má oblasti, které rád nemám. K nim patří i nominace sportovců, a to zvlášť pokud se jedná o sportovce vyrovnané,“ představuje své dilema Zdeněk Vítek. Legendární závodník a zkušený trenér nakonec upřednostnil Svatavu Mikyskovou na úkor Kamily Orálkové. „Bylo to těžké. Čistě papírově na tom byla Kamila možná i o něco lépe, ale ve finále jsem se přiklonil k běžecké rychlosti Sváti před střeleckou jistotou Kamily,“ vysvětlil trenér Vítek.

Kamila Orálková, jež je pro MSD v roli náhradnice, má v tuto chvíli jistotu nominace na EYOF, kterého se zúčastní i tři nejlepší dorostenky z MSD (totéž platí i o dorostencích).

Jistota biatlonového jména

V kategorii dorostenců potvrzoval po celou sezónu vysokou a stabilní výkonnost Petr Hák, který tak ziskem “reprezentačního dresu” navázal na své rodiče Zdeňka a Evu. „O jeho nominaci nebyla vůbec diskuze,“ připustil trenér Michael Málek. Jilemnický biatlonista se nominoval jako nejlepší dorostenec v žebříčku.

Ondřej Jiránek z Jablonce je, stejně jako Jan Gregor, ročník 2004

Jinak se však o body a vteřiny závodilo až do posledních metrů nominačních bojů v Letohradě. O dalších účastnících totiž rozhodovala aktuální forma, a to ze III. kola ČP v Jablonci n/N a z MČR V Letohradě. Na základě tohoto kritéria uspěli v nominaci letohradský Jan Gregor a Ondřej Jiránek z SKP Kornspitz. Na návrh trenéra získal nominaci druhý v pořadí Českého poháru a mistr ČR ze sprintu Jan Semirád z Letohradu.     

Náhradníkem je Daniel Malušek z Nového Města, který se však také může těšit z účasti na EYOF.

Jedno z překvapení nominace – letohradský Jan Gregor

Nominace na MSJ&D 2022

Soldier Hollow, Utah, USA – 23. 2. – 2. 3. 2022

Junioři

Luděk Abrahám (Letohrad), Jakub Kocián (Jilemnice), Ondřej Mánek (SKP Kornspitz), Jonáš Mareček (SK NMNM), Tomáš Mikyska (Letohrad)

Juniorky

Tereza Jandová (SKP Kornspitz), Gabriela Masaříková (SKP Kornspitz), Kristýna Otcovská (Litvínov) a Tereza Voborníková (Jilemnice).

Náhradnice: Veronika Novotná (Staré Město pod Landštejnem)

Dorostenci

Jan Gregor (Letohrad), Petr Hák (Jilemnice), Ondřej Jiránek (SKP Kornspitz), Jan Semirád (Letohrad)

Náhradník: Daniel Malušek (SK NMNM)

Lenka Bártová (SK NMNM) si nominaci na MSD zajistila již kvalitními výkony při OMEJ na Pokljuce

Dorostenky

Lenka Bártová (SK NMNM), Kateřina Gotvaldová (SKP Kornspitz), Svata Mikysková (Letohrad) Kateřina Pavlů (SKP Kornspitz).

Náhradnice: Kamila Orálková (SK NMNM)   

Český tým do zámoří odlétá v neděli 13. února. Nyní už jsou sportovci v “ochranné bublině” v NMNM (junioři) a v Jablonci n/N (ostatní).

“Byla to opravdu dramatická nominace! Všem sportovcům blahopřejeme a přejeme úspěšné vystoupení na světovém šampionátu i na EYOF,” řekl závěrem Vlastimil Vávra, ředitel soutěží Českého poháru a koordinátor mládežnického biatlonu při ČSB.

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík, Igor Lána a Tomáš Hermann