V Letohradě byly rozdány první domácí tituly v mládežnických kategoriích

07. února, 2022

Deštěm a větrem se s účastníky Mistrovství České republiky a IV. kola Českého poháru rozloučil letohradský areál Šedivský lom. Kolísavé počasí posledních dnů si nevybírá a ani biatlon není výjimkou. Na programu byly sprinty a stíhací závody.

Jakub Bouška ze Zadova vyhrál dvakrát v kategorii M16. Za ním Šimon Hurta z Letohradu, ve stejné kategorii dvakrát třetí

O tituly i nominaci

Sportovci dorosteneckých a juniorských kategorií bojovali v obou disciplínách o mistrovské tituly. Dorostenci a dorostenky navíc také o účast na vrcholných mezinárodních akcích – mistrovství světa a Evropském olympijském festivalu mládeže. MSJ&D se uskuteční v americkém Soldier Hollow 23. 2. – 2. 3. 2022, EYOF je na programu 22. – 25. 3. ve finskékm Vuokatti.

Jak se vyvíjela a dopadla nominace?

Jedno z překvapení nominace na MSD 2022 Ondřej Jiránek z SKP Kornspitz

Pro dospělé pak byly letohradské závody součástí Českého poháru, konkrétně jeho IV. kolem.  Do sprintu nastoupilo 211 závodníků, stíhacích závodů se zúčastnilo 202 sportovců.

Hanka Randáková ze Zadova nenašla přemožitelku v kategorii W17, za ní Kateřina Gotvaldová (W19) a Zuzana Doležalová (JW)

Poděkování dobrovolníkům

„V prvé řadě musím poděkovat všem našim rozhodčím a dobrovolníkům, kteří nám opravdu moc pomohli ať už s přípravami nebo při samotné organizaci závodů,“ řekl Jiří Faltus, který tentokrát zastával roli ředitele závodů. „Mají můj obdiv, protože mi letos v Letohradě organizujeme tři velké akce a toto byla druhá z nich. Navíc vydrželi trpět i za těch náročných podmínek. V sobotu násobil zimu vítr, v neděli déšť.“

S tím souhlasí i ředitel soutěží Českého poháru pro dorost a dospělé Vlastimil Vávra. “Celodenní práce v nepříznivých podmínkách byla opravdu vyčerpávající. Jsem rád, jak to všichni zvládli a cením si i pomoci lidí z Jablonce nad Nisou a KB Trefa.” Vlastimil Vávra ocenil i práci týmu výpočtářů. “Pracovali neuvěřitelně rychle, jak při vydání samotných výsledků, tak zejména při sestavování žebříčku pro nominaci. Moc nám to usnadnilo práci.”

Vítězná letohradská radost ze sprintu: Jan Semirád

Už za týden čeká letohradské pořadatele další významná událost: III. kolo Českého poháru žactva. „Věřím, že naši dobrovolníci a rozhodčí zůstanou zdraví a budou mít i nadále chuť nám pomáhat,“ uzavřel téma Jiří Faltus, jenž bude při třetím žákovských závodech už ve své obvyklé roli trenéra.

Kamila Orálková z SK NMNM je dorosteneckou suverénkou soutěže “Superstřelec Alpine Pro”

Hvězdy z Lomu

Dva mistrovské tituly v dorosteneckých kategoriích vybojovali Jakub Bouška (M16) ze Zadova, Marek Ambrož (M17) z SK NMNM a Hanka Randáková (W17) ze Zadova.

Do společného mazání se zapojila i Julie Svrčková (zády), servismanka české reprezentace

V českém poháru na dvě vítězství dosáhli Václav Hrouda (kategorie muži) z Jilemnice, Luboš Schorný (M36) ze Starého Města p/L a Vít Zatloukal (M46) z Karlových Varů.

Kompletní výsledky na evidence.biatlon.cz

Pálí Luboš Schorný ze Starého Města p/L, nejlepší mezi muži M36

Další domácí program

Dalšími závody pro dorost a juniory jsou klání SCM Open, které mají letos i mezinárodní charakter pod hlavičkou IBU. Ve Vysočina Areně se uskuteční jako IBU Regional Cup 18. – 20. února 2022. Na programu jsou sprinty, závody s hromadným startem a tříčlenné štafety.

Další domácí závody pak jsou naplánovány opět do Nového Města na Moravě, kde se ve dnech 11. – 13. března uskuteční MČR, V. kolo ČP a AMČR.

Ilona Plecháčová z Jilemnice úspěšně hájí žluté startovní číslo Generali České pojišťovny pro nejlepší závodnici Českého poháru v kategorii W16. V Letohradě byla druhá ve sprintu a vyhrála stíhačku

Tomáš Hermann

Foto: Igor Lána, Tomáš Hermann a Vlastimil Vávra