Skvělá Markéta Davidová si v olympijském masáku vyjela čtvrté místo

18. února, 2022

Zajela jeden z nejlepších závodů v kariéře, nejlepší na olympijských hrách. Markétě Davidové to dnes v hromadném startu v Čang-ťia-kchou na medaili nestačilo, ale i čtvrté místo je skvělé. Lucie Charvátová obsadila při své olympijské premiéře v hromadném startu 28. místo.

Report

Už první střelba ukázalo, že to dnes biatlonistky nebudou mít kvůli větru a mrazu jednoduché. Čistě dokázalo odstřílet 11 biatlonistek, jejich výčet uzavírala Lucie Charvátová. Na 12. místě odjížděla Markéta Davidová, která minula poslední terč.

Makula byla od začátku hodně aktivní

Po druhé ležce už zbyly jen tři čisté střelkyně. Norky Eckhoffová a Olsbuová Røiselandová se díky tomu ujaly jasného vedení. Davidová tentokrát nechybovala a posunula se už na šesté místo, 44 sekund za vedoucí duo. Naopak Charvátová se po dvou chybách propadla na 24. místo.

Náskok Norek se po úvodní stojce úplně rozplynul. Dvakrát nepřesná Olsbuová Røiselandová sice ještě odjížděla z prvního místa, ale už současně s Francouzkou Braisazovou-Bouchetovou. Markéta Davidová v těžkých podmínkách netrefila jediný terč a na Norku ztrácela ze čtvrtého místa už jen sedm sekund.

Nad pěti kruhy

Všem v předposledním kole ujela Braisazová-Bouchetová. Na závěrečnou stojku si vezla polštář 15,5 sekundy. Davidová se chytře držela ve skupince o druhé místo a čekala ji střelba o medaile.

Makula se držela skvěle

Braisazová-Bouchetová odstřílela jen s jednou chybou a mířila za zlatem. Markéta Davidová musela společně s Norkami odkroužit dvě trestná kola. Ze střelnice odjížděla jako čtvrtá, 7 sekund za Eckhoffovou a 5 sekund za Olsbuovou Røiselandovou. Medaili už rychlým Norkám vzít nedokázala.

„Je to můj druhý nejlepší výsledek v sezóně, takže musím být spokojená. Ale zase mi to uteklo o tu jednu ránu a mrzí mě to,“ hodnotila Markéta pro ČT sport čtvrté místo. Měla při tom slzy v očích.

Gratulace a utěšování zároveň

Svůj výkon ale musí hodnotit velmi pozitivně. Se čtyřmi chybami se v náročných podmínkách dělila o druhé místo v úspěšnosti střelby. Ani 19. střelecký čas nevyzněl špatně, byla mimochodem rychlejší než obě norské medailistky. Na trati zaznamenala šestý nejlepší čas s minutovým mankem na Eckhoffovou, která dnes ujela všem.

Sestřih závodu:

Markéta Davidová vyrovnala sedmý nejlepší individuální výsledek českého biatlonu na zimních olympijských hrách. Čtvrtí před ní byli Ivan Masařík (1998) a Gabriela Soukalová (2014), oba shodně ve vytrvalostních závodech.

Lucie Charvátová při své premiéře na olympijských hrách postoupila do hromadného startu a v něm obsadila 28. příčku. Na střelnici si opět nevedla špatně (5 chyb), běžeckých sil už jí ale tolik nezbylo (29. čas).

Lucka při olympijské premiéře v masáku

Výsledkový servis

Příští závod

Zimní olympijské hry uzavírá hromadný start mužů, který startuje v 10:00 našeho času.

Karel Halberštádt
Foto: Český olympijský tým