Světový pohár v Oslu 2022 – předzávodní přehled

16. března, 2022

Po třech letech se Světový pohár vrací do norského Osla. Sezónního finále na slavném Holmenkollenu se zúčastní pět českých mužů a stejný počet žen, z nichž minimálně jedna nebude odjíždět domů s prázdnou. Markéta Davidová si totiž v pátek v Norsku převezme malý křišťálový glóbus.

POZOR: Kvůli nepříznivé předpovědi počasí se změnil program závodů. Ženy pojedou svůj sprint až v pátek, od 13:15. Muži je budou následovat v 15:50.

Týmové novinky

Čeští biatlonisté přiletěli do Osla v pondělí. První trénink absolvovali v úterý, částečně i na tratích, na kterých jeli běžci na lyžích před dvěma týdny klasickou padesátku.

Bývalo zvykem, že týmy bydlí společně ve velkém hotelu přímo u stadionu nahoře na Holmenkollenu. Hotel ale letos prochází rekonstrukcí, a tak sportovci dojíždí z města nahoru. Ti čeští bydlí až u pobřeží, jízda na závodiště zabere asi 20 minut.

Na závody v Oslu trenéři nominovali stejnou pětici mužů jako pro Otepää, tým žen opustila Eliška Teplá. Český tým se tak v Oslu podle původního plánu představí s pěticí mužů i žen, byť Tereza Voborníková vybojovala jako nejlepší z MSJ kvótu navíc.

Servisní tým, který se potýkal s covidem-19, v Oslu doplní David Tolar a Samuel Závalec.

Ve středu zavalila během tréninků areál na Holmenkollenu mlha a ve čtvrtek má být počasí ještě horší. Meteorologové dokonce vydali výstrahu před silným sněžením. Proto se organizátoři rozhodli posunout sprint žen až na pátek.

O čem se mluví

Návrat do Osla po třech letech

V předešlých dvou letech se v Oslu kvůli pandemii nezávodilo, Světový pohár se tak do své tradiční destinace vrací po třech letech.

Právě na Holmenkollenu prožil svůj debut v elitním seriálu Jakub Štvrtecký. „Už to budou čtyři roky. Letí to,“ povzdechne si třiadvacetiletý biatlonista.

Kuba při premiéře ve Světovém poháru

Areál v hlavním městě Norska má rád. „Zatím tu vždycky bylo teplo, skoro už jarní počasí. Areál je legendární, jeden z nejlepších na světě. Je to Mekka lyžování.“

V čem je podle Kuby největší kouzlo Holmenkollenu? „Je to městský areál, ale přitom je od Osla trochu odstřihnutý. Letos dojíždíme zespoda od vody a musím říct, že je to fakt kousíček od centra. V tom to mají Norové super, ujedou čtvrt hodiny autem a jsou u běžkařských tratí.“

A co závodní tratě a střelnice? „Pamatuju si, že se trať celkem bořila a byly tu nebezpečné sjezdy. Vyjížděly se rigoly a hluboké zatáčky byly náročné na odšlapování. V tom byla trať zrádná, člověk si neodpočinul ani ze sjezdu. Na střelnici nám zase klesla strašná mlha, kvůli které se i posouval závod. Nakonec se odjel, ale bylo to na hraně.“

Jakub Štvrtecký přijel do Osla v dobrém rozpoložení. V Kontiolahti i Otepää dokázal bodovat, navíc se mu hodně povedla smíšená štafeta. „Neřekl bych, že se mi teď vyloženě daří, ale určitě se cítím lépe na trati i na střelnici. Čím to je? To bych taky rád věděl. V prvním trimestru jsem tahal nohy za sebou. Teď se to zvedlo, za což jsem rád.“

Tereza Voborníková v dresu pro nejlepší juniorky

Už na deseti různých místech závodila v této sezóně Tereza Voborníková. Oslo bude v pořadí jedenácté, pro českou juniorku to navíc bude v tomto středisku premiéra.

„První dojmy? Dneska bylo pěkně ošklivo a zítra nám počasí zruší závod. To hovoří za vše,“ směje se Terka. „Areál je jinak moc hezký, ale já mám radši ty skromnější, kde máte všechno u nosu. Tady je všechno hrozně daleko.“

Nepříznivé počasí, mlha a teplota nad nulou, ovlivnilo i první seznámení se závodními tratěmi. „Letos jsem ještě tak bořivý sníh nezažila. Už je to takové to jarní lyžování. Myslím si, že trať je docela těžká. Je tam jeden nepříjemný sjezd, z toho mám trošku obavy. Ale líp se mi bude trať hodnotit po závodě. Až v intenzitě člověk pozná, kde to bolelo,“ ví Terka.

Do Otepää přijela už jako dvojnásobná juniorská mistryně světa. V závodě smíšených dvojic ale dobře viděla, že světová špička mezi dospělými je ještě daleko. „Pár závodů Světového poháru už jsem v této sezóně objela. Už vím, co mě čeká a s jakým umístěním můžu počítat.“

Terka získává mezi elitou cenné zkušenosti

Předávání glóbů

V Oslu proběhne bezprostředně po medailových ceremoniálech také předávání křišťálových glóbů. A pro jeden si půjde i nejlepší žena vytrvalostních závodů Markéta Davidová. Podle programu organizátorů by svůj glóbus měla obdržet po sprintu žen.

Pro Makulu to bude premiérový glóbus, pro český biatlon jedenáctý a první od sezóny 2016/17. Tehdy získala Gabriela Soukalová hned dva glóby za sprint a hromadný start.

Historie se opakuje, glóby na Holmenkollenu přebírala i Gabča

Boj o kvóty

Při absenci několika týmů, kterou si samozřejmě nikdo nepřál, se výrazně zvýšila šance českých mužů na udržení kvóty pěti startujících pro nadcházející sezónu. Češi se musí udržet do desáté příčky, momentálně jsou devátí. Finové na ně ztrácí 22 bodů, Slovinci 50. Do Poháru národů už se bude započítávat jen jeden závod – páteční sprint.

To ženy mají pět míst jistých, naopak můžou ještě zabojovat o šesté místo. Momentálně jsou šesté a na pátou pozici Italek, která jako poslední zaručuje maximální kvótu, ztrácí 32 bodů.

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Oslu

Muži

  • Mikuláš Karlík (premiéra)
  • Michal Krčmář (5. místo, vytrvalostní závod 2016)
  • Jonáš Mareček (premiéra)
  • Jakub Štvrtecký (50. místo, sprint 2019)
  • Adam Václavík (45. místo, stíhací závod 2017)

Ženy

  • Markéta Davidová (14. místo, hromadný start 2019)
  • Lucie Charvátová (18. místo, stíhací závod 2016)
  • Jessica Jislová (41. místo, sprint 2016)
  • Eva Puskarčíková (18. místo, sprint 2018)
  • Tereza Voborníková (premiéra)
Makula na tratích v Oslu

Fakta a čísla

  • Ze současné české sestavy dosáhl v Oslu na nejlepší výsledek Michal Krčmář. Na mistrovství světa v roce 2016 tu skončil po bezchybné střelbě pátý ve vytrvalostním závodě.
  • Jessica Jislová stále drží sérii 18 závodů v řadě na bodech, ale v Oslu dosud nebodovala.
  • Český biatlon posbíral v Oslu osm cenných kovů. Ty poslední se datují do sezóny 2016/17, kdy dojela Gabriela Soukalová druhá ve stíhacím závodě a hromadném startu.

Fotovzpomínka

V roce 2015 na Holmenkollenu vládly české ženy. Štafeta ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková zvítězila skoro o půl minuty před Italkami. Před českými biatlonistkami se usmívá jejich tehdejší trenér Zdeněk Vítek.

Program závodů

18. 3. – 13:15 – sprint žen
18. 3. – 15:50 – sprint mužů
19. 3. – 12:50 – stíhací závod žen
19. 3. – 15:00 – stíhací závod mužů
20. 3. – 12:50 – hromadný start žen
20. 3. – 15:00 – hromadný start mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Michal Červený