Eva Puskarčíková se loučí s kariérou: Myslím, že to stálo za to!

17. března, 2022

Věčně usměvavá, starostlivá, obětavá… Eva Puskarčíková byla dlouhá léta duší českého týmu. Teď, ve svých 31 letech, dává biatlonu sbohem. Světový pohár v Oslu bude pro olympijskou medailistku ze Soči tím posledním.

Eva Puskarčíková: Stálo to za to!

„Milí drazí přátelé, fanoušci,

nastala doba, kdy jdu s kůží na trh a veřejně, se slzami, které mi jsou v posledním týdnu nejlepším kámošem (tímto se omlouvám holkám v týmu, pač jsem si vědoma, že mít vedle sebe takovouhle plačku není jednoduché). Tento víkend bude můj poslední nejen v této sezoně, ale i v těch dalších. Toto rozhodnutí ve mně bobtná již delší dobu a cítím, že mé sportovní výkony mě již vnitřně nenaplňují a už není v mých silách týmu pomoci tak, jak bych si přála. Tímto bych se s Vámi chtěla rozloučit. Ne teda navždy, doufám :-D, ale po té profesionální sportovní stránce ano. Cítím, že je čas zase na nové věci… Sice se toho na jednu strašně děsím, po 15 letech ve sportovní bublině, ale což, nějak bylo, nějak bude a buďme rádi, že jsme zdraví!

Chtěla bych Vám všem moc poděkovat, fanouškům, mé rodině, přátelům a celému týmu se všemi lidmi okolo za tu mnohaletou podporu. Užili jsme si spousty srandy, slz bolesti i radosti. Myslím, že to stálo za to!! Já tedy teď zahazuji řasenku a jdu si přišpendlit kapesník k rukávu, ať tento víkend přežiji… Tímto se omlouvám i Vám, že se na mě asi nebude dát koukat v TV při rozhovoru. :-D“

Máš pravdu, Evi, stálo to za to!

Jiří Hamza: Evičko, děkujeme!

„Evička byla součástí neopakovatelné éry našeho biatlonu. Věřím, že se brzy dočká olympijské medaile ze Soči a bude tedy odcházet jako medailistka z olympijských her i mistrovství světa. Za celý český biatlon bych jí chtěl moc poděkovat a popřát spoustu úspěchů v dalším životě. Pokud by chtěla zůstat u biatlonu, budeme moc rádi. Ví, že má u nás vždycky dveře otevřené. Nejdůležitější je, aby byla šťastná.“

Evička se svou biatlonovou rodinou

Kariéra plná úsměvů

Rozesmátá tvář byla vždycky poznávacím znamením Evy Puskarčíkové. A spoustu úsměvů sama vykouzlila během své kariéry i na tvářích českých fanoušků. 

Takhle si ji budeme pamatovat!

Od sezóny 2013/14 byla nedílnou součástí našeho týmu. Devět sezón nepřetržitě reprezentovala Českou republiku ve Světovém poháru, v kolonce počtu startů u ní svítí číslo 224.

Tenhle závod se asi povedl, že?

Dvakrát se rodačka z Harrachova v individuálních závodech podívala na stupně vítězů. Poprvé na Pokljuce v prosinci roku 2016, když vybojovala ve stíhacím závodě bronz. Podruhé v Oberhofu o měsíc později, to byla v hromadném startu opět třetí. Tenhle úspěch byl pro Evičku o to sladší, že na ni v cíli čekala zlatá Gabča Soukalová.

První individuální medaile

Sezóna 2016/17 byla pro Evu Puskarčíkovou životní, v celkovém pořadí obsadila 13. příčku.

Dvojnásobná radost v Oberhofu

A pak tu byly štafety. Evča jich během své kariéry na velkých akcích (SP, MS, ZOH) absolvovala neuvěřitelných 62! Trenéři se vždycky mohli spolehnout na její výbornou střelbu a maximální nasazení. 

To byly štafety!

Spolu se svými parťačkami vyhrála čtyři štafety, dvakrát skončila druhá a třikrát třetí. Je podepsaná také pod malým křišťálovým glóbem za sezónu 2014/15.

Po štafetovém vítězství v Ruhpoldingu

V posledních letech vytvořila nerozlučnou dvojici s Markétou Davidovou. Sama s oblibou říkala, že je její „biatlonovou mámou“. Společně se na Mistrovství světa v Anterselvě v roce 2020 radovaly z bronzové medaile ve smíšené štafetě.

Bronzová smíšená štafeta

Eva Puskarčíková je také olympijskou medailistkou. České biatlonistky dojely původně ve štafetě v Soči čtvrté, ale po diskvalifikaci dopujících Rusek se posunuly na třetí místo. Snad se holky brzy dočkají bronzových medailí i ve fyzické podobě.

Evi, ještě jednou velké DÍKY a ať tě nikdy nepouští tvůj úsměv!

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík