Michael Málek je novým trenérem českých mužů. U žen pokračuje Egil Gjelland

06. května, 2022

Michael Málek povede české biatlonisty do dalšího olympijského cyklu, jehož vrcholem bude kromě her v Itálii i domácí mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Spolu s ním bude u mužů působit jako střelecký trenér Matt Emmons. U týmu žen zůstává trenérská dvojice Egil Gjelland a Jiří Holubec.

Mužský tým s novými trenéry

„Český biatlon prochází generační obměnou, během pěti let nám skončilo šest medailistů z mistrovství světa či olympijských her. Úspěchy našich juniorů a dorostenců ukazují, že máme dobře nakročeno. Všechno směřuje k mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v roce 2024 a k olympiádě v roce 2026, kde bychom chtěli potěšit české fanoušky. Zároveň ale nezavíráme oči před některými nedostatky, které nás teď trápí. A také chceme dát týmu nový impuls,“ nastiňuje prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza změny v realizačním týmu.

Ondřeje Rybáře střídá na pozici hlavního trenéra mužů Michael Málek, kterého doplní střelecký trenér Matt Emmons. „Michal zná nastupující generaci kluků asi nejlépe ze všech, dlouho s nimi pracoval jako trenér juniorů. U Matta zase věřím, že přinese do týmu novou energii a pozvedne střeleckou výkonnost. Ondra Rybář by nyní měl jako sportovní ředitel propojovat jednotlivé týmy a ještě víc se zaměřit na rozvoj českého biatlonu,“ vysvětluje Jiří Hamza.

Matt Emmons s Michalem Krčmářem na prvním tréninku v Letohradu

Michael Málek vedl mužskou reprezentaci už mezi roky 2016 a 2018. Poslední čtyři sezóny trénoval velmi úspěšné juniory. „Nejdu do neznámého prostředí tím, že poslední tři roky byl juniorský tým hodně provázaný s tím mužským. S klukama se navzájem známe a vím, že je v nich potenciál. Chci pokračovat v práci, kterou jsme začali,“ ujišťuje pětačtyřicetiletý kouč.

Olympijský vítěz ve střelbě Matt Emmons působil od roku 2015 u amerických biatlonistů a jako střelecký trenér jim pomohl k historickým úspěchům. „Matt je zařazen do mužského týmu, ale v jeho kompetenci je také B tým. Může za ním klidně přijít i některá z holek. Nemáme tu dva týmy, které mezi sebou soupeří. Naopak, mezi trenéry by měla fungovat vzájemná spolupráce,“ zdůrazňuje sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Gjelland a Holubec pokračují

Tým žen bude i nadále trénovat Nor Egil Gjelland s asistentem Jiřím Holubcem. Během jejich čtyřletého působení zářila především Markéta Davidová, která se v roce 2021 stala mistryní světa.

Výkonnostní progres udělaly i některé další biatlonistky, jiným se vedlo méně. Osmačtyřicetiletý kouč ví, že je na čem pracovat. „Jsem přesvědčený, že můžeme společně dosáhnout na velké věci, když budeme pokračovat v tvrdé práci. Sám se snažím neustále hledat nové možnosti, jak se můžeme posunout. Pokud uděláme kroky správným směrem, tak může být český biatlon se sportovci, které má k dispozici, velmi silný,“ věří Gjelland.

Egil Gjelland s novou členkou A týmu Eliškou Teplou na prvním soustředění v Jablonci nad Nisou

Áčko se zúžilo

Michael Málek i Egil Gjelland budou pracovat s pětičlenným A týmem. Čtyřčlenný B tým tvoří momentálně dvě ženy a dva muži, které můžou doplnit junioři. Trenérem B týmu je Aleš Ligaun.

„Týmy jsme sestavili tak, abychom pracovali s co nejhomogennější skupinami. Bylo vidět, že jsou mezi sportovci v běhu velké rozdíly a je s nimi třeba pracovat malinko jinak. Sportovci z B týmu se na některých soustředěních provážou s áčkem, aby měli kontakt s těmi nejlepšími. Ale jinak pojedou podle vlastního plánu, který vychází z jejich výkonnosti,“ doplňuje Ondřej Rybář.

Kariéru po sezóně 2021/22 ukončili Eva Puskarčíková, Tomáš Krupčík, Milan Žemlička a Natálie Jurčová.

Trénink nového B týmu v Jablonci nad Nisou

Složení české reprezentace pro sezónu 2022/23

A tým žen: Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Eliška Teplá

A tým mužů: Michal Krčmář, Adam Václavík, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Jonáš Mareček

B tým: Vítězslav Hornig, Tomáš Mikyska, Kristýna Otcovská, Tereza Vinklárková

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík