OBRAZEM: České biatlonistky zahájily přípravu v Jablonci nad Nisou

15. května, 2022

První dva týdny z dlouhé přípravy ukrojily české biatlonistky. Na začátku května se (skoro) všechny sešly v Jablonci nad Nisou, kde se zastavil i fotograf Petr Slavík. Druhý týden se holky připravovaly individuálně a teď se chystají na první zahraniční soustředění.

Na startu přípravy v Jablonci nad Nisou nechyběli oba trenéři. Jiří Holubec na začátku týdne vyzvedl Egila Gjellanda na letišti v Praze, aby ho tam na konci týdne zase odvezl.
Jedna, dva, tři, čtyři… A kde je pátá? Markéta Davidová na začátku května odletěla na Mallorcu. I tam si ale plnila individuální plán, jezdila na kole a běhala.
V Jablonci nad Nisou naopak nechyběla nová členka A týmu Eliška Teplá. Druhý, individuální týden přípravy, strávila třiadvacetiletá biatlonistka doma v Novém Městě na Moravě.
Tahle fotka nám prozrazuje tři věci: 1) Na začátku přípravy nescházela nově nejzkušenější členka českého týmu Lucie Charvátová. 2) Lucka ráda reprezentuje Česko. 3) Generali Česká pojišťovna bude i nadále jako generální partner provázet Český biatlon.
Na začátek naordinovali trenéři svým svěřenkyním hodně střelby a dlouhé tréninky v nízkých intenzitách. „Nejdůležitější je teď znovu nastartovat tělo a zvyknout si na běh, kolečkové lyže a kolo,“ říká Egil Gjelland. Vůbec prvním tréninkem českých žen byla dvouhodinová klasika na kolečkových lyžích.
České biatlonistky absolvovaly na začátku přípravy také střelecký test. „Když srovnáme výsledky s minulými roky, tak to byl dobrý start. Nemohli jsme v tuhle chvíli čekat víc,“ hodnotil testy Egil Gjelland.
Začátek přípravy provázejí příjemné teploty, jak ukazuje displej na střelnici v Jablonci nad Nisou.
V areálu Břízky se ženské áčko potkalo i s B týmem Aleše Ligauna, který se na druhý týden pro změnu přesunul za mužským áčkem do Letohradu.
Během prvního týdne naplánoval Egil Gjelland holkám dvouhodinový výběh. A běžecké boty obul i on sám.
Jen Jessica Jislová už měla část tréninku splněnou. Ráno si přivstala, zavezla synovce do školky a šla si na hodinku zaběhat. Kromě pomalých běhů byly na úvod přípravy v plánu i ostré 3 kilometry na dráze. Zaběhnout si je musela i Markéta Davidová na Mallorce.
Co dál? Už příští týden se české biatlonistky vrátí na sníh, od 18. do 25. května je čeká soustředění na rakouském ledovci Dachstein.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík