Už je to oficiální: České biatlonistky jsou bronzové ze Soči!

19. května, 2022

Velké zadostiučinění. Tak mluví prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza o olympijském bronzu ze Soči, který připadne po diskvalifikaci dopujících Rusek českým biatlonistkám. Úspěch kvarteta Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková potvrdil dopis od Mezinárodního olympijského výboru. Už se ladí jen termín předání medailí.

„Medaile je po 7 letech na cestě,“ říkal Jiří Hamza už před začátkem sezóny 2021/2022. „Výsledkové listiny Mezinárodní biatlonové unie jsou přepsané a teď už se jen čeká, až nám to oficiálně potvrdí Mezinárodní olympijský výbor.“

K tomu došlo právě dnes, jak informoval sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. „Dnes jsme po dlouhém očekávání obdrželi dopis od Mezinárodního olympijského výboru, který potvrzuje, že české biatlonistky jsou třetí ve štafetě na hrách v Soči.“

Zisk dlouho vyhlížené olympijské medaile má pro český biatlonu také symbolický význam. „Je to pro nás i satisfakce za to, že jsme stáli v první linii boje proti ruskému dopingu v rámci Mezinárodní biatlonové unie IBU,“ podotkl prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Předávání medailí by se mělo uskutečnit do jednoho roku od oznámení změny v pořadí. O jeho podobě se rozhodne během následujícího měsíce. „Zimní olympijské hry, kde by mohlo dojít k předání, se v nejbližší době nekonají. Ale jsem přesvědčený, že se sportovkyněmi i biatlonovým svazem najdeme adekvátní způsob, jak členkám bronzové štafety medaile předat opravdu důstojně,“ dodal Martin Doktor.

Český biatlon má nyní ve své sbírce 8 olympijských medailí, čímž dorovnal rychlobruslení a dotáhl se na běžecké lyžování, které je s 9 cennými kovy ze ZOH nejúspěšnější.

Karel Halberštádt, s přispěním Českého olympijského týmu
Foto: Petr Slavík