Nor, který mazal lyže elitním běžcům, a rakouský mistr v broušení lyží. Představujeme posily servisního týmu

01. června, 2022

Oba jsou uznávanými odborníky, mají bohaté zkušenosti a silné vazby na výrobce. Nor Ole Bjørn Tretterud a Rakušan Benjamin Eder pro nadcházející sezónu posílí servisní tým českých biatlonistů. Pojďme si je trochu víc představit.

První den v Česku

Benjamin Eder si musel v první den u českého týmu přivstat. Do Jablonce nad Nisou přijel v deset hodin dopoledne, cesta autem z Rakouska mu zabrala zhruba pět hodin. I tak byl dobře naladěný a připomněl, že v Jablonci není poprvé. Závodil tu v roce 1999 na Evropském poháru juniorů. Pokud záznamy IBU nelžou, tak tu vyhrál dva závody.

Asi byste netipovali, že Benjamin před rokem a půl vstoupil do klubu čtyřicátníků. Očividně pracuje na své fyzické kondici. Zmíní se, že ho za pár dní čeká náročný cyklistický trip s kamarády. „To je dobře,“ usmívá se sportovní ředitel Ondřej Rybář. Na jeho doporučení si pak rakouský host k obědu dá poctivou českou česnečku. Chutná mu.

Po obědě se k Ederovi připojí i Ole Bjørn Tretterud, který přiletěl z Norska do Prahy. Před jabloneckou základnou stojí energický šedesátník v žabkách a s kufrem na kolečkách. Je opálený, po dlouhé sezóně odpočíval na Kypru.

Následuje setkání s českými servismany, prohlídka lyží a kamionu. Ole Bjørn mezitím posílá rodině pozdrav přes Snapchat. „V Norsku je tahle aplikace hodně populární,“ vysvětluje a vtipkuje, že by teď mohla vzniknout i norská verze webu Českého biatlonu.

Nové pracoviště norsko-rakouského dua v plné kráse

Servisman norských běžců na lyžích

Ole Bjørn Tretterud zastane pozici šéfa českého servisu. Na něm bude, aby vybral tu nejlepší mázu a připravil co nejlepší lyže. V uplynulé sezóně vedl servis ukrajinského týmu, předtím dlouhých 19 let pracoval pro norskou firmu Swix, která vyrábí vosky a sportovní vybavení.

Na přelomu tisíciletí šest let mazal lyže norským běžcům na lyžích, zažil tak éru Bjørna Dæhlieho či Thomase Alsgaarda. Jeden rok strávil i u Kanaďanů. Zkušeností má na rozdávání, a to i těch biatlonových.

„Určitě je rozdíl pracovat pro konkrétního výrobce nebo pro tým. Teď se musím víc soustředit na každý produkt. Ale už ve Swixu jsem byl zodpovědný za biatlon a objížděl jsem Světové poháry. Přišli za mnou třeba sportovci z menších zemí, že by potřebovali připravit lyže, tak jsem jim pomohl,“ vypráví Tretterud.

Ole Bjørn Tretterud

Rakouský expert na broušení lyží a značku Fischer

Profesní cesta Benjamina Edera je vlastně docela podobná. Začal pracoval u značky Fischer, pak působil 10 let u rakouského týmu a poslední 3 roky se podílel na vzestupu běloruského biatlonu.

„Do Běloruska jsem přišel s tím, abych vnesl do servisního týmu systém. Mou hlavní úlohou byl výběr lyží a jejich broušení. To je to, co umím nejlépe,“ říká Eder.

Úprava struktur lyží bude jeho doménou i u českého týmu, který na závody vozil v kamionu vlastní strukturovací stroj. Rakouský servisman ale může využít i stroj, který si sám vyrobil.

„Mít na závodech Světového poháru strukturovací stroj je určitě velká výhoda,“ zdůrazňuje Eder. „Každá mašina je dobrá, ale já preferuju tu svou. Přirovnávám to k MotoGP nebo k Formuli 1. Každý závodník tam má třeba dvě auta, z nichž jedno je výborně připravené na závod. Když pracujete na jedné mašině, tak si na ni zvyknete.“

Benjamin Eder

„Benni“ žije asi půl hodiny jízdy od fabriky Fischeru. Lyže této značky dokonale zná, z čehož by mohli těžit ti čeští biatlonisté, kteří na svítivě zelených párech jezdí. „Budu se snažit toho maximálně využít. Pracoval jsem skoro 10 let ve vývoji Fischeru, mám tam dobré kontakty. Pro mě je to jedna z nejlepších značek. Její lyže jsou velmi stabilní,“ myslí si Benjamin Eder.

Tým s velkým potenciálem

Angažmá Oleho Bjørna Tretteruda se začalo rodit už v únoru a měl v něm prsty i trenér žen Egil Gjelland. „Mluvil jsem s Egilem na olympiádě. Znal jsem ho už jako sportovce, používal hole Swix. Pro mě je samozřejmě příjemné, že je u týmu Nor,“ přiznává nový šéf českého servisu. „I Benjamina znám dlouhou dobu. Věřím, že utvoříme dobrý tým.“

Ten doplní mladý slovenský servisman Samuel Závalec, který oblékal české barvy už v minulé sezóně, a ještě tři čeští servismani. „Budeme stavět nový servisní tým. To není jednoduché, ale krok po kroku to zvládneme. Na práci u českého týmu se těším, pokusím se mu co nejvíce pomoct,“ doplňuje Tretterud.

Podobně to má Benjamin Eder. „Český tým je mladý a zajímavý, vidím v něm velký potenciál. To mi ulehčilo rozhodování,“ tvrdí Rakušan a hned začíná počítat, kolik let je Markétě Davidové nebo Jessice Jislové.

Nové Salomony Markéty Davidové

„Znám trenéry i některé sportovce. Jak jsem říkal, tým je mladý a obměnil se, starší kluky jsem znal líp,“ dodává Eder, který závodil například proti Zdeňku Vítkovi nebo Michalu Šlesingrovi.

To Ole Bjørn Tretterud zná z českých biatlonistů pochopitelně nejvíc ty, kteří používají vybavení od Swixu. Jako první mu přijde na mysl „Kuba“.

Oba zahraniční servismani budou mít každopádně brzy příležitost český tým víc poznat. V létě začnou s výběrem materiálu a komunikací s výrobci, na podzim už budou naplno testovat. Ostrou prověrkou by měly být předsezónní závody na prvním sněhu v Norsku.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Karel Halberštádt