Změny ve Světovém poháru: Nové bodování, konec škrtání a vyčlenění MS

22. června, 2022

Světový pohár v biatlonu čeká zřejmě největší revoluce od sezóny 2008/09, kdy došlo k rozšíření bodovaných pozic ze 30 na 40. Od příští sezóny bude pořád bodovat čtyřicítka závodníků, ale dojde k zvýhodnění těch nejlepších. Naopak na mistrovství světa už se body sbírat nebudou a odpadne i škrtání dvou nejhorších výsledků na konci sezóny. Rozhodl o tom výkonný výbor Mezinárodní biatlonové unie na svém úterním zasedání.

Mistrovství světa mimo Světový pohár

Mistrovství světa už nebude součástí Světového poháru. Podobně jako na olympiádě se tedy tedy nebude bojovat o body do celkového hodnocení. Mezinárodní biatlonová unie (IBU) to zdůvodňuje tím, že chce vytvořit z mistrovství světa „nezávislou vlajkovou loď“.

„Chtějí vyzvednout prestiž mistrovství světa a zároveň to má i praktické důvody,“ doplňuje člen technické komise IBU Vlastimil Jakeš. „Probíralo se to už delší dobu. Tlačily na to zejména velké federace, které mají třeba 6 lidí do patnáctky a 8 lidí do třicítky ve Světovém poháru. Jenže na mistrovství světa můžou nasadit jen 4 nebo 5 z nich, což ty ostatní poškozuje.“

Konec škrtání

Ve Světovém poháru už se nebudou škrtat nejhorší výsledky. Až do sezóny 2009/10 se škrtaly tři nejhorší výsledky, poté dva a od příštího ročníku už se budou započítávat body ze všech závodů. „Tím bychom měli předejít tomu, že se bude do poslední chvíle kalkulovat, kdo bude jaký závod škrtat. Teď bude všechno jasné,“ vysvětluje Jakeš.

Nové bodování

Body se budou udělovat podle nového systému, který víc ocení ty nejvyšší pozice. Například za vítězství dostane biatlonista 90 bodů místo dosavadních 60. Na podobu nového bodování se můžete podívat tady.

„Mělo by to kompenzovat škrtání nejhorších výsledků. I když bude někdo z favoritů nemocný nebo vynechá nějaký závod, tak bude mít pořád šanci to dohnat a získat velký křišťálový glóbus,“ říká Vlastimil Jakeš.

Zvýšení prize money

Do roku 2024 se rozšíří počet sportovců, kteří ve Světovém poháru a v IBU Cupu dosáhnou na prize money. Mezi roky 2024 a 2026 se zase zvýší odměny za nejvyšší umístění.

Teď získává finanční odměnu v každém závodě 20 nejlepších sportovců a 6 štafet. Nový návrh počítá v individuálních závodech s 30 oceněnými a ve štafetách s 8.

MS 2027 bude v Kontiolahti, nebo v Otepää

O pořádání Mistrovství světa v roce 2027 se uchází finské Kontiolahti a estonské Otepää. Obě střediska nyní navštíví hodnotící komise IBU a na základě její zprávy navrhne výkonný výbor IBU preferovaného uchazeče. Toho bude muset schválit kongres. Ten se uskuteční 15. až 18. září v Salcburku a bude se na něm volit i nové vedení světového biatlonu.

Mimochodem, francouzské Le Grand-Bornand už avizovalo kandidaturu na pořádání MS v roce 2028. Francie stejně jako Estonsko ještě světový šampionát nepořádala, pouze v osmdesátých letech si v Chamonix rozdělovaly medaile ženy.

Příští sezónu bez fluoru

Mezinárodní biatlonová unie dál počítá s tím, že příští sezóna proběhne kompletně bez fluorových vosků. Některé týmy poukazovaly na to, že přístroj, který by měl testovat přítomnost fluoru, není spolehlivý.

„Technická komise i výkonný výbor jsou v zákazu fluorových vosků za jedno,“ potvrzuje Vlastimil Jakeš. „Systém je připravený, ale bude se dál pokračovat v testování přístroje tak, aby byl 100% spolehlivý a maximálně hodnověrný.“ 

Karel Halberštádt
Foto: Igor Stančík