České biatlonistky na Blinkfestivalu poměří síly s Norkami a Francouzkami

02. srpna, 2022

České biatlonistky si zpestří soustředění v Norsku účastí v exhibiční sérii závodů Blinkfestivalen. „Bude to především velmi dobrý trénink,“ zdůrazňuje trenér Egil Gjelland, že výsledky nebudou tak důležité. Pěkné umístění v těžké konkurenci Norek a Francouzek by ale bylo příjemným povzbuzením do další přípravy… První závod je na programu už ve středu.

Představení závodů

Lysebotn Opp

Na úvod čeká biatlonisty a běžce na lyžích společný závod. Zdolávat budou 7,5 km dlouhý kopec s 27 serpentinami a 10% průměrným sklonem. „Jde o úplně jiný závod oproti těm biatlonovým. Jiná trať, jiné soupeřky na čele… Bude to hodně těžký závod a zároveň skvělý trénink,“ přibližuje Egil Gjelland.

Tyhle serpentiny budou zdolávat české biatlonistky (Autor fotky: Rune Helliesen/Axelar)

Střelecké duely

Další závody už se odehrají v ulicích města Sandnes. Začíná se střeleckými duely, ve kterých jde o to co nejrychleji zvládnout stojku s libovolným počtem nábojů. Čtvrtfinále a semifinále určí mezi ženami i mezi muži finálovou dvanáctku. V superfinále se pak utkají nejlepší žena a muž.

Supersprint

Kvalifikace supersprintu se jede intervalově na 3 kola dlouhá 1100 m a 2 střelby. Po chybě následuje krátké trestné kolo. Do finále, které se skládá z 5 kol a 4 střeleckých položek, odstartuje hromadně 15 závodníků. Pořadatelé ale můžou udělit až 7 divokých karet a zároveň platí pravidlo, že finále může jet maximálně 8 biatlonistů z jedné země.

Městský okruh v Sandnesu (Autor fotky: Rune Helliesen/Axelar)

Hromadný start

Hromadný start je tříkolový. Počet čtvrtfinálových rozjížděk pořadatelé určí podle počtu účastníků. Pak by se měly jet dvě semifinálové rozjížďky po 15 závodnících, přičemž jedna země může mít v 30členném semifinále maximálně 18 zástupců. Do finále postoupí 4 nejlepší z obou semifinálových jízd a 7 šťastných poražených. Z jedné země může být maximálně 8 finalistů. Čtvrtfinálové a semifinálové rozjížďky se jedou na 3 kola a 2 střelby, finále na 5 kol a 4 střelby.

Česká účast

Blinkfestivalu se zúčastní Markéta Davidová, Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Tereza Voborníková a Eliška Václavíková (za svobodna Teplá). Pro první tři jmenované to bude druhá účast na exhibici.

V roce 2019 si v úvodním výjezdu nejlépe vedla 16. Ludmila Horká, za ní dojely 19. Markéta Davidová a 22. Lucie Charvátová. Mezi muži na tom byl nejlépe 24. Michal Krčmář. Do finále hromadného startu se jako jediná z českého týmu dostala Markéta Davidová, obsadila 11. příčku. Jessica Jislová skončila v kvalifikaci 15. Finále supersprintu jel zase pouze Michal Krčmář, který stanovil 10. místem české maximum na Blinkfestivalu. Ve střeleckých duelech byl nejvýše 12. Milan Žemlička.

České biatlonistky na Blinkfestivalu v roce 2019

Program Blinkfestivalu 2022

Středa 3. 8. – 12:15 – Lysebotn Opp ženy
Středa 3. 8. – 15:15 – Lysebotn Opp muži
Pátek 5. 8. – 15:55 – Střelecké duely
Pátek 5. 8. – 17:10 – Kvalifikace supersprintu
Pátek 5. 8. – 18:55 – Finále supersprintu
Sobota 6. 8. – 15:45 – Čtvrtfinále hromadného startu
Sobota 6. 8. – 19:22 – Semifinále hromadného startu
Sobota 6. 8. – 20:25 – Finále hromadného startu

Aktualizace k TV přenosům: Závody vysílá norská televize NRK a může je sledovat tady, záznamy přenosů najdete zase tady. V pátek začínají přímé přenosy od 15:55 a 19:40, v sobotu od 19:35.

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Jiří Holubec a se svolením pořadatelů Blinfestivalu