Tým mužů ve Francii: Ubytování u Dorinové-Habertové a tréninky s Jacquelinem

11. srpna, 2022

Itálie, Rakousko nebo Slovinsko? Ne, čeští biatlonisté vyrazili začátkem srpna na první vysokohorské soustředění do Francie. Středisko Corrençon-en-Vercors a tréninkovou náplň nám přiblížil Michael Málek.

Vyhnout se turistickým destinacím. Takový byl záměr trenéra českých mužů. „Chtěli jsme jet do vysokohorského střediska, kde by nebylo teď v srpnu tolik lidí. Loni jsme byli v Livignu a to byl masakr. Zvažovali jsme i Passo Lavazè nebo Pokljuku, ale nakonec jsme se rozhodli pro klidnější Corrençon-en-Vercors. Do Francie jsme kdysi jezdili, konkrétně do Prémanonu, tak jsme na to navázali,“ vysvětluje Málek.

Francouzské silnice jsou klidnější

Ubytování u Marie Dorinové-Habertové. Ne že by velká soupeřka Gabriely Soukalové ubytovala české biatlonisty u sebe doma. Ve vesničce Corrençon-en-Vercors, která se nachází zhruba 40 kilometrů od Grenoblu, otevřela s manželem Loïsem Habertem a bývalým běžcem na lyžích Robinem Duvillardem na sportovce orientovaný hotel Zecamp. „Za dveřmi nazuješ kolečkové lyže a během pěti minut jsi nahoře na střelnici,“ pochvaluje si trenér českých mužů.

Soused Jacquelin. S českými biatlonisty si ve středu zatrénoval i trojnásobný mistr světa Emilien Jacquelin, který bydlí v sousední obci Villard-de-Lans. „A ještě by za námi měl dorazit,“ upřesňuje Michael Málek. „Právě se vrátil z Blinkfestivalu, takže má volnější program než my, ale je to příjemné zpestření. Kluci navíc můžou sledovat jeho práci na střelnici.“ Olympijský medailista ze Soči Robin Duvillard vzal zase české hosty na poznávací výběh po okolí.

Michael Málek dohlíží na střelbu Michala Krčmáře

Malá, ale větrná. Tak charakterizuje český kouč střelnici s 25 stavy a mechanickými terči Kurvinen. „Vždycky jsem byl zastáncem toho trénovat na střelnicích, kde se závodí ve Světovém poháru. Člověk se tu střelnici naučí, ví, jak svítí odpoledne slunce, jak se zvedá vítr… Na druhou stranu střelnice v Corrençon-en-Vercors je docela větrná, takže na trénování super.“

Pálí Jakub Štvrtecký

Mezi golfovými jamkami. Kolečková dráha se proplétá golfovým hřištěm, což je docela rarita. „Ale jde o dobrý tréninkový areál. Kolečková dráha je dostatečně dlouhá a má vhodný profil. V okolí jsou zase pěkné cesty pro výjezdy na kole. S výběrem místa jsme určitě spokojení,“ ujišťuje Michael Málek.

Všimněte si golfového vozíku vzadu

Až do vyždímání. Ne že by trenér Málek naordinoval svým svěřencům až takové dávky, ale do hry vstupují vnější faktory. „Je tady docela horko, teploty určitě sahají ke třicítkám. Tréninky jsou náročnější, ještě se to násobí tou nadmořskou výškou. Každý na to reaguje jinak. Třeba v úterý jsme museli Mikulášovi upravit trénink, protože byl dopoledne úplně vyždímaný. Ale druhý den už byl v pohodě a trénink šel moc pěkně.“

Závody na obzoru. Soustředění ve Francii mají čeští biatlonisté naplánované až do 18. srpna. „Ještě absolvujeme nějaké těžší tréninky, ale vyloženě závodní tréninky v plánu nemáme. Čekají nás tři závody na letním mistrovství světa v Ruhpoldingu, pak hned další dva na mistrovství ČR v Letohradu a také testy výkonnosti. Únava se akumuluje, což musíme v přípravě zohlednit,“ dodává Michael Málek.

Karel Halberštádt
Foto: Jana Mrákotová, Jakub Štvrtecký