Světový pohár v Kontiolahti 2022 - předzávodní přehled

28. listopadu, 2022

Ve finském Kontiolahti v úterý začíná nový ročník Světového poháru. Na startu sezóny bude 10 českých biatlonistů, kterým poprvé připraví lyže nový servisní tým. Jsou tu i další novinky.

Týmové novinky

Už týden je ve finském Kontiolahti nový servisní tým ve složení Ole Bjørn Tretterud, Benjamin Eder, Samuel Závalec, Jan Lušovský a Hynek Škrabal.

„Příprava v norském Trysilu nám úplně nevyšla, kvůli špatným podmínkám jsme nemohli vytáhnout závodní lyže. Přesunuli jsme se proto do Beitostølenu a lyže vytestovali, ale potřebovali jsme ještě víc času, takže jsme přicestovali o něco dřív do Kontiolahti,“ vysvětluje Samuel Závalec.

Do testování v Kontiolahti se naplno zapojil i sportovní ředitel Ondřej Rybář. Utvořil dvojici s Rakušanem Benjaminem Ederem.

Na pondělí naplánoval Ole Bjørn Tretterud simulaci závodního dne, aby se jeho tým ještě trochu sehrál před úterním startem sezóny.

Nedělní odpoledne českých servismanů

Čeští biatlonisté přiletěli do Finska v sobotu večer. První tréninky provázely teploty kolem minus 10 stupňů, ale v dalších dnech by se mělo trošku oteplit. Mrazivé počasí každopádně nahrává pořadatelům, kteří připravili velmi kvalitní tratě.

Z nových kombinéz od Atexu jsme zatím viděli jenom fragmenty. V minus 10 na sebe sportovci totiž nabalovali další vrstvy oblečení

Co byste měli vědět?

  • V Kontiolahti se poprvé pojede podle nového bodování. Vítěz dostane 90 bodů (dříve 60), druhý 75 (dříve 54), třetí 60 (dříve 48), čtvrtý 50 (dříve 43), pátý 45 (dříve 40) a šestý 40 (dříve 38). Body za další umístění zůstávají stejné.
  • Sportovce potěší zvýšené prize money, které se bude rozdělovat 30 nejlepším (dříve 20). Ve štafetách si na finanční prémii sáhne 8 zemí (dříve 6).
  • Závodit nebudou Rusové a Bělorusové, počet startujících by to ale ovlivnit nemělo. IBU totiž přerozdělila kvóty dalším zemím.
  • V Kontiolahti se závodilo letos v březnu a na nejlepší český výsledek dosáhla Jessica Jislová, která si polepšila ve stíhacím závodě z 20. na 7. příčku.
  • Poprvé od ledna 2021 se ve Světovém poháru představí dvaadvacetiletý Tomáš Mikyska. V Kontiolahti závodil před dvěma lety, kdy příjemně překvapil 7. příčkou na prvním úseku štafety.
  • Eliška Václavíková startovala ve Světovém poháru čtyřikrát, z toho třikrát v Kontiolahti. Své jediné body za 36. místo získala v březnu v Otepää.
  • Trenéři teoreticky mohli nominovat šest žen, ale zároveň potřebovali kvalitně obsadit i současně běžící závody IBU Cupu.

Řekli před závody

Eliška Václavíková: „Máme tu zmrzlé prsty i nohy. Ještě nejsme na tu zimu zvyklí. Neříkala bych si specialistka na Kontiolahti, ale mám na něj docela štěstí. Jsem tu potřetí za poslední tři roky. Ani to tu nemám nějak v oblibě, protože je tu náročný kopec, tak uvidíme. Na prvním sněhu jsme neměli úplně ideální podmínky, takže pořád hledám stabilitu na lyžích. Ráda bych ji našla tady.“

Jedna premiéra na Elišku Václavíkovou čeká: Vytrvalostní závod ve Světovém poháru ještě nejela

Markéta Davidová: „Na soustředění v Trysilu jsme měli plusové teploty a tady nějakých minus 13. To je docela masakr. Bavili jsme se o tom, jak jsme mohli zvládnout olympiádu v Pekingu, kde bylo ještě o půlku míň stupňů. Akorát na to nejsme teď zvyklí. Jako na začátku každé sezóny jsou tam trošku obavy, protože člověk neví, co má čekat, na druhou stranu se docela těším, že se nám trošku změní režim.“

Můžeme uklidnit fanoušky Markéty Davidové a jednorožců: Na jejím designu zbrani se nic nemění.

Tomáš Mikyska: „Těším se hlavně na tu atmosféru, protože jsem jel svěťáky zatím jen bez diváků. Doufám, že udělám nějaký pěkný výsledek. Před dvěma lety se mi tu povedla štafeta a teď doufám i v trochu lepší individuální výsledek.“

Nejen od Tomáše Mikysky se v té zimě pořádně kouřilo

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Kontiolahti

Muži

  • Mikuláš Karlík (52. místo, stíhací závod 2022)
  • Michal Krčmář (8. místo, hromadný start 2018)
  • Jonáš Mareček (premiéra)
  • Tomáš Mikyska (59. místo, sprint 2022)
  • Jakub Štvrtecký (23. místo, sprint 2022)

Ženy

  • Markéta Davidová (5. místo, sprint 2020)
  • Lucie Charvátová (23. místo, sprint 2020)
  • Jessica Jislová (7. místo, stíhací závod 2022)
  • Eliška Václavíková (74. místo, sprint 2022)
  • Tereza Voborníková (76. místo, sprint 2020)

Program závodů

29. 11. – 13:15 – vytrvalostní závod mužů
30. 11. – 13:15 – vytrvalostní závod žen
1. 12. – 11:00 – štafeta mužů
1. 12. – 13:35 – štafeta žen
3. 12. – 10:45 – sprint mužů
3. 12. – 13:45 – sprint žen
4. 12. – 12:15 – stíhací závod mužů
4. 12. – 14:15 – stíhací závod žen

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík