Další povedená štafeta: České biatlonistky dojely v Kontiolahti šesté

01. prosince, 2022

Finišmanka Lucie Charvátová vytáhla české biatlonistky v úvodní štafetě Světového poháru na šesté místo. České ženy tak úspěšně navázaly na páté muže.

Report

České biatlonistky se po příjezdu na stadion ještě stihly potkat se svými parťáky, kteří vybojovali pátou příčku. Tento výsledek se jim povedlo takřka zopakovat.

Jessica Jislová podala na prvním úseku spolehlivý výkon, byť ještě není v úplné běžecké pohodě. Na střelnici zaváhala pouze jednou a předávala jako desátá, 40 sekund za čelem závodu.

Tlačenice po startu

Tři náhradní náboje musela využít Tereza Voborníková. To znamenalo propad na 13. příčku, ztráta už šla ke dvěma minutám.

Velký Ondra Rybář a malá Terka Voborníková

Ale byla tu Markéta Davidová. I ona dobíjela, dvakrát, ale zároveň si do štafety přenesla zrychlenou střelbu. Běh měla čtvrtý nejlepší a českou štafetu posunula na 9. místo. Zdálo se, že by mohla být ve hře ještě 7. příčka.

Dejte tam Makulu a ona tu štafetu prostě posune

Jenže Lucie Charvátová chtěla víc. Ležku zvládla odstřílet na sedm ran. „A teď by mohla odčinit ten individuál,“ přál si trenér Jiří Holubec před stojkou. Lucka ho vyslyšela, vystačila si s jedinou opravou a odjížděla do posledního kola jako osmá.

Ještě jeden terč, Lucko

Rakušanku Komatzovou předjela hned. Na šestou Finku Jänkäovou ztrácela 22 sekund. Vedle Jiřího Holubce stojící kouč finského týmu Erik Kulstad byl ale trochu neklidný a hlásil do vysílačky, že by ještě nemuselo být hotovo.

Kouč českých biatlonistek přešel ze střelnice k cílové rovince, aby mohl svou svěřenkyni v závěrečných metrech ještě povzbudit. Ale nebylo potřeba. Lucie Charvátová se přes Finku prohnala jako vítr a v klidu finišovala pro 6. místo.

„Konečně se cítím být právoplatnou členkou štafety,“ zářila v cíli Lucka. Na silně obsazeném posledním úseku byla šestá nejlepší a pátá nejrychlejší.

Vždycky jsi byla právoplatnou členkou, Lucko

Češky zopakovaly šesté místo z letošní Anterselvy, kde jely v totožné sestavě.

Podle očekávání triumfovaly Švédky v čele se sestrami Öbergovými. Druhé skončily Němky a třetí Norky, a to i bez chybějících hvězd.

Tyhle holky jsou hodně rychlé

Co to znamená?

České biatlonistky jsou v Poháru národů šesté, o 15 bodů je přeskočily dnes páté Švýcarky.

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek jsou na programu pouze tréninky. Úvodní díl Světového poháru vyvrcholí o víkendu. V sobotu jsou na programu sprinty, ten mužský startuje v 10:45, ženský ve 13:45.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík