První medaile sezóny! Markéta Davidová slaví stříbro ve sprintu v Hochfilzenu

08. prosince, 2022

Markéta Davidová otevřela Světový pohár v Hochfilzenu druhým místem ve sprintu. Minula jediný terč, skvěle běžela a nestačila pouze na bezchybnou Němku Denise Herrmannovou-Wickovou. Další české biatlonistky ji na body nedoprovodily.

Report

Od prvních mezičasů bylo jasné, že může být Markéta Davidová dnes hodně vysoko. Držela totiž krok se sestrami Öbergovými, které udávaly v Kontiolahti tempo. Její šance ještě zvýšila čistá ležka.

Vestoje Makula minula jeden terč a s číslem 8 se na dlouhou dobu ujala vedení. Překonala ji až s číslem 32 jedoucí Denise Herrmannová-Wicková, která na střelnici nezaváhala.

Dojezd Markéty Davidové. V téhle chvíli ještě nevěděla…

Po první střelbě se před českou biatlonistku dostala ještě bývalá slovinská běžkyně na lyžích Anamarija Lampičová, pro kterou to byl první závod ve Světovém poháru. Na trati byla ze všech nejrychlejší, druhé Elviře Öbergové nadělila 27 sekund, třetí Markétě Davidové 43 sekund.

I se třemi chybami na stojce nakonec Lampičová obsadila pátou příčku. „Masakr,“ hodnotila Makula výkon své nové soupeřky.

A jak viděla své počínaní v dnešním sprintu? „Kdybych neviděla výsledky, tak bych dneska asi spokojená nebyla. Měla jsem pocit, že na trati vypadám, jako bych stála poprvé na lyžích. Jinak jsem samozřejmě spokojená.“

Makula narážela na umydlené sjezdy, které dnes dělaly biatlonistkám velké problémy. „Připadalo mi, že je jezdím z holek nejhůř,“ říkala po závodě.

Sjezdy byly dnes hodně náročné

„Tohle je výkon! Dneska předvedla to, co předvádí celou dobu v tréninku,“ chválil svou svěřenkyni trenér Egil Gjelland. Tomu dnes dělal na střelnici společnost Jiří Hamza. „Jo, já dneska vlastně jdu na vyhlašování! To jsem si to uměl vybrat!“ zaradoval se prezident Českého svazu biatlonu, když si uvědomil, že bude jako první viceprezident IBU předávat medaile.

První hobla této sezóny

Markéta Davidová získala medaili ve Světovém poháru po roční pauze, celkově jde o její desátý cenný kov a v první v Hochfilzenu. Český tým čekal na medaili v tomto středisku od mistrovství světa v roce 2017.

Do sobotní stíhačky si Markéta ponese ztrátu 18 sekund na vítěznou Denise Herrmannovou-Wickovou, 2 sekundy za sebou bude mít Francouzku Julii Simonovou.

Medailistky dnešního sprintu

Mezi 60 kvalifikovanými jsou i další dvě české reprezentantky, kterým se však sprint nepovedl. Jessica Jislová (0+2) skončila 55., Lucie Charvátová (1+2) 59. Pod čarou zůstaly 63. Tereza Voborníková (0+1) a 77. Eliška Václavíková (1+1)

Co to znamená?

Markéta Davidová se v celkovém hodnocení Světového poháru posunula už na sedmou příčku, do žlutého jde Francouzka Julia Simonová. V Poháru národů dnes byly Češky deváté, celkově jsou osmé.

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek od 13:45 se jede v Hochfilzenu sprint mužů.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík