České biatlonistky dojely v Hochfilzenu sedmé

11. prosince, 2022

V Kontiolahti dojely české biatlonistky šesté, dnes v Hochfilzenu sedmé. Hlavním motorem štafety byla opět Markéta Davidová, která suverénně vyhrála třetí úsek.

Report

Českou štafetu poprvé rozbíhala Tereza Voborníková a nevedla si dobře. „Dala čtyři centry a pak už se asi viděla na trati,“ řekl asistent trenéra Jiří Holubec k úvodní ležce, na které jeho svěřenkyně spotřebovala dva náhradní náboje.

Vestoje sice střílela čistě, ale za 47 sekund. V součtu s pomalým během to po prvním úseku znamenalo 16. příčku a ztrátu 1:22,5.

Druhá v pořadí Jessica Jislová už předávala dvě minuty za čelem závodu, ale popostrčila českou štafetu o pět míst nahoru. Také ona dobíjela, třikrát, na trati však tolik neztrácela.

Jessicu Jislovou i další české biatlonistky povzbuzovali u trati i čeští fanoušci

Markéta Davidová si pochvalovala, že na třetím úseku mohla chvíli pronásledovat rychlou Slovinku Lampičovou. V běžecké části na ni ztratila 39 sekund, druhá nejrychlejší Hanna Öbergová byla o 12 sekund lepší.

Markéta Davidová zkouší zachytit tempo slovinské běžkyně na lyžích, nově biatlonistky

Obě ale Makula přestřílela, minula jediný terč a třetí úsek vyhrála s velkým 20sekundovým náskokem právě na Švédku. České kvarteto bylo na třetí předávce už šesté, finišmanka Lucie Charvátová navíc obdržela od své parťačky příjemný náskok na další štafety.

Lucii Charvátovou žene dopředu Tomáš Pošepný

Ležku zvládla Lucka s ukázkově rychlým dobitím, čímž vybídla trenéra Egila Gjellanda k úsměvu. Stojku začala dvěma chybami, další tři terče trefila. Při opravě uspěla jen jednou, a tak musela zamířil na trestné kolo. Z něj vyjela za Švýcarkou Häckiovou-Großovou a o 6. místo tak přišla.

Po excelentním výkonu finišmanky Julie Simonové vyhrály Francouzky před Švédkami a Italkami.

Co to znamená?

V hodnocení štafet české biatlonistky klesly na 7. příčku, naopak v Poháru národů si na stejnou pozici polepšily. Oba žebříčky vedou po druhém Světovém poháru Švédky.

Výsledkový servis

Příští závod

Světový pohár v Hochfilzenu zakončí muži stíhacím závodem, který startuje ve 14:15.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík