Markéta Davidová a Michal Krčmář pojedou ve středu exhibici na fotbalovém stadionu

27. prosince, 2022

Počtvrté v řadě obdrželi Markéta Davidová a Michal Krčmář pozvánku na prestižní exhibici World Team Challenge. Už ve středu 28. prosince se na stadionu fotbalistů Schalke 04 utkají s dalšími 9 páry.

České jedničky (neříkejte Markétě Davidové, že ji tak titulujeme) se momentálně připravují na Pokljuce, kde zůstanou až do lednového restartu Světového poháru. Jen si teď udělají rychlý „výlet“ na exhibici do německého Gelsenkirchenu.

Dnes odpoledne odletí česká dvojice z Lublaně do Düsseldorfu, zítra si zazávodí a ve čtvrtek ráno zamíří zpátky do Slovinska.

Předešlé dva ročníky exhibice World Team Challenge se kvůli covidu-19 konaly v Ruhpoldingu, navíc bez fanoušků. Letos se tradiční závod vrací do VELTINS-Areny, na jejíž tribunách by se mělo těsnat přes 40 tisíc diváků.

Tým „Bimbakula“ bude v Gelsenkirchenu koučovat Michael Málek, o přípravu lyží se postará Tomáš Schindler. V doprovodném závodě talentů se navíc představí juniorští mistři světa Tereza Voborníková a Jonáš Mareček.

Loni na exhibici v Ruhpoldingu trošku zapršelo

Řekli před exhibicí

Markéta Davidová: „Těším se moc. Na stadionu Schalke jsem byla jen jednou a byl to velký zážitek. Bude to rozhodně víc exhibiční závod. Tím, jak je to vevnitř, nebudou ani tak velké rozdíly v lyžích. Ale startovka je dost nabitá, bude to masakr. Bude to takový rychlý trénink a tak k tomu přistupuji. Myslím si, že se na to není potřeba nějak výrazně připravovat. Bude to hodně o střelbě a taky o štěstí. Bimbas dneska (v pondělí) na tréninku vypadal ve formě, takže dobrý. Ničeho se nebojím.“

Michal Krčmář: „Jsem moc rád, že se exhibice vrací na Schalke. Myslím si, že právě kvůli fotbalové aréně tam my sportovci jezdíme tak rádi. Nikde jinde není taková atmosféra, uzavřené prostředí je v tom specifické a super. V biatlonu nejde pojmout exhibici tak, že ji vypustíte nebo si ji budete užívat. Aby se lidi bavili a aby to vypadalo zajímavě, tak do toho musíme jít všichni naplno. Akorát ten výsledek není tak důležitý, proto se tomu říká exhibice. Jinak do toho jdu tak, jako by to byl normální závod, a budu chtít předvést to nejlepší, co v danou chvíli můžu.“

Tým „Bimbakula“ bude obhajovat třetí místo

Pravidla WTC ve zkratce

  • Exhibice se jede na dva poločasy: hromadný start dvojic a stíhací závod dvojic
  • Ženy v obou poločasech absolvují 4 zhruba 1,3 kilometru dlouhé okruhy, muži 5 okruhů
  • Trestné kolo má 75 metrů, nedobíjí se
  • Rozdíly z hromadného startu se půlí, ztráta do stíhacího závodu je maximálně 45 sekund

Soupeři

Startovní pole letošní World Team Challenge je mimořádně nabité. Do Gelsenkirchenu přicestuje hned 6 z 10 nejlepších biatlonistek Světového poháru, které doplní 2 muži z Top 10.

Mezi favority patří francouzské duo Julia Simonová a Fabien Claude, norská dvojice Ingrid Tandrevoldová a Vetle Christiansen nebo domácí Denise Herrmannová-Wicková a Benedikt Doll. A pak je tu samozřejmě český pár…

Startovní listina exhibice

Tahle trojice se potká i v Gelsenkirchenu

Česká stopa

Český biatlon má na World Team Challenge nepřetržitě zastoupení od roku 2013. Poslední tři ročníky absolvovali Markéta Davidová a Michal Krčmář, loni v Ruhpoldingu dosáhli na třetí místo.

Ještě úspěšnější byl v minulých letech Ondřej Moravec. V roce 2015 dojel druhý po boku Gabriely Soukalové, v roce 2017 zopakoval stejný výsledek s Evou Puskarčíkovou.

Kdy a kde sledovat

Přímý přenos z World Team Challenge můžete sledovat ve středu od 18:00 na Eurosportu a ZDF. Úvodní hromadný start by měl začít v 18:15, následný stíhací závod po krátké pauze zhruba v 19:30.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Tomáš Pošepný