Světový pohár v Ruhpoldingu 2023 – předzávodní přehled

10. ledna, 2023

Ani do německého Ruhpoldingu ještě nedorazila zima. Naopak přijel uzdravený Vítězslav Hornig. Další novinky shrnujeme v tradičním předzávodním přehledu.

Týmové novinky

Český tým se měl v Ruhpoldingu představit s pěti muži a pěti ženami. Kvůli nemoci ale odcestoval domů Jonáš Mareček a ze stejného důvodu do Ruhpoldingu ani nepřijela Tereza Vinklárková.

Naopak po roce se do Světového poháru vrátí uzdravený Vítězslav Hornig, který rovnou prožije štafetovou premiéru. V případě potřeby by na štafetu mohl přijet i Tomáš Mikyska, který se po nemoci rozjede v IBU Cupu na Pokljuce. Stejný program má také Eliška Václavíková.

Vítězslav Hornig po roce na svěťákových tratích

Do Ruhpoldingu dorazil také střelecký trenér Matt Emmons a kuchař David Chlomek. Český tým totiž stejně jako loni obývá dvě chaty nedaleko areálu, v sousední chatě bydlí Norové.

Pořadatele v Ruhpoldingu zatím docela zlobí počasí. Sníh je jen na tratích, které jsou podle sportovců v relativně dobré kondici. Sněhové zásobníky už se ale vyprázdnily a každý den kromě soboty je hlášený déšť a teploty vysoko nad nulou.

Takhle nevypadá zima

Velkou výzvou bylo připravit dlouhý čtyřkilometrový okruh pro vytrvalostní závod mužů, který se vrací do Ruhpoldingu po pěti letech. Výsledky z individuálů rozhodnou o účastnících nedělních hromadných startů. Díky umístění ve Světovém poháru mají už teď jistou účast Markéta Davidová a Michal Krčmář.

Ještě v pondělí byly skokanské můstky úplně holé

Co byste měli vědět?

  • Markéta Davidová se vešla v 6 z 10 závodů v této sezóně do elitní desítky.
  • Jessica Jislová zajela šestkrát v řadě na bodech.
  • Michal Krčmář bodoval zatím ve všech závodech, nejhůř byl 32.
  • Před rokem byl v Ruhpoldingu z českých mužů nejlepší 24. a 34. Adam Václavík.
  • Mezi ženami byla nejvýš Markéta Davidová, která si 12. příčkou ve stíhačce vylepšila maximum v nepříliš oblíbeném středisku.
  • Od sezóny 2017/18 čeká český tým v Ruhpoldingu na medaili.
  • Poslední vytrvalostní závod v Ruhpoldingu před pěti lety se povedl českých mužů. Ondřej Moravec byl druhý, Michal Krčmář pátý a Michal Šlesingr osmý.

Řekli před závody

Michael Málek: „Na to, jaká je zatím zima, klobouk dolů, že připravili celý čtyřkilometrový okruh. Na druhou stranu teploty jsou vysoké a pokud by do toho mělo pršet, tak to bude hodně obtížné. Kluci začali sezónu dobře. Teď se trochu střídaly lepší a horší výsledky. Navíc máme velkou marodku, takže pocity jsou smíšené. Tím, že jede Jonáš domů, jsou čtyři úseky štafety jasné. V rezervě máme Tomáše Mikysku, který se momentálně připravuje na Pokljuce. Je to tři hodiny cesty, takže v případě potřeby není problém pro něj zajet.“

Egil Gjelland: „Tereza Vinklárková teď měla šanci jet do Ruhpoldingu, na IBU Cupu podávala dobré výkony, ale bohužel onemocněla. Máme k dispozici čtyři holky jako na Pokljuce. Eliška Václavíková byla nemocná přes Vánoce a teď bude postupně nabírat formu na IBU Cupu. Nejen Makula, ale i Terka byla na Pokljuce hodně dobrá. Jessica se zvedá. Klíčové bude, aby se Lucka trefovala. Pak to může být opravdu dobré.“

Michal Krčmář: „Na to, jaké panují podmínky, je trať velmi dobře připravená. I co se týče kvality, nejsou tam žádné kamínky. Jsem příjemně překvapený. Po Pokljuce jsem byl opravdu unavený. Už jsem toho měl dost a nedělní závod pro mě byl asi nejtěžší z celé sezóny. V pondělí a úterý jsme se snažili dělat maximum, abych se dal do kupy a abych měl ve středu na startu co nejvíc sil. V Ruhpoldingu mám nějaké pěkné výsledky, na druhou stranu to není moje nejsilnější středisko, kde by se daly naplno využít mé předpoklady. Ale pokaždé, když člověk přijede, je v jiném rozpoložení, tak se nechám letos překvapit.“

Michal Krčmář měl v Ruhpoldingu naplánované lehčí tréninky

Vítězslav Hornig: „První trimestr byl až nad očekávání dobrý. Podařilo se mi v IBU Cupu dostat i do elitní desítky, což je v té konkurenci kvalitní výsledek. Je škoda, že mě mezi Vánocemi zbrzdila nějaká viróza a nemohl jsem odjet už na Světový pohár na Pokljuku. Doufám, že jsem se dal do kupy a že to tady bude dobré. Areál v Ruhpoldingu se mi líbí a až za námi budou plné tribuny, bude to ještě lepší. Na tu atmosféru se moc těším. Tratě jsou vozivé, některé kopce jsou náročné, ale s tím se musíme poprat.“

Markéta Davidová: „Jsem hodně unavená, ale pro každého je šok, když se vrací z výšky. Jsem ráda, že zítra ještě nezávodíme. Vždycky říkám, že Ruhpolding moc nemusím, ale dneska mě ty tratě překvapily. Na to, jaké je tu počasí, to bylo relativně dobré lyžování. Střelnice v Ruhpoldingu občas svádí k tomu střílet rychleji, ale pak z toho plynou chyby. Často tu vyhrávali lidi, kteří nebyli v úzké špičce. Je tu jedna z lehčích tratích, běžecké výkony jsou vyrovnanější a stává se z toho trošku střelecká soutěž. A bývají tu nahuštěné výsledky.“

A Markéta Davidová se klasicky usmívala

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Ruhpoldingu

Muži

  • Vítězslav Hornig (premiéra)
  • Michal Krčmář (3. místo, stíhací závod 2017)
  • Jakub Štvrtecký (31. místo, sprint 2020)
  • Adam Václavík (24. místo, stíhací závod 2022)

Ženy

  • Markéta Davidová (12. místo, stíhací závod 2022)
  • Lucie Charvátová (15. místo, sprint 2020)
  • Jessica Jislová (19. místo, stíhací závod 2022)
  • Tereza Voborníková (62. místo, sprint 2022)

Program závodů

11. 1. – 14:10 – vytrvalostní závod mužů
12. 1. – 14:10 – vytrvalostní závod žen
13. 1. – 14:25 – štafeta mužů
14. 1. – 14:25 – štafeta žen
15. 1. – 12:30 – hromadný start mužů
15. 1. – 14:45 – hromadný start žen

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík