Opět Top 10. Michal Krčmář bere z individuálu v Ruhpoldingu 8. příčku

11. ledna, 2023

Potřetí v tomto ročníku Světového poháru končí Michal Krčmář v elitní desítce. Ve vytrvalostním závodě v Ruhpoldingu vybojoval 8. příčku. O medaili ho připravila jedna těsná rána mimo.

Report

Před pěti lety, když se v Ruhpoldingu jel vytrvalostní závod naposledy, střílel Michal Krčmář čistě a obsadil pátou příčku. Dnes měl závod rozjetý ještě lépe.

Po třech nulách patřila českému reprezentantovi čtvrtá příčka. Pokud by dal i čtvrtou nulu, radoval by se ze třetí příčky. Jedna chyba ovšem znamenala propad na 8. místo. „Myslím si, že jsem byl půl až centimetr od medaile,“ mrzelo po závodě Bimba.

Na 20kilometrové trati bylo třeba i občerstvení

Před jeho závěrečnou stojkou vypadl na stadionu elektrický proud. „Trošku mě to překvapilo, když jsem přijížděl a viděl jsem, že je všude zhasnuto a na terčích je tmavo. Snažil jsem se to nevnímat, i když samozřejmě trošičku zhoršená viditelnost byla. Nemyslím si ale, že se to projevilo na výsledku střelby,“ přiznal Michal Krčmář před mikrofonem České televize.

Energický finiš Michala Krčmáře

V posledním kole tak Bimbo neměl ani informace o svých soupeřích. Nejlíp na tom byl Johannes Thingnes Bø, který zvítězil i se dvěma chybami. Druhý Vetle Christiansen chyboval jednou a ztrácel 10 sekund. O necelou půlminutu zpátky byl slovinský veterán Jakov Fak, který se radoval z medaile po dvou letech. Když jsme u Slovinců, zmiňme i životní 24. příčku polovičního Čecha Alexe Cisara.

Další čeští biatlonisté bodovat nedokázali. Jakub Štvrtecký udělal na obou stojkách dvě chyby a dojel 45. Adam Václavík střílel s bilancí 0+3+2+1 a patřila mu 63. pozice.

A byla to škoda, protože Češi běželi velmi dobře. Kuba měl 12. čas, Bimbo 14. a Adam 17. „Byl to spíš tanec na lyžích,“ glosoval Michal Krčmář hluboký sníh na trati.

Po roce se ve Světovém poháru představil i Vítězslav Hornig, ale se třemi chybami na ležkách nepotvrdil pověst dobrého střelce. S pomalejším během skončil až 73.

Co to znamená?

Michal Krčmář zůstává v celkovém hodnocení 15., ale na elitní desítku už ztrácí jen 23 bodů. Mezi národy byli Češi dnes 10. a v celkovém pořadí klesli na 6. příčku o 16 bodů za Švýcary.

Výsledkový servis

Příští závod

Ve čtvrtek ve 14:10 pojedou vytrvalostní závod v Ruhpoldingu ženy.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík