Na úvod evropského šampionátu v Lenzerheide doběhl Adam Václavík 9.!

25. ledna, 2023

I přes náročný program Světového poháru v Anterselvě – tři závody běh tří dnů – potvrdil Adam Václavík (0+0+1+1) dobrou formu také v zahajovacím závodě evropského šampionátu ve švýcarském Lenzerheide. Ve vytrvalostním závodě na 20 km vybojoval český reprezentant pěkné 9. místo.

Únava ze Světového poháru nebyla, alespoň podle času, u Adama na trati znát, v běhu byl 7. nejrychlejší. Ovšem jen na střelnici (čas čtyř položek 2:35,5 min) ztratil na vítězného Nora Endre Stroemsheima (0+0+0+0) více než minutu!

Vítězslav Hornig (1+0+0+1) doběhl 21. v pořadí. Po nemoci absolvoval první závod junior Ondřej Mánek (2+1+3+2), který byl po osmi chybách klasifikován na 101. příčce.

Ženám se nedařilo. Eliška Václavíková (0+1+2+2) minula pět terčů a obsadila 58. místo. Tereza Vinklárková (1+3+1+1), jež také startovala poprvé po nemoci, skončila po šesti chybách na 69. pozici.

Do závodů ve sprintu by měli nastoupit již také Tomáš Mikyska a junior Jonáš Mareček.  

Pohledem závodníka

Adam Václavík  

Adam Václavík

„Upřímně, bolelo to extrémně. Program z Anterselvy jsem cítil snad každou částí těla. Na druhou stranu jsem na něco takového trénoval celé přípravné období, tak jsem se snažil, co to šlo. Evropa je jeden z vrcholů sezóny. Jsem rád, že jsem zvládl střelbu, snažil jsem se i přes únavu na ni maximálně koncentrovat, abych nenasekal moc chyb. Nebylo to rychlé, ale minul jsem jen dva z dvaceti terčů, a to jde. Z umístění v elitní desítce mám radost.

Určitě tady ve Švýcarsku ještě poběžím sprint, ale jaký bude můj další program, to se terpve uvidí. Budeme o tom mluvit s trenéry, protože pokud bych v Lenzerheide objel všechno, měl bych za sebou sedm závodů během deseti dnů a netuším, co by to se mnou udělalo. Nechtěl bych se úplně odrovnat do konce sezóny.“

Výsledkový servis

Vytrvalostní závod mužů na 20 km

Analýza závodu na 20 km

Pořadí IBU Cupu

Vytrvalostní závod žen na 15 km

Analýza závodu na 15 km

Pořadí IBU Cupu

Další program ME

Lenzerheide / SUI

Pátek 27. 1.
10:30 – Sprint žen
14:00 – Sprint mužů

Sobota 28. 1.
10:30 – Stíhací závod žen
13:30 – Stíhací závod mužů

Neděle 29. 1.
10:30 – Smíšená štafeta – mix
13:30 – Smíšená štafeta dvojic – singl

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík