Druhé sprinty IBU Cupu v rakouském Obertilliachu českým barvám umístění v TopTen nepřinesly

04. února, 2023

Nejlepší z osmičky českých startujících byl opět Tomáš Mikyska (0+1), který tentokráte na desetikilometrové trati obsadil 16. místo. V kategorii žen dosáhla v závodě na 7,5 km nejvýše Eliška Václavíková (0+1 – na úvodním snímku), jež obsadila 19. pozici.

Jak si vedli další Češi?

V závodě mužů skončil Vítězslav Hornig (0+1) 37., Mikuláš Karlík (0+4), jenž zaujal druhým nejrychlejším časem ve finiši, 48., junior Josef Kabrda (1+2) 81. a Jakub Kocián (0+2) 85. v pořadí.   

Mezi ženami brala Tereza Vinklárková (2+2) bod za 40. místo, přestože střelbu si za rámeček nedá. Kristýna Otcovská (0+1) skončila na 42. příčce.

Tým IBU Cupu se nyní rozdělí. Tomáše Mikysku čeká účast na MS v Oberhofu. Mikuláš Karlík se bude po nemoci dále připravovat v Obertilliachu a ostatní míří za tréninkem domů.

Mikuláš Karlík

Pohledem trenéra

Zdeněk Vítek

„Zejména v sobotu ráno byla trať hodně ledovatá a kluci na fišerkách zažívali něco jako závodníci v prosinci při Světovém poháru ve Francii. Lyže jim ve stopě nedržely. Proto mají Mikys a Víťa výrazně horší běžecké časy než ve čtvrtek. Karlos má rossignolky a byl v tomto ohledu v pohodě, což je poznat i na jeho běžeckém čase v závěrečném okruhu. Stojky se však nesmí bát, jako tomu bylo dnes. Pepovi se rozbilo poutko u holí, dlouho se s tím trápil a ztratil spoustu času.

Z výkonu Elišky mám velkou radost. Dnes to bylo oproti předchozímu sprintu zlepšení viditelné pouhým okem. Bohužel Vinky předvedla výkon jako přes kopírak, znovu čtyři chyby. Škoda, že opět nevyužila zlepšující se běžecké formy. Týnu čeká hodně práce zejména na technice běhu, pak přijde i výkonnostní posun.“       

Výsledkový servis            

Sprint mužů na 10 km

Analýza sprintu

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Sprint žen na 7,5 km

Analýza sprintu

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Další program IBU Cupu

IBU Cup vyvrcholí VII. a VIII. kolem od 23. 2. do 4. 3. 2023 v kanadském Canmore. Ženy budou v zámoří hájit umístění v elitní desítce Poháru národů. Muži, v týmové soutěži zatím 11., se budou snažit mezi nejlepší proniknout. Na zatím 10. Rumuny ztrácí 154. bodů. Ve hře je pět míst na startu IBU Cupu 2023/24.

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík