Krušné hory? Lomnice? BCM Aréna? Parádní premiéra nového areálu při I. kole ČP žactva

28. června, 2023

BCM Aréna v Lomnici u Sokolova zažila o víkendu 23. – 25. června velkou premiéru v rámci soutěží Českého poháru v letním biatlonu. Na úpatí Krušných hor se uskutečnilo I. kolo ČP žactva. Díky úsilí místních pořadatelů, příznivému počasí, bojovnosti sportovců a záštitě hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka to dopadlo nad očekávání!  

„Já letím!“ Nad tratí se vznáší Doubravka Petříková z domácího klubu

Pořadatelem bylo „agilní“ Biatlonové centrum mládeže Krušné hory. Skvěle připravená aréna přivítala na 300 závodníků od Aše až po Ostravu. Organizátoři to neměli jednoduché. Ve čtvrtek se celou oblastí přehnala intenzivní průtrž mračen a páteční trénink proběhl za celodenního deště!  I přesto dokázali pořadatelé do sobotního rána připravit tratě tak, že všechny závody proběhly beze změny za regulérních podmínek a na kvalitním krosovém povrchu.

Zásluhou Nikol Čechocké zůstalo v Krušných horách stříbro z vytrvalostního závodu kategorie W15 (a druhý den i bronz ze sprintu)

Průtrž mračen

„Předpověď počasí na čtvrtek byla katastrofální. Karlovarským krajem se měla přehnat tornáda, supercely a přívalové deště. Svatý Petr nás však má asi rád, poslal k nám jen pořádnou průtrž mračen. A na tu jsme byli připraveni,“ ulevil si s trochou nadsázky nad divokým počasím ředitel závodu Pavel Petřík.

Krásu i náročnost tratí v Lomnici právě poznává Viktor Žabčík (M11) z klubu WOCO Vsetín

Náročné tratě

Náročné okruhy sobotního vytrvalostního závodu prověřily za slunečného dne fyzickou a hlavně mentální připravenost všech závodníků. Bylo to tvrdé! Výstižný je komentář Zuzky Balnarové z Ostravy: „Byl to skutečný biatlonový „motokros“, nahoru a dolů… Náročný, ale krásný! Prostě parádní trať. Kéž by bylo takových závodů více!“ Ve vytrvalostním závodě si medaile mezi sebou rozdělili zástupci 18 klubů.

Momentka z trati. S číslem 118 v popředí Veronika Jandurová (Krkonoše Vrchlabí)

Sláva a poděkování

V rámci sobotní vyhlášení výsledků proběhlo také malé poděkování trenérům za jejich práci a ředitel závodu popřál vše nejlepší Vojtovi Zicháčkovi k jeho blížícím se 75. narozeninám. „Vojto, díky a pevné zdraví!“

Krásná myšlenka. Poděkování těm, kteří se dětem a biatlonu věnují zejména ve svém volném čase.

Třikrát double

Také nedělní sprint proběhl za krásného slunečného počasí. Na tratích si nebylo kde odpočinout. I v neděli si pro medaile doběhli zástupci 18 klubů. Zlatý double – tedy dvě vítězství získali Jan Schorný (Staré Město – M14), Laura Beránková (Střelka Brno – W15) a Lucie Mocíková (Mikulášovice – W13). Na svou historicky první medaili a hned zlatou (!) dosáhl nový klub Atom Temelín zásluhou Mii Kvasničkové (W11).

Trio nejlepších dívek ve vytrvalostním závodě kategorie W13: 1. Lucie Mocíková (Mikulášovice), 2. Šárka Soukupová (Jasan Aš), 3. Amálie Málková (Střelka Brno)

A jak bylo v Lomnici?

Ján Gabko (Vsetín Bobrky)

„Popravdě se mi do Krušných hor moc nechtělo, protože nás čekala velmi dlouhá cesta. Jsem však velmi rád, že jsme nakonec přijeli a vše zažili. Krásný areál, parádní atmosféra, výtečná organizace, moc pěkné závody.“

Luboš Schorný (St.Město)

„Mám rád tento typ tratí, které mají tady v Lomnici. Krásný areál, odvedli tu obrovské množství práce. Zdejší vzduchovková střelnice patří mezi ty nejlepší v republice. Určitě se sem budeme rádi vracet.“

Na střelnici je Ondra Vít (M14) z Říčan

Michael Fiedler, zástupce ČSB  

„Jsem velmi mile překvapen, areál je opravdu krásný. Dovedu si tu představit i další pohárové závody, nebo třeba i Mistrovství České republiky.  Pořadatelé při premiéře zvládli vše na výbornou.“

Tečka?

Co dodat závěrem? Premiéra se pořadatelům v B.C.M. Aréně opravdu vydařila. “Myslím, že jsme obstáli,” souhlasí Pavel Petřík. “A věřím, že se k nám velká akce opět brzy vrátí.”

Krásné léto všem a na viděnou koncem srpna v Plzni při II. kole Českého poháru žactva!

Výsledkový servis

Nejlepší kluci vytrvalostního závodu kategorie M14: 1. Jan Schorný (Staré Město p/L), 2. Matyáš Seidl (Beroun), 3. Tomáš Kocmánek (SK NMNM)

Tomáš Hermann za přispění Pavla Petříka

Foto: BCM Krušné hory