Egil Gjelland o spolupráci s Martinem Bajčičákem a největší výzvě pro příští sezónu

03. července, 2023

Na jaře toho stihl Egil Gjelland docela dost. Udělal spoustu práce doma na farmě a potom za ním na soustředění do Norska přijeli Jessica Jislová, Tereza Voborníková a také nový běžecký trenér Martin Bajčičák. Naopak on sám se vydal do Česka za Markétou Davidovou, aby se společně věnovali střelbě. A na konci května už byl Gjelland opět v Jablonci, kde jeho svěřenkyně absolvovaly tradiční testy výkonnosti. Hektický měsíc? „Ne, bylo to v pohodě,“ usmívá se devětačtyřicetiletý Nor, který načíná šestý rok jako trenér českých biatlonistek.

Ke spokojenosti chyběla medaile

„Když se připravujete na mistrovství světa, tak chcete bojovat o medaile. A když na ně nedosáhnete, tak nemůžete být spokojení,“ vrací se ještě Egil Gjelland k uplynulé sezóně, která podle něj celkově nebyla špatná. „Měli jsme 2 biatlonistky mezi 7 nejlepšími na mistrovství světa a mezi 6 nejlepšími v závodech Světového poháru. Z tohoto pohledu jsme nemohli očekávat o moc víc.“

Gjellanda mrzely především vleklé zdravotní problémy Jessicy Jislové. „Jessica se v Le Grand-Bornand dostávala do formy, jenže přes Vánoce byla dlouho nemocná a pak ji zdravotní problémy připravily i o světový šampionát. Z toho jsme samozřejmě zklamaní, ale musíme to brát tak, jak to je.“

Jasnou týmovou jedničkou byla opět Markéta Davidová, která obsadila v celkovém hodnocení Světového poháru 9. příčku. „Makula skončila dvakrát na pódiu, ale myslím, že ona sama nebyla se svou sezónou úplně spokojená. Byť podávala dobré výkony. Opakovaně končila v elitní desítce a neměla žádné výsledkové propady. Střílela rychleji a zároveň stabilněji. Jenom tomu něco chybělo a myslím, že ona sama ví co. Jsem si jistý, že je schopná to do budoucna vylepšit.“

Trenérský tandem Egil Gjelland a Jiří Holubec

V nejlepší formě se české biatlonistky ukázaly na konci sezóny v Oslu. Markéta Davidová tam zářila na trati, Tereza Voborníková zase obsadila ve sprintu životní šesté místo.

„To byl podle mého názoru reálný obrázek,“ myslí si Gjelland. „V tomhle týmu je mnohem, mnohem víc. Závěr Světového poháru na Holmenkollenu měl vysokou úroveň a přesně takové výsledky bychom měli od holek očekávat. Teď musíme pracovat na tom, aby na této úrovni závodily celou zimu. To je ta největší výzva.“

Nová sezóna a nový běžecký trenér

Obvykle cestoval Egil Gjelland na začátek přípravy do Jablonce, letos se ale české biatlonistky vydaly do norského Sjusjøenu. „Když se vám nabízí takhle dobré sněhové podmínky, tak jich musíte využít. Udělali jsme spoustu tréninků v dobrých podmínkách,“ pochvaluje si trenér českých žen.

Týden na sněhu strávil s týmem žen už i nový běžecký trenér Martin Bajčičák. „Spolupráce s ním je bezproblémová. Má spoustu zkušeností a pohled na sport, který není tak daleko od toho mého. Navíc si můžeme rozdělit úkoly a využít svých silných stránek,“ pochvaluje si Egil Gjelland.

Martin Bajčičák ještě ve slovenských barvách

Jak vypadá spolupráce norsko-slovenské dvojice v praxi? „Martin se hodně soustředí na techniku běhu na lyžích, může se tomu věnovat naplno během tréninků. Já jsem zase zodpovědný za střelbu a celkově za biatlon. Je mnohem lepší, když se můžete během tréninků soustředit na jednu věc. Vypadá to jednoduše, ale sledovat najednou techniku běhu i střelby tak, aby měl trénink pořád vysokou úroveň, je obtížné.“

Tři biatlonistky v A týmu

Do A týmu se letos probojovaly pouze Markéta Davidová, Jessica Jislová a Tereza Voborníková. „Když se podíváte na výsledky v zimě, tak tyhle tři biatlonisty byly schopné bojovat o přední příčky. Musíme jim dát ty nejlepší podmínky k přípravě. Ale už jsme diskutovali i o tom, že si na některá soustředění pozveme biatlonistky z B týmu. Musíme jen rozhodnout jak a kdy, aby z toho těžil celý tým. Je důležité, abychom rozvíjeli všechny závodnice,“ zdůrazňuje Egil Gjelland.

K nově utvořenému B týmu se přesunul Jiří Holubec, který dosud asistoval Gjellandovi u A týmu. Vedle zkušené Lucie Charvátové má ve své tréninkové skupině biatlonistky pod 25 let. „Jsou to holky s potenciálem, ale musí na sobě pracovat. I u Lucky pořád vidím potenciál, ale musí trochu pozměnit své přemýšlení,“ říká norský kouč.

V červnu absolvovaly české ženy společné dvoutýdenní soustředění s muži v italském Livignu, v červenci si to zopakují v rakouském Ramsau.

Markéta Davidová uzavírá biatlonový peloton na soustředění v Livignu

„Je v plánu, že se budeme připravovat víc pohromadě. Holky pracují dobře a nehrozí, že by mezi nimi vznikala ponorka. Ale atmosféře samozřejmě pomůže, když trochu propojíte ženský a mužský tým. Ke prospěchu může být i spojení těch nejlepších závodníků, které český biatlon má,“ věří Egil Gjelland.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Igor Stančík, Jakub Štvrtecký