Holky jsou na vysoké úrovni, těší Martina Bajčičáka

16. července, 2023

Dva a půl měsíce působí u českých biatlonistek jako běžecký trenér Martin Bajčičák. Jaké už získal poznatky a v jaké fázi přípravy se jeho tým nachází? O novinky ze soustředění v rakouském Ramsau am Dachstein se s námi podělil i trenér mužů Michael Málek.

První zjištění nového trenéra

První dva měsíce byly pro Martina Bajčičáka především poznávací. „Na začátku jsme byli s Jess a Terkou na lyžích v Norsku, Makula měla už dávno naplánované soustředění v Toskánsku. Ale nebyl to problém, jela podle stejného tréninkové plánu, jen objemové tréninky absolvovala na kole a my na lyžích,“ říká bývalý běžec na lyžích, který vyhrál jeden závod Světového poháru.

„Pak jsem měl možnost holky sledovat při vstupních testech v Jablonci nad Nisou a už jsem si mohl i u Makuly zanalyzovat její techniku,“ pokračuje sedmačtyřicetiletý Slovák, který spolupracoval mimo jiné se sestrami Fialkovými a polskými běžkyněmi na lyžích.

„Na prvním vysokohorském soustředění v Livignu jsme položili silově-vytrvalostní základ. Zjistil jsem, že holky jsou na vysoké úrovni, a to nejen profesně, ale i fyzicky. Nastavil jsem tréninky podle zkušeností z předešlých angažmá a holky měly v určitých směrech i na víc. Byl jsem spokojený.“

Jedno selfíčko ze soustředění v Livignu

Mimochodem, slovenské sesterské duo v nadcházejícím ročníku na tratích neuvidíme. Paulína Fialková ohlásila mateřskou přestávku, Ivona konec kariéry.

Úkol Martina Bajčičáka

Právě teď je český tým v polovině dvoutýdenního soustředění v rakouském Ramsau. „Tady už půjdeme do větší intenzity. Jsem zvědavý, jak budou holky vypadat v maximálním zatížení. Egil už také začal zařazovat komplexní tréninky se střelbou na kolečkových lyžích,“ prozrazuje Martin Bajčičák.

Jaký by měl být jeho přínos týmu, který vede už šestým rokem jako hlavní trenér Nor Egil Gjelland? „Navazujeme na tréninkový systém, který dosud dobře fungoval,“ zdůrazňuje Bajčičák. „Já bych do něj měl jako trenér zodpovědný za fyzickou část přinést některé nové prvky, aby byly holky živější a dokázaly v pravých chvílích zrychlovat. Už teď na soustředění v Ramsau holky absolvují několik rychlejších tréninků, například opakované 30sekundové sprinty.“

České biatlonistky na soustředění v Ramsau am Dachstein

TIP: Velký rozhovor s Martinem Bajčičákem si můžete poslechnout na webu Radiožurnálu Sport

Mužský a ženský tým pohromadě

Na soustředění v Ramsau střídají čeští biatlonisté kolečkové lyže s posilovnou, horskými koly a během, popřípadě dlouhým túrami. Kvůli vysokým teplotám padla možnost lyžování na ledovci.

Horku, které se nevyhnulo ani alpskému středisku, uzpůsobují trenéři i tréninky. „Začínáme brzy dopoledne, resp. později odpoledne. Na dlouhé kolo jsme šli třeba už v osm ráno. V tuhle roční dobu s horkem ale musíte počítat, tréninky nejde zrušit,“ ví trenér mužů Michael Málek.

I on už zařazuje víc komplexních a intenzivnějších tréninků. „Ne že bychom měli těžké tréninky každý den, ale čekají nás tu nějaké opakované výběhy a sprinty na kolečkových lyžích.“

Z pětičlenného A týmu v Rakousku schází Adam Václavík, který v pondělí podstoupí operaci zápěstí.

Mužský tým na střelnici v Ramsau, přesněji řečeno v místní části Vorberg

Že jsou mužský a ženský A tým pohromadě, využívají trenéři k různým střeleckým soutěžím. „Kluci se s holkami vzájemně hecují. Trénujeme tímto způsobem především štafetovou střelbu. Je to dobré i na psychiku, protože najednou nestřílíte jenom za sebe, ale i za někoho jiného,“ pochvaluje si spolupráci obou týmů Michael Málek.

Karel Halberštádt
Foto: Jakub Kocián, Markéta Davidová